Header ozcan akyol 2
Header ozcan akyol 2
Nieuws

Özcan Akyol schrijft het Boekenweekessay 2020

Van 7 t/m 15 maart is het weer Boekenweek! Dit keer met het thema: rebellen en dwarsdenkers. Het Boekenweekessay wordt dit jaar geschreven door schrijver en columnist Özcan Akyol. Hij hoopt een toegankelijk essay te schrijven, dat interessant is voor een breed publiek.

In 2012 verscheen Eus, het debuut van Özcan Akyol, bij Uitgeverij Prometheus. Deze semi-autobiografische roman veroorzaakte toen al veel ophef vanwege het grove taalgebruik. De eerste keer dat hij op televisie verscheen rekende hij meteen af met de klassieke migrantencultuur en hij riep iedereen uit zijn generatie op om hun verhaal te vertellen. Zijn tweede roman, Turis, verscheen in 2016; een portret van zijn dominante vader. Na zijn definitieve literaire doorbraak stelde hij de bloemlezing Pessimisme kun je leren! samen, met gedichten van Lévi Weemoedt. Naast het schrijven van romans houdt Akyol zich bezig met het schrijven van columns voor onder andere het AD, maakt hij documentaires en webseries voor onder andere NPO 2 en AD.nl en schuift hij regelmatig aan bij actualiteitenprogramma's. Een echte dwarsdenker dus.

Geen blad voor de mond

Akyol zei tegen CPNB dat hij erg vereerd is dat hij het Boekenweekessay mag schrijven. ''Een jongensdroom! Het thema van de Boekenweek 2020, Rebellen en dwarsdenkers, is mij op het lijf geschreven. Ik heb al veel ideeën voor dit essay en kijk ernaar uit om de wereld van de literatuur weer op te schudden!'' Volgens Eveline Aendekerk, directeur van CPNB, is Akyol iemand die als geen ander mensen kan dwingen kritisch naar onszelf en naar de maatschappij te kijken. ''We hebben dwarse denkers en rebelse schrijvers nodig om taboes te doorbreken en vernieuwing te brengen. Özcan Akyol is zo’n persoonlijkheid, iemand die geen blad voor de mond neemt. En bovendien is hij een zeer gepassioneerde ambassadeur van het boek voor lezers van alle generaties. Ik ben ontzettend benieuwd naar het essay dat “Eus” voor de Boekenweek gaat schrijven en naar wat het boek allemaal teweeg zal brengen!''

1.

Eus

Eus

Dit is geen roman over multiculturalisme, geen successtory van een arme sloeber die zich opwerkt tot invloedrijke ondernemer, of het sentimentele relaas van een crimineel die weer op het rechte pad komt. Dit is het verhaal van Eus.

Bekijk op bol.com

2.

Leeslicht  -   Turis

Leeslicht - Turis

Vader Turis is de oorzaak van een dagelijkse gezinsstrijd in een arbeiderswijk in Deventer. Hij is een onaangepaste dronkaard en hoerenloper en heeft geen geweten. Na jarenlange intimidaties grijpt de jongste zoon een geheim aan dat zijn moeder al een decennium met zich meedraagt om zijn vader weg te drijven. Maar hij krijgt al snel tegenwerking uit een onverwachte hoek. Hij dient zich opnieuw te verhouden tot zijn vader, zijn moeder en vooral zichzelf.

Bekijk op bol.com

3.

Pessimisme kun je leren!

Pessimisme kun je leren!

Dit boek is een verzameling van gedichten van Levi Weemoedt, uitgekozen door Özcan Akyol. Volgens Özcan spat de persoonlijke ellende van zijn poëzie, maar wordt dit verpakt in de liefde voor taal en een hoop zelfspot.

Bekijk op bol.com
Pics Art 09 05 02 58 44
Esmee Hendriks