Huivering, gruwel en spanning
Als je denkt aan horror dan is het eerste wat door je hoofd gaat: bloed, gruwel, demonen of geesten die je de stuipen op het lijf jagen en enorm veel spanning. Dit is in een notendop uitgelegd precies waar het genre voor staat. Het legt de nadruk op spanning en gruwel. Het enge monster onder het bed behoort daar ook bij. Horror is net een tikkeltje – vaak zelfs veel spannender - dan een thriller. Die verhalen draaien namelijk volledig om het creëren van angst en vrees onder de lezer. Terwijl binnen een thriller andere aspecten zoals de verhaallijn ook heel belangrijk is. Bij horror werkt dit dus net iets anders. Er zijn twee manieren waarop de schrijvers de afschuw en spanning – waar horrorliefhebbers zo verzot op zijn – constant aanwezig houden in het boek. De eerste is het toepassen van het schrikeffect. Iets wat ook altijd duidelijk aanwezig is in soortgelijke films. Dit is het moment waarop het enge spook dat achter het gordijn staat ‘boe’ roept, maar dan net iets spannender. De opbouw naar dit schrikeffect zorgt vaak voor meer spanning dan het moment zelf. Hierdoor blijft de lezer in spanning aan de pagina’s gekluisterd en dat is precies wat je als schrijver wil. Daarnaast zal er in het verhaal ook veel in detail getreden worden. Dit is de tweede manier waarop een schrijver emoties en reacties blijft oproepen bij de lezer. Het geven van veel details bij het zien van een lijk of in een andere lugubere situatie waarin bijvoorbeeld het oor van iemand wordt afgezaagd, roept vaak gruwel op bij de lezer en laat de maag omdraaien. Vaak is het bij horror zo, hoe bloederiger en viezer des te beter. In een thriller zou er op zo’n moment gekozen worden om meer oppervlakkig te blijven om het verhaal lopend en spannend te houden, maar een horrorverhaal staat er liever nog langer bij stil en laat je bij ieder moment huiveren. Dat zijn nou juist de verhalen waar je uiteindelijk nog een tijdje van wakker ligt.
Bovennatuurlijke wezens en krachten
Naast veel spanning draait horror ook om het uitvergroten van de meest duistere elementen in ons leven en het betrekken van dingen die verder gaan dan wat we als normaal waarnemen. Het genre bespreekt dingen die de lezer niet met eigen ogen heeft gezien of heeft meegemaakt. Hier komen alle enge en bijzondere wezens en bovennatuurlijke krachten om de hoek kijken. Dit kenmerk is al duidelijk te zien bij wat oudere verhalen zoals de alom bekende Dracula en Frankenstein. Beide verhalen gaan over een bovennatuurlijk wezen. In de tijd dat deze verhalen zijn geschreven, stonden naast bovennatuurlijke wezens ook onderwerpen zoals taboes, seksualiteit, geweld en sociale angsten centraal. Dit zijn onderwerpen die vandaag de dag nog steeds veel voorkomen binnen horror. Als we kijken naar het verhaal van Frankenstein dan bespreekt het een groot taboe, namelijk het tot leven wekken van een eng wezen door middel van lichaamsdelen van overleden personen. Geweld blijft daarnaast ook niet afwezig in dit verhaal. Op deze manier zou je alle horrorverhalen langs kunnen gaan en zien dat ze dezelfde soort onderwerpen bevatten.
Uiteraard zijn er ook meer dan genoeg boeken waar niet alleen enge bovennatuurlijke wezens of krachten in voorkomen. Zo is er vaak sprake van een mix waarbij de realiteit en het bovennatuurlijke samenkomen. Denk aan het wereldberoemde, verfilmde boek De Shining van horrorkoning Stephen King waarin een familie te maken krijgt met oude, duistere krachten in een hotel. De vader krijgt moordneigingen, de zoon krijgt - door een gave genaamd De Shining - visioenen en hij ziet rare gedaantes en spoken in de gangen en kamers van het hotel en ga zo maar door. Een ander voorbeeld is het spannende boek Hex van Thomas waarin een doodnormaal Nederlands dorp geteisterd wordt door een zeventiende eeuwse Wylerheks die met haar dichtgenaaide mond en ogen de bewoners de stuipen op het lijf jaagt. Deze mix tussen realiteit en een eng wezen of bovennatuurlijke krachten maakt het verhaal voor de lezers extra eng, omdat het zich afspeelt in een herkenbare situatie. Voor de lezer komt de situatie daardoor dichterbij en het voelt alsof ze het zelf ook kunnen meemaken.
Als je denkt aan bijzondere wezens en bovennatuurlijke krachten dan leg je al snel de link met het fantasygenre. Aangezien bovennatuurlijke wezens de boventoon voeren in zulke boeken, maar het wordt een ander verhaal wanneer het angstaanjagende, enge wezens zijn die huiveringwekkende situaties creëren. Dan past het verhaal weer binnen het horrorgenre.
Spanningsopbouw vanuit derde persoon
Een ander duidelijk aspect van het horrorgenre – maar toch een aspect waar je niet snel aan denkt - is het perspectief van waaruit het boek is geschreven. Het overgrote deel van horror wordt namelijk geschreven in de derde persoon. Dit zorgt voor afstand tussen de lezer en de personages. Natuurlijk moeten we de eerste persoon nu niet helemaal uitsluiten van het horrorgenre, want er zijn wel een aantal verhalen die vanuit de eerste persoon zijn geschreven. Denk aan het boek Misery van Stephen King waarin het verhaal vanuit het perspectief van een schrijver wordt verteld die is gegijzeld door een fan en hem vervolgens dwingt om haar favoriete personage te verwezenlijken. In dit geval is er door King voor gekozen om het enkel vanuit het perspectief van de schrijver te vertellen. Aangezien het boek enkel twee personages bevat, is het veel spannender om de verhaallijn vanuit één personage te vertellen zodat je - net als het hoofdpersonage - zal schrikken en huiveren van de acties van de obsessieve fan. Er zijn dus uitzonderingen waarin horrorboeken vanuit één perspectief geschreven worden, maar over het algemeen worden ze vaak in derde persoon geschreven. Zo krijg je ook de kant van de zogenaamde slechterik mee en weet je ook wat zijn of haar acties zijn. Je weet wat andere hoofdpersonages te wachten staat. De spanning spat hierdoor van de pagina’s af. Als lezer word je meegesleept in de opbouw naar een schrikeffect, want je weet wat komen gaat en dat laat je op het puntje van je stoel zitten. Beide perspectieven hebben zo hun eigen manieren bij het opbouwen van de spanning.