H Eader odl luisterboeken
H Eader odl luisterboeken
Achtergrondverhaal

Onder de loep: ingesproken luisterboeken

Het afgelopen jaar zijn mensen thuis massaal gaan lezen. Niet alleen e-books worden in menig huishouden gelezen, maar ook luisterboeken zijn tegenwoordig een enorme trend. Tijd om ingesproken luisterboeken eens onder de loep te nemen.

Volgens een onderzoek van Leesmonitor beslaat digitaal lezen een derde van de totale leestijd. Sinds de introductie van luisterboeken zijn niet alleen volwassenen fan maar luistert de helft van de middelbare scholieren ook af en toe een luisterboek. Wat zijn de redenen dat luisterboeken zo populair worden? En hoe gaat dit in zijn werk?

Tijd vrijmaken

Steeds meer mensen ontdekken het luisteren van boeken. Je kunt de boeken los kopen, maar tegenwoordig zijn luisterboeken ook beschikbaar in abonnementsvormen zoals bij Kobo Plus. Een luisterboek is een waardevol alternatief voor mensen die moeite hebben met lezen. Uit het onderzoek van KvB Boekwerk & Gfk is gebleken dat mensen vanwege concentratieproblemen steeds minder lezen. Tegenwoordig zijn we snel afgeleid en hebben we moeite om onze aandacht vast te houden. Zodra je een luisterboek luistert kun je meerdere dingen tegelijk doen. Ga je een stukje wandelen? Moet je huishoudelijke taken doen? De perfecte tijd voor een luisterboek! Dat niet alleen: wie wil er nou niet stofzuigen tijdens het luisteren van een spannende thriller? Mensen hoeven geen tijd meer vrij te maken voor het lezen van een boek of rustig te blijven zitten, een luisterboek past goed in ons dagelijks drukke leven.

Extra dimensie

Naast de entertainment die luisterboeken aanbiedt, is het ook de perfecte oplossing voor mensen die moeite hebben met lezen, ze betrekken ook een grote groep mensen die simpelweg niet of moeilijk kunnen lezen. Mensen met bijvoorbeeld dyslexie of die blind en slechtziend zijn. Een boek lezen is voor deze mensen een moeilijke opgave. Gelukkig zorgen luisterboeken er tegenwoordig voor dat iedereen kan genieten van prachtige verhalen.

Een luisterboek geeft een extra dimensie aan een verhaal. De platte tekst wordt voorgelezen met stemeffecten en diepgang. We hebben allemaal wel eens een verhaal gelezen waarbij we er gewoon niet doorheen konden komen. Je vond het maar taaie stof en het was moeilijk om niet af te dwalen. Een goede verteller zorgt voor extra dimensie waardoor het verhaal in een keer een stuk leuker lijkt. Hoeven we die stemmetjes in ieder geval zelf niet meer in ons hoofd na te doen.

Ingesproken door auteurs

Luisterboeken moeten natuurlijk wel eerst ingesproken worden. Ondertussen zijn er in Nederland een aantal producties zoals Thinium die samen met uitgeverijen werken om luisterboeken te maken. In sommige gevallen spreekt de auteur zelf het boek in. Zo heeft Peter Römer laatst de Baantjer boeken ingesproken en heeft Manon Meijers enthousiast haar eigen boek Kleed jezelf gelukkig ingesproken. Het leuke hiervan is dat de auteur het boek vertelt met de toon en effecten die hij zelf ook voor zich had tijdens het schrijven van het verhaal. Vele auteurs zijn heel goed in emoties overbrengen via tekst, maar door het zelf in te spreken weten we zeker dat die emotie binnenkomt. Wie anders dan Peter Römer kan de enige echte Baantjer inspreken?

Ingesproken door BN'ers

Is het jou eens overkomen dat je aan het genieten bent van een luisterboek en ineens de stem herkent? Dat kan komen doordat sommige BN’ers luisterboeken inspreken. Hoe leuk is het dat je een luisterboek kunt luisteren van je favoriete BN’er! Zo heeft Katja Schuurman verschillende boeken ingesproken waaronder Long Distance van Hiekelien van der Herik en waagde Carice van Houten met Het is de liefde die we niet begrijpen van Bart Moeyaert zich ook aan een luisterboek. Niemand minder dan Inge Ipenburg mocht het boek Verzwegen van Karin Slaughter inspreken. Dat maakt het boek van jouw favoriete auteur nog leuker!

Stimulans voor kinderen

Het Gfk onderzoek toont aan dat luisterboeken een nieuwe stimulans voor kinderen is. Het (voor)lezen onder kinderen tot en met 12 jaar gaat in Nederland flink achteruit, maar door de introductie van luisterboeken krijgen kinderen steeds meer interesse in boeken. Basisschool leerlingen die van jongs af aan worden voorgelezen hebben vaak een grotere woordenschat en presenteren beter in taal. Luisterboeken geven ouders de ruimte om het voorlezen te stimuleren. Zo opende bol.com afgelopen jaar de digitale boekenclub. Met het initiatief van de digitale boekenclub wil bol.com kinderen en hun ouders helpen en verveling verminderen. Verschillende bekende Nederlanders helpen mee. Zo zijn er door Janouk Kelderman, Rein van Duivenboden, Sosha Duysker en Melissa Drost voorleesvideo’s opgenomen vanuit hun huis. Niet is leuker dan dat het kinderboek De Gorgels is ingesproken door Jochem Myer zelf, toch? Zo komen al die luisterboeken toch goed van pas en hopen we kinderen weer te vermaken met prachtige verhalen.

We kunnen hiermee eigenlijk concluderen dat luisterboeken niet alleen behulpzaam zijn voor bepaalde mensen, maar het perfect in ons drukke dagelijkse leven past. Wordt een luisterboek vervolgens ingesproken door je favoriete Bekende Nederlander dan wil je niets liever dan verhaal na verhaal luisteren. Wij geven jou groot gelijk!

Nieuwsgierig geworden naar luisterboeken?

Het Kobo Plus abonnement introduceren we samen met Kobo, ontwikkelaar van onze e-readers. Dankzij deze samenwerking bieden we jou toegang tot het grootste aanbod luisterboeken. Heb je geen ereader? Luister waar en wanneer je maar wilt via de bol.com Kobo app. Ontdek de meest uitgebreide bibliotheek van wel tienduizenden Nederlands- en Engelstalige boeken. Zo zit er altijd een leuk boek voor jou tussen!

Verschillende abonnementen

Kobo Plus biedt verschillende abonnementen aan:
- Alleen ebooks voor € 9,99 per maand
- Alleen luisterboeken voor € 9,99 per maand
- Combinatie ebooks en luisterboeken voor € 12,99 per maand

De eerste 30 dagen zijn gratis, mits je nog nooit Kobo Plus abonnee bent geweest, daarna betaal je maandelijks het gekozen abonnement. Je kunt eenvoudig opzeggen en je abonnement opnieuw aangaan. Veel leesplezier!


Reina Author Photo
Reina Zenden