‘Ik hou van Hilversum, heb het dorp nooit los kunnen laten’, aldus de woorden van Eva Keuris tijdens een interview naar aanleiding van het verschijnen van haar thrillerdebuut, Over het spoor. Het is alleen de vraag in hoeverre een ervaren dialoogschrijver en eindredacteur van de soap Onderweg naar morgen nog kan debuteren. Inmiddels is gebleken dat anderen haar schrijftalent ook hebben onderkend en bevestigd, getuige het winnen van de Bookspot Schaduwprijs 2018.

Over het spoor: “Geloofwaardige thriller die hard binnenkomt.”
‘Ik heb nergens spijt van. Zelfs niet van de stommiteiten die ik heb begaan. Spijt is een totaal zinloze emotie. Daar doe ik niet aan!’
Bloedstollende geschiedenis
Mediastad Hilversum is in rep en roer als bekend wordt gemaakt dat de 10-jarige Jordi de Wit wordt vermist. Zijn moeder, Kim Zuidersma, is in alle staten als ze te weten komt dat Jordi’s vader, Marco de Waard, de jongen heeft geslagen nadat hij frisdrank heeft gemorst over zijn laptop. Maar politieonderzoek wijst al snel naar drie jeugdige daders, Ingmar van Amerongen, Julian Donker en Remi Vink. De drie tieners worden berecht en veroordeeld. Als ze tweederde van hun straf hebben uitgezeten, komen ze vrij. Ingmar heeft besloten dat hij aan wil tonen ten onrechte gestraft te zijn en besluit om auteur Stella Lammers zijn verhaal op te laten schrijven en als boek op de markt te brengen. Stella vindt echter dat alleen het woord van Ingmar niet voldoende is en benadert andere mensen die haar aan meer informatie kunnen helpen en de objectiviteit zal laten toenemen….
"De nacht kwam in vernietigende flarden terug en alles wat toen zo grappig en terecht had geleken, was nu pijnlijk en onoverkomelijk gênant."
Emotionele achtbaan
De kern van het verhaal in Over het spoor wordt volledig gevormd door dialogen. Een aspect waar de auteur haar sporen al ruimschoots in heeft verdiend. En dat is, lezende het boek, duidelijk merkbaar. Zonder schijnbaar enige moeite legt Keuris alle relevante emoties in het verhaal. Het brengt ook tegelijkertijd de sfeer aan tijdens de diverse fasen. Adembenemend zijn de droefheid en teleurstellingen die door het verhaal zweven, maar dat wordt weer gecompenseerd door blijdschap, opwinding en zelfs verliefdheid. De informatie die Stella inventariseert is zo levensecht en geloofwaardig dat dit niet alleen bij haar stevig binnenkomt maar ook bij de lezer.
"De wereld was gewoon de wereld. Alleen wij waren anders, maar alleen wij wisten dat."
Terecht onderscheiden
Toch spaart Keuris ook haar protagonist niet. Tijdens de research naar het ‘echte’ verhaal hoort de gelegenheidsauteur veel verhalen over privégebeurtenissen die haar persoonlijk ook weer aangrijpen. Keuris draait haar (schrijf-)hand niet eens half om dit alles vol beladen emoties bij de lezer binnen te schuiven. De psychologie van het geschreven woord is in dit verhaal de grote winnaar en maakt het toekennen van de Bookspot Schaduwprijs 20218 meer dan terecht.
Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.