Heb je je ook wel eens afgevraagd waarom hardcover boeken soms een extra laag papier om het boek hebben? Vaak is deze ‘stofomslag’ of ‘dust jacket’ bedrukt met de cover van het boek en zit daaronder de ware, harde cover van het boek. Waarom zit de stofomslag er eigenlijk omheen?
De stofomslagen zijn vaak irritant. Het beschermt het boek immers niet van stof en bemoeilijkt het openslaan van een boek. In een klein onderzoekje bij onze lezers bleek dat het merendeel van mensen de omslag tijdens het lezen van het boek afhalen. Een volger zegt bijvoorbeeld: “Als de stofomslag mooier is dan het boek, dan haal ik hem er bij het lezen vanaf, zodat hij mooi blijft. Als het boek mooier is zonder omslag, dan laat ik hem tijdens het lezen erop en gooi hem daarna weg. Op deze manier eindigt de mooiste versie van een boek in mijn kast.”
Ze vinden het vervelend om ermee te lezen en zijn bang om de omslag te beschadigen. “Ik haal hem er tijdens het lezen vanaf, ik ben te bang dat hij beschadigt!” Zodra het boek uitgelezen is, gaat het jasje er weer netjes omheen. Beschermt een papiertje een veel stevigere en robuustere omslag? Heeft die omslag eigenlijk nut?
Losse papiertjes
In de achttiende eeuw waren er nog niet veel boeken. Voor 1820 werden de ‘boeken’ zelfs ongebonden uitgegeven, een stapel losse blaadjes dus. Boekbezitters maakten daarom soms zelf eigen hoesjes voor hun dure boeken, bijvoorbeeld van leer, bont of behangpapier. Als ze meer geld over hadden konden ze de boeken laten binden. Dit waren allemaal dezelfde, eentonige bindingen. Als je dan vijftien boeken bezat moest je maar gokken welk boek je pakte, want dat was nergens aan te zien.
Op de helft van de negentiende eeuw begonnen uitgevers met het inpakken van de boeken in een soort cadeaupapier. Er stond niet heel veel tekst op deze omslagen, vaak niet eens genoeg om erachter te komen met welk boek je te maken had. De meeste omslagen waren nogal monotoon in die tijd, alleen de geschenkboeken sprongen eruit. Deze boeken hadden vaak iets meer versiering om de aandacht te trekken van de potentiële kopers. Niet gek, want die boeken waren nóg duurder dan een standaard boek. Daardoor moesten ze ook beter beschermd worden, want de bindingen waren vaak erg fragiel. De geschenkboeken kregen dus een mooi jasje.