Header recensie over leven in het wild
Header recensie over leven in het wild
Recensies

Over leven in het wild neemt je mee in de wereld van wilde dieren

Martine van Zijl Langhout is wildlife en zoo dierenarts. Na heel wat jaren in Zuid Afrika gewerkt te hebben is ze weer terug in Nederland en heeft ze de avonturen die ze heeft meegemaakt opgeschreven. Over leven in het wild begint meteen midden in een gevaarlijke, spannende scène over het verdoven en verplaatsen van buffels. Dat ging niet zoals de bedoeling was. Het is een mooie opening, het trekt je aandacht en je waant je meteen met Martine in Afrika. Daarna volgt haar bewonderingswaardige geschiedenis.

Op vijfjarige leeftijd maakt Martine bij haar oom en tante op de boerderij een keizersnede bij een koe mee. Vanaf dat moment wil ze veearts worden. De vakanties brengt ze op hun boerderij door en daar is ze van jongs af aan al in haar element. Haar droom blijft ze houden, maar liever nog wil ze wildlife dierenarts worden. Na haar studie gaat ze als dierenarts aan de slag.

Geschiedenis

Na een vakantie in Namibië op haar dertigste denkt ze weer aan haar wildlife droom. Ze besluit ervoor te gaan. Ze volgt een specialisatie in Londen en grijpt alle stages en onderzoeken aan om maar in de buurt van wilde dieren te komen. In het Afrikaanse Gabon doet ze onderzoek naar gorilla’s. Ze voelt zich snel thuis in de jungle. Het valt niet mee om een betaalde baan als wildlife dierenarts in Afrika te vinden. Tot ze uiteindelijk in Zuid Afrika terecht kan. Ze werkt dat als zelfstandig dierenarts van een groot gebied, ze rijd soms 1000km op een dag in haar eentje.

Werkzaamheden

Haar werkzaamheden bestaan vooral uit het opsporen van wilde dieren zoals; witte en zwarte neushoorns, olifanten, giraffen, buffels, antilopen en natuurlijk leeuwen. Als de dieren eenmaal gevonden zijn moet ze ze verdoven vanuit een jeep, helikopter, te paard of te voet om ze te kunnen onderzoeken op gezondheid en ziekten, het verzorgen van wonden of ze zelfs te opereren aan hun verwondingen. Ze worden ook regelmatig verplaatst naar een ander wildpark, of er zijn ontsnapte dieren dier terug moeten worden gebracht naar hun wildpark.

Positief houden

Zuid Afrika bestaat bijna alleen nog uit wildparken, omdat de populatie van mensen steeds groter wordt en steeds meer gebied in beslag neemt hebben de dieren geen leefruimte meer. Ook is Martine dierenarts voor particulieren en wildparken in de weide omgeving, voor wilde- en boerderijdieren. Ze geeft les aan stagiaires en geeft cursussen. Daarbij komt ook nog de administratie en het bestellen van voorraden kijken. Het preventief verwijderen van neushoornhoorns is een veelvoorkomende klus. Ze weid maar een klein stukje uit over de stroperij, maar over dit onderwerp zou een eigen boek geschreven kunnen worden, wat een stuk minder vrolijk is. Ik denk dat ze hier niet te diep op in gaat om het boek positief te houden.

Schrijfstijl

Martine’s liefde voor (wilde) dieren spat van de pagina’s, je krijgt energie van haar enthousiasme, positivisme en doorzettingsvermogen. Ze herhaalt wel veel, maar dat is het enthousiasme dat ze heeft. Ik heb grote bewondering voor deze vrouw. Ze beschrijft haar avonturen heel beeldend, je zou willen dat de scènes ook gefilmd waren, zodat je het met eigen ogen kan zien. Ze geeft ook informatie over dieren die ze tegenkomt. Zo lees je niet alleen over haar avonturen, maar leer je ook nog wat.

Liefde voor wilde dieren

In het begin had Martine twee grote angsten; werken met extreem gevaarlijke dieren en de verdovingsmiddelen die daarbij nodig zijn. Het op zichzelf aangewezen zijn vond ze ook spannend. ‘Mijn liefde voor wilde dieren en de wens om wildlife-dierenarts te worden zijn echter vele malen groter dan deze angsten. Dan maar geen partner. Dan maar geen AOW en pensioen. Dan maar geen kinderen. Dan maar geen huis. Dan maar geen salaris of spaargeld. Dan maar geen zekerheden. Dat is allemaal prima.’ Met die instelling is Martine vol voor haar droom gegaan.

Nederland

Wildelife dierenarts zijn is een zwaar leven, het vergt het uiterste van haar. Na zeven jaar besluit ze terug te gaan naar Nederland, daar wordt een andere droom werkelijkheid, dierenarts in Artis. Ze werkt ook bij stichting AAP, doet onderzoeken, geeft lezingen en publiceert artikelen. Terug in Nederland kreeg ze een nieuwe relatie, hij heeft haar aangespoord om een boek over haar belevenissen te schrijven. Dat was een goed idee. Over leven in het wild is één groot avontuur en gelukkig wilde Martine ons daarin meenemen.

Foto Nadine
Nadine