Volgens Mikkel Hofstee zouden we een stuk gezonder leven en gelukkiger zijn als we ons leven meer zouden inrichten naar wat ons evolutionair past. In Oermens 2.0 neemt hij de lezer mee langs fysiologische en psychologische thema’s waarin hij helder maakt hoe de moderne wereld om ons heen inspeelt op onze oerdriften waardoor we ongewild ongezond eten en leven. Om dat te kunnen keren sluit hij zijn boek af met zeventien leefregels om weerstand te kunnen bieden tegen alle verleidingen.

Oermens 2.0: "De wereld waarin we leven is drastisch veranderd."
Gelukkig en gezond
Hofstee legt in zijn boek uit dat we weinig verschillen van de jager/verzamelaar die we ooit waren. De wereld waarin we leven is wel drastisch veranderd. Lekker eten is in overvloed aanwezig, evenals de afleidingen van sociale media, geld verdienen en carrière maken. Om in die ‘vreemde’ wereld toch gezond en gelukkig te kunnen leven, zouden we het leven meer bewust terug in eigen hand moeten nemen.
Zijn eerste leefregel voor de 2.0 oermens is zelfkennis: weet hoe je lichaam, je genen en hormonen werken en wat hun oorspronkelijke functie is. Daarover gaat Hofstee’s boek. Dus als je dat gelezen hebt, kun je de eerste van zijn 17 regels afvinken.
"De angst voor de zonde maakt je vervolgens gehoorzaam. Zo raakte de oermens gedomesticeerd."
Oernmens
Hofstee behandelt in zijn goed leesbare en onderbouwde Oermens 2.0 de werking van ons lichaam en hoe die ons gedrag stuurt, geprogrammeerd als het is op een leven waarin we een met de natuur waren. Ook legt hij uit waarom we vreemdgingen, veel beweging hadden, waar stress en angst nuttig voor was, waarom we dol op zoetigheid waren en wat de beheersing van vuur met de oermens gedaan heeft. In het hoofdstuk over leiderschap zegt Hofstee dat we eigenlijk helemaal niet gemaakt zijn om dominante leiders te volgen, maar dat een sociale hiërarchie gebaseerd op meritocratie (de meest vaardige leidt) ons van nature komt. Hij sluit af met een beschouwing van de geschiedenis van humor, kunst en religie.
De leefregels in het slothoofdstuk waar je je volgens Hofstee zelfbewust aan kunt houden voor een beter leven, gaan naast zelfkennis onder andere over meer buiten zijn, lef hebben, echt contact maken, voldoende slapen, ontstressen en meer relativeren.
Geboden
Met de opkomst van de landbouw 13.000 jaar geleden was het nodig dat mensen in grote getalen gehoorzaam werden, om al het zware werk gecoördineerd te kunnen doen en om grote leefgemeenschappen bijeen te houden. Daarvoor werd met de uitvinding van regels waaraan je je als mens te houden had, ook de vrije wil bedacht. Als je je niet aan de leefregels houdt, is het jouw schuld. De angst voor de zonde maakt je vervolgens gehoorzaam. Zo raakte de oermens gedomesticeerd.
In zekere zin zou je kunnen zeggen dat Hofstee daar met zijn boek ongewild een schepje bovenop doet. Want het is op z’n minst opmerkelijk dat hij als oplossing voor ons soms verstrikte leven, met regels op de proppen komt terwijl we nu juist opgehouden zijn oermens te zijn met dat we in ons hoofd haalden dat we een zelfbewust, geregeld leven moesten gaan leiden.
"Hij liep niet, er was lopen. Hij had het niet koud, er was koude."
Onze natuurlijke staat
Wat ons volgens mij in de weg zit om terug onze oerversie te zijn, is het idee van een ‘ik’ te zijn. De jager/verzamelaar kende die illusie niet. Hij had een open bewustzijn waarin alles gebeurde, inclusief wat hij zogenaamd zelf deed. Hij liep niet, er was lopen. Hij had het niet koud, er was koude. Hij schoot zijn pijl niet mis, er was missen. Hij dacht niet na, er waren gedachten. Enzovoort. Dus wil je meer kennis maken met jezelf als oermens, oriënteer je dan op dàt bewustzijn waarbinnen alles zonder veroordeling plaatsvindt, inclusief het niet weerstaan van de verleiding een broodje kroket te pakken (in plaats van een salade) en Facebook te checken op ‘likes’ (in plaats van naar je partner te luisteren).
Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.