Opeens Ganzenvader Header
Recensies

Opeens ganzenvader: “Een uniek en prachtig onderzoek”

Het Max Planck Instituut voor Ornithologie startte een nieuw onderzoeksproject om data te verzamelen over het weer en vluchtpatronen van ganzen, zoiets was nog nooit eerder gedaan. Michael Quetting werkt daar als hoofd laboratorium maar is ook piloot. Er werd besloten dat hij het nieuwe experiment moest gaan leiden: hij werd ganzenvader. Dit unieke onderzoek heeft hij van begin tot einde beschreven in Opeens ganzenvader.

Inprentfase

Al voor de eieren uitkomen bezoekt Michael ze dagelijks, hij praat tegen ze een leest ze voor uit Nils Holgersson, zodat ze al aan zijn stem kunnen wennen. Dit is belangrijk voor de inprent fase. Ook laat hij ze alvast aan geluiden van zijn ultralight vliegtuig en een knijp claxon wennen. Van de negen eieren in de broedmachine komen er zeven uit. Het eerste wat ze zien, zodra ze uit het ei gekropen zijn, accepteren ze als vader of moeder. Dat kan zelfs een voorwerp of een mens zijn. Het voorlezen heeft geholpen, ze herkennen meteen zijn stem en zien hem als hun vader.

“Maar waarom moet juist ik ganzenvader worden? Heel simpel: omdat ik kan vliegen.”

Ganzenfamilie

Op het onderzoeksterrein van het instituut is een caravan geplaatst met daarnaast een volière. Hier zal Michael de komende maanden met zijn ganzenfamilie wonen. Hij kan de gansjes geen moment alleen laten, ze zijn volkomen van hem afhankelijk. Net als in een echte familie zijn het zeven eigen karaktertjes. De ene gans is makkelijker te trainen dan de ander. Michael beschrijft zijn momenten van geluk en frustraties als in een dagboek, je leeft mee van dag tot dag.

De lucht in

Met zijn ultralight vliegtuig probeert hij de ganzen te trainen om met hem mee te vliegen met meetapparatuur op hun rug. Zo kan het Max Planck Instituut de gegevens verzamelen. Maar zodra de ganzen kunnen vliegen zijn ze minder afhankelijk van ganzenvader Michael en wordt het moeilijker ze in het gareel te houden. Regelmatig zijn er één of meerdere ganzen kwijt, dan volgt er een zoektocht van uren voordat ze weer compleet zijn. Het blijven wilde dieren. Met zijn puberende kinderen moet Michael zijn oorspronkelijke plan aanpassen en op verschillende manieren afscheid nemen van zijn ganzenkinderen.

“Als het allemaal lukt, vlieg ik binnen een paar weken met de ganzen mee!”

Foto’s en video

Gelukkig zitten er in het midden van het boek ook een aantal pagina’s met foto’s. Dit is een boek waarbij je graag de echte beelden wil zien. Op youtube staan verschillende filmpjes van Michael in zijn ultralight vliegtuig, vliegend met de ganzen. Dit is leuk om te kijken als je nog geen genoeg hebt van de ganzenfamilie. En als je net zoals ik benieuwd bent hoe een ultralight vliegtuig er eigenlijk uitziet en werkt.

Openhartig

Het onderzoek heeft Michael zijn leven veranderd. Hij heeft geleerd om in het hier en nu leven, en het ook echt ervaren. Dat merk je aan hoe openhartig hij dit boek geschreven heeft. Hij deelt al zijn ervaringen. De karakters en eigenschappen van de verschillende ganzen weet hij ook treffend te beschrijven, het is net of hij het over zijn mensenkinderen heeft. Ik hoop dat Micahel Quetting vaker zo’n bijzonder onderzoek gaat doen en er vervolgens weer een boek over schrijft.

“De natuur is tegelijkertijd bikkelhard en prachtig.”

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Foto Nadine
Nadine