01 Olav Mol
Vrije tijd

Olav Mol: ''Vol met nieuwe energie het Formule 1 jaar in''

Olav Mol maakte zijn debuut als Formule 1-commentator in dienst van de NOS tijdens de Grote Prijs van Monaco in 1991. In de jaren die volgden verhuisde hij telkens met de uitzendrechten van de F1 naar verschillende televisiestations. Na 25 jaar is hij nog steeds dé verslaggever van Formule 1 op de Nederlandse televisie.

Van dj naar verslaggever

Je begon je carrière als dj. Hoe ben jij verslaggever van de Grand Prix Formule 1 geworden?

Dat zijn dingen daar rol je eigenlijk een beetje in. Ik was nog vrij jong en woonde in Vogelenzang, in de buurt van Zandvoort. Ik kwam daar dus al vrij vroeg en ook op het circuit. Uiteindelijk toen ik nog dj was kocht ik een oud autootje en ging ook racen en deed cursussen, hierdoor ontstond er een soort verbinding en op een gegeven moment ging ik ook op het circuit werken, op de rem sportschool, waar je andere mensen moest leren racen. Hierdoor leerde ik andere mensen kennen. Ik werd een keer gevraagd of ik wilde helpen met verslag geven. En zo doende ben ik speaker op het circuit geworden. Vanuit die positie ben ik doorgegroeid tot Veronica sport, dat was in 1988. En in 1991 deed ik mijn eerste Grand Prix, dus daar zitten wel wat jaren tussen, waarbij je veel dingen leert van televisie en teksten schrijven, commentaar geven bij andere sporten en dergelijke. Maar ik ben wel altijd al een roomboter babbelaar geweest.

Was de Formule 1 altijd al jouw passie?

Nee, niet zo zeer. De Formule 1 is binnen de autosport wel het hoogst haalbare voor mij. Ik heb in 1985 op het circuit van Zandvoort, toen nog als speaker, de laatste Formule 1 Grand Prix in Nederland voor de mensen op de tribunes verslagen. Uiteindelijk werkte ik bij Veronica Sport en bij Bob de Jong producties, met programma’s als de Heilige Koe. Wij deden veel met sport en motorcross. Ook gaf ik commentaar bij andere wedstrijden en rally’s. Doordat je dat doet komt er een plaatsje vrij. Aan diegene die ermee stopte werd gevraagd wie zou kunnen opvolgen, op dat moment stopte Fred Putten ermee en zei misschien moet je Olav Mol eens vragen. Dat is gebeurd en dat moment is 20 jaar geleden.

Wat betekent de Formule 1 voor jou?

Alles, het is mijn werk, mijn leven en mijn passie. Ik ben daar per jaar 110 dagen voor op reis en tussendoor vergaar je het nieuws. Ik ben ook een online radio station gestart in 2012, Grand Prix Radio, en daar plaats ik ook berichten op, zoals verslagen en interviews. Het is vooral veel kijken, luisteren, lezen en praten. Het is een journalistiek vak, maar ik voel mij geen journalist. Ik ben meer een verslaggever en het verschil voor mij daarin is dat ik kan werken als een verslaggever in dienst van de sport. Als journalist moet je wat meer afstand houden en nog kritischer zijn. Ik denk dat ik kritisch genoeg kan zijn, maar ik ben nooit echt op zoek naar nieuwtjes en grote scoops en dikke verhalen. Ik vind het leuker om mensen uit te leggen wat ik leuk vind aan de Formule 1, omdat ik ervan uit ga dat als ze dat voelen, merken en begrijpen er meer aanhangers voor de sport komen.

Waarom ben je ook boeken gaan schrijven over de Formule 1?

Ik heb dat in het verleden ook al vaker gedaan. Dat waren boekjes met verzamelingen van een column die ik voor een Formule 1 blad schreef. Daarna heb ik een Italiaans boek over de Formule 1 vertaald, maar dat was een hoop gedoe. Door uitgeverij Q in Amsterdam ben ik gevraagd om een boek over Max Verstappen te schrijven. ''Ja dat zou best kunnen, maar als ik heel eerlijk ben is er nog niet genoeg vlees om een slagerij te beginnen als het over Max gaat.'' Max was toen net begonnen, er zijn nu wel al meer verhalen, maar een heel boek alleen maar daarover dat valt niet mee. Ik zit al heel lang in het vak en heb al veel meegemaakt, toen zeiden zij dan schrijf je daarover. Ik houd niet van schrijven zelf, dus ik spreek de audio in en stuur dat op naar Erik Houben en die schrijft op wat ik verteld heb. Dan krijg ik het te lezen en check ik de feiten. Daaruit voortvloeiend kwam het tweede boek met de redactie van Grand Prix Radio. Die jongens zijn ook jeugdig fan geweest en hadden nog plakboeken en verhalen van vroeger liggen. Dat bundelen we bij elkaar en ik schreef er nog wat verhalen bij. Hieruit kwam de gedachte in ons op om een boek over 2016 en de doorbraak van Max Verstappen te maken, en het enorme gevecht tussen Lewis Hamilton en Nico Rosberg. Het is een soort naslagwerk maar wel met verhalen over de reizen tussendoor en dingen die wij meemaken. De mensen die het boek nu lezen hebben veel ‘’oh ja’’ momenten, maar als je het in de kast laat liggen en over 10 jaar er weer in kijkt dan komen er veel herinneringen naar boven, en besef je weer hoe bijzonder het was. Een overwinning in de Grand Prix voor Nederland.

02 Olav Mol

Ik respecteer zijn keuze, maar begrijpen doe ik het niet

Max Verstappen is veel in het nieuws geweest, positief en negatief. Wat vind jij van Max Verstappen?

De man heeft fenomenale trucjes, waarin dat gaat uitmonden dat weten we natuurlijk nog niet. Maar hij heeft alles in zich om wereldkampioen te worden, wel heeft dat alles te maken met de auto. Volgend jaar komen er nieuwe regels, ik denk dat het in voordeel is van Red Bull Racing, want die zijn altijd sterk geweest in het bouwen ervan dus de kans neemt toe. Wel moet alles meezitten, Lewis Hamilton is dit jaar geen wereldkampioen geworden. Als je dat terugbrengt naar één moment, gaat zijn motor stuk in Maleisië, daardoor mist hij 25 punten en daardoor is hij geen wereldkampioen geworden. Als hij die wedstrijd gewoon uitgereden had, wat in de lijn der verwachtingen lag want zo’n motor gaat niet heel gauw stuk, dan was hij wel wereldkampioen geworden. Dat vind ik ook het mooie aan de sport, er zijn geen garanties. Je kunt de beste of snelste auto hebben, maar het moet wel een heel jaar goed gaan. Het is geen olympische medaille waarvoor je moet trainen, trainen en trainen en 1 wedstrijd hoeft te spelen. Het moet een heel jaar goed gaan, 21 keer en bij Lewis Hamilton is het 18 keer goed gegaan en 3 keer niet. Dan mis je op 5 punten na de wereldtitel, dat is natuurlijk ontzettend spannend. En Max is een uitzonderlijk talent en niet omdat ik een Nederlander ben. Dat vinden ook al mijn buitenlandse collega’s en mensen die zich verdiepen in de sport, dit is een talent dat eens in de 5 a 10 jaar opstaat, daar moeten we trots op zijn.

Nico Rosberg heeft Lewis Hamilton verslagen in de strijd om het wereldkampioenschap. Naar wie ging jouw voorkeur uit?

Ik heb nooit een voorkeur voor een rijder. Ik ben breed geïnteresseerd in de sport. Ik vind Lewis Hamilton als persoon een aardigere jongen en Nico Rosberg is ietwat blasé. Maar aan de andere kant is hij wereldkampioen, aan het einde van de rit heeft hij de meeste punten behaald en daarmee is hij de terechte winnaar. Maar ik heb nooit echt voorkeur voor rijders, de ene persoon ligt je wat meer dan de andere persoon. Maar het gaat mij vaak om momenten, ik vind het fantastisch als een coureur een bepaalde actie uithaalt die men niet verwacht, die verrassend, spectaculair of misschien wel grappig is, dat speelt allemaal mee. We komen die jongens natuurlijk 21 weekenden, 4/5 dagen lang tegen. De één is heel serieus in zijn werk en de ander wat relaxter. Buiten de auto kunnen sommigen urenlang met een technici napraten over wat er beter kan, enzovoorts. Ik houd wel van jongens als ze uit die auto stappen wat relaxter zijn en in de auto moeten het killers zijn, beesten en mannen die er alles voor doen en de agressie die erin zit, dat vind ik mooi.

Nico Rosberg heeft aangegeven te stoppen met de Formule 1. Wat vind je daarvan?

In eerste instantie is dat een beslissing die ik respecteer, want het is zijn keus en van niemand anders. Aan de andere kant begrijp ik het wel, maar snap ik het niet. Ik vind dat als je een sportman bent op en op het hoogst haalbare niveau het hoogst haalbare haalt, in dit geval een titel, vind ik persoonlijk dat je een morele plicht hebt om die titel te verdedigen. Dus dan zou die er een jaar aan moeten vastplakken, als hij dan weer wereldkampioen wordt, moet hij er weer een jaar aan vastplakken. Hij zegt dat wij ons lastig realiseren, en dat geloof ik ook wel want ik ben geen sportman, hoe ontzettend veel moeite het kost om je iedere keer weer te prepareren, de mentale druk, het praten met de pers, alle pr zaken die erbij komen, de hele wereld over en je gezin achterlaten en allemaal dat soort dingen. Hij zegt dat er zo’n last van zijn schouders is gevallen. Hij heeft zijn droom verwezenlijkt en is niet bereid om dat nog een keer te doen. Ik vind dat op zijn minst gezegd jammer, maar nogmaals het is zijn beslissing. Er zijn sportmensen zat, waarvan we dachten waren die maar gestopt. Sinds 2004 heeft Michel Schumacher niets meer gewonnen en is toch doorgegaan, wel zien we hem nog als een kampioen want hij heeft 7 of 8 titels op zijn naam. Maar in dat opzicht is hij misschien te lang doorgegaan. Dan waakt het vlammetje en ga je via een zijdeur af, dat is ook zonde. Enorm verrassend, en aan de andere kant respecteer ik het wel, helemaal begrijpen doe ik het niet, maar dat is zijn keus.

Wie denk je dat Nico Rosberg gaat vervangen in het team van Mercedes?

Dat is A heel moeilijk en B ook. Dat is het gevaar van deze sport. Ik kan nu roepen het wordt Pietje en over een uur komt er een persbericht en dan is het Klaasje geworden. Dat is het moeilijke van geschreven nieuws als er iets nog niet bekend is. Mijn gevoel zegt dat als Mercedes verstandig is, er voor het eerst een jongeling in het team wordt geplaatst om het te upgraden, om even een populair woord te gebruiken. Pascal Wehrlein staat bij hun onder contract en heeft de M13 gewonnen. Hij zit nu een jaar lang in een klein team, heeft de banen leren kennen en heeft de systemen van de races kunnen leren, daardoor is hij er denk ik wel klaar voor. Wat meteen de spanning van de afgelopen jaren doet afnemen bij Mercedes, omdat er de afgelopen jaren flink wat spanning was tussen Nico en Lewis, waardoor zij de heren moesten corrigeren of dat zij tegen elkaar aanreden. Als zij Pascal Wehrlein daar neerzetten creëer je duidelijk een tweede coureur. Als Pascal Wehrlein voor Lewis Hamilton rijdt dan rijdt hij voor hem, maar zij zullen niet snel botsen. Er zijn flink wat botsingen zowel op de baan als daarnaast geweest tussen Nico Rosberg en Lewis Hamilton die sinds de jeugd dikke vrienden waren, maar dat flink bekoeld is. Zij doen heel netjes tegen elkaar, maar ik denk niet dat zij nog gezellig koffie gaan drinken.

03 Olav Mol

Nieuwe winnaars

Wat was de mooiste race die je tot nu toe hebt meegemaakt?

Dat zijn er heel veel, maar het belang voor mij zijn nieuwe winnaars. Mensen die voor het eerst een wedstrijd winnen. Ik heb van alle coureurs die de laatste jaren gereden hebben al hun eerste overwinningen gezien. De eerste van Hamilton, Alonso, Sebastian Vettel, en dus ook de eerste van Max. Omdat die natuurlijk een Nederlands tintje heeft en het een historisch moment was en is, niet alleen voor Nederland maar voor de hele wereld. Dat was natuurlijk een unicum, die stak er voor mij bovenuit. Ook omdat dit zijn eerste wedstrijd was. Dit gebeurt zo zelden. 15 mei 2016, is wel een hele aparte datum, niet alleen bij mij, maar ook bij een heleboel andere Nederlanders. Ik denk dat je over 10 jaar nog weet waar je was op het moment dat hij won.

Wat denk je dat 2017 voor ons in petto heeft?

2017 wordt ook weer een mooi jaar, dat is ook het leuke voor mij want dan krijg ik elk jaar wel weer nieuwe power en energie om zo’n seizoen in te gaan. Er zijn weleens mensen die zich afvragen of ik het nog wel leuk vind, ja ik vind het nog heel leuk. Want als je het op de keeper beschouwd met de meest heftige regelveranderingen van de laatste 20 jaar, zie je dat het motorische deel, de aandrijving allemaal gelijk blijft, waardoor het spel op dat vlak wat in elkaar schuift maar dynamisch en qua banden zijn het de grootste veranderingen in 20 jaar. De grootste stap is dat de banden 25% breder worden, er komt meer oppervlak, meer grip voor de auto’s. Zij zullen dus harder door de bochten gaan. Ook de vleugels worden wat groter, wel iets lager. De verwachting nu is dat de auto’s tussen de 4 en 6 seconden per rondje harder zullen gaan dan voorgaande jaren. Het wordt voor de rijder in de auto fysiek zwaarder. De laatste jaren moesten de jongens afvallen en heel magertjes blijven, niet teveel spiermassa opbouwen maar net genoeg om de sport te kunnen uitoefenen. Die zullen ook allemaal weer 2 a 3 kg zwaarder moeten worden, vanwege het feit dat hun nekspieren deze winter zwaarder getraind moeten worden om alle krachten in de auto te kunnen weerstaan. Het wordt een heel interessant nieuw hoofdstuk in de wereld van de Formule 1. Het voordeel voor ons als liefhebber, kijker en volger van de sport is dat we in maart in Australië toch weer beginnen met een blanco bladzijde. Het kan weer alle kanten op gaan. We zullen na 3 /4 wedstrijden kunnen zien of Mercedes de dominantie heeft die het de laatste jaren heeft gehad. Of dat Ferrari een stap heeft gemaakt, of Red Bull zoals we verwachten. Er zijn voor veel mensen vanaf het begin af aan kansen en er zal al snel duidelijk worden wie daar wel en niet succesvol in is. Het wordt in ieder geval een heel spannend begin van het jaar dat zal bepalen hoe het de rest van het jaar gaat verlopen.

Kun je in het kort iets vertellen over je boek Formule 1 2016, wat een jaar?

Het boek is een beschrijving van dit jaar. In zekere zin is het een soort jaarboek wat na een X aantal jaar ook nog leuk is om te lezen. Dat heb ik ook geprobeerd te beogen. Als je het nu leest zitten er een aantal inkijkjes in die mensen nog niet gelezen, gezien, wisten of gehoord hebben. Dat kan gaan over het moment na de eerste wedstrijd in Australië dat we weer terug willen gaan en dat de huurauto ineens is verdwenen met de reden waarom, dat is wel grappig. Dat kan gaan over dingen die we meemaken, het circuit in Mexico, een stukje van de historische chaos bij Ferrari, maar de uitslagen staan er ook in. Daarnaast staan de reacties van Max Verstappen er ook in na de wedstrijden. Daardoor wordt het ook een naslagwerk. Ik heb er bewust voor gekozen om geen foto’s en grafische dingen te doen, maar alleen tekst. Het is een boek waar echte liefhebbers zich doorheen lezen en dan gaat het de plank op. Als je het na 10 jaar terugleest, dan denk ik dat het unieke gevoel van wat 2016 voor ons heeft betekent weer helemaal terugkomt. Wie had kunnen dromen dat we een Nederlandse Grand Prix winnaar hadden, en dat ook nog regelmatig op het podium stond. Iemand die ongelooflijk veel inhaalacties heeft gedaan, die contoversies opriep bij de gevestigde orde. Er zijn zelfs regels aangepast. Dus wat dat betreft is hij dit jaar ontzettend aan de boom aan het schudden. Hij heeft echt zijn plek gevonden in de top van de autosport. Dat moest wat mij betreft vastgelegd worden en ik heb daar samen met Jack Plooij, een report collega die ook 2 a 3 verhalen heeft geschreven, en Erik Houben gekozen om het in deze vorm te doen zodat het een echt boek is wat je leest en niet een plaatjesboek wat je bekijkt waardoor je je eigen herinneringen moet oproepen.

En wat heb jij nog in petto voor ons in 2017?

Ik ga eerst de Dakar rally doen in Zuid-Amerika. Ik doe dit bijna elk jaar. Dan rijd ik de persauto. Die nemen deel met drie vrachtwagens in het vrachtwagenklassement. Dat vind ik super stoer. Het is 9000 km rijden in een dag of 14, dus dat is redelijk aanpoten. Daarna is het even relaxt en dan begint eind februari de eerste Formule 1 tests en dan gaan we vol energie weer een nieuw Formule 1 jaar in waarbij ik hoop dat we nog meer televisie uitzendingen mogen doen, daar zijn we al over aan het praten. Bijvoorbeeld een programma op de vrijdagavond, dat zou ik heel leuk vinden, al is het maar een half uurtje. En wellicht een programma op de maandag of dinsdag waarbij je terugkijkt en waarbij dingen duidelijk worden na de wedstrijd. Nu hebben wij direct na de wedstrijd wel een korte nabeschouwing, maar daarna moet je dik 1,5 week wachten op de volgende uitzending. Ik denk dat het leuk is als je elke dinsdag een Formule 1 programma kunt maken. De Formule 1 uitzendingen staan tegenwoordig standaard in de top 10 Best bekeken programma’s op de zondag als er een Grand Prix is, dat is jarenlang niet gebeurd. Dit betekent dat de groep met geïnteresseerden groter is geworden en die moet je bedienen, net zoals je klanten moet bedienen. Ik doe dat graag en vind het, zelfs als het mijn 27e Formule 1 jaar is, nog steeds hartstikke leuk.

Isabel Thumb
Isabel