Passagier 23
Mysterie & detective

Passagier 23: Intelligente psychologische thriller

Mijn naam is Helma Koot, 55 jaar, getrouwd en moeder van twee opgroeiende zonen. Verder werk ik als freelance executive assistant, houd van koken en lekker eten met familie en vrienden. Mijn hart ligt bij thrillers in de breedste zin van het woord. Ik schrijf daarom recensies over de thrillers die ik lees. Dit keer Passagier 23 van Sebastian Fitzek.

Liefde voor thrillers

Vanaf het eerste moment dat ik leerde lezen, is mijn verslaving aan boeken begonnen: ik las alles wat los en vast zat. Hoewel ik een roman en chicklit op zijn tijd niet versmaad, ligt mijn hart toch bij thrillers in de breedste zin van het woord. Misdaad, detectives, horror, psychologische thrillers: ik lees het allemaal. Heerlijk om tijdens het lezen proberen te achterhalen wat de plot is en me uiteindelijk, in de meeste gevallen, toch te laten verrassen door de auteur.

Het fijne van boeken is dat je nooit uitgelezen raakt. Het aanbod is zo groot dat mijn nog te lezen stapel nooit opraakt en ik me altijd kan blijven verliezen in de wondere wereld van het boek.

Helma Koot

Ga je op reis?

Passagiers
Als je van plan bent binnenkort een cruise te gaan maken is Passagier 23, van de in Duitsland geboren bestseller auteur Sebastian Fitzek, geen geschikte lectuur. De titel van zijn nieuwste psychologische thriller verwijst naar het feit dat er jaarlijks gemiddeld 23 passagiers overboord gaan, waar geen spoor meer van terug gevonden wordt. Dat is helaas geen fictie. Gelukkig is het verhaal volkomen uit zijn duim gezogen. Alhoewel elke goede leugen een kern van waarheid heeft. Maar dat wil je natuurlijk helemaal niet weten als je binnenkort aan boord stapt van je droomcruise! Het is maar dat je het weet.

Getuige
Wat een verhaal heeft Fitzek weer bedacht: boeiend van begin tot eind. De hoofdpersoon is politiepsycholoog Martin Schwartz. Vijf jaar geleden heeft hij zijn vrouw Nadja en jonge zoontje Timmy verloren, toen zij overboord vielen van het cruiseschip De Sultan of the Sea. Hij lijdt onder het feit dat er nooit een spoor van zijn gezin is teruggevonden. Dan wordt hij gebeld door de excentrieke Gerlinde Dobkowitz. Gerlinde beweert meer te weten over de verdwijning en mogelijke dood van zijn geliefden. Zij vertelt hem dat zij er getuige van is geweest dat een sinds enkele weken verdwenen meisje plotseling weer tevoorschijn kwam, met in haar handen de teddybeer van Timmy. Ondanks dat hij gezworen heeft nooit meer een stap op een cruiseschip te zetten, scheept hij zich op de Sultan of the Sea.

Fitzek

Toeval en sympathie

Dwaalsporen
Fitzek is een meester in het uitzetten van dwaalsporen, waardoor je meer dan eens op het verkeerde been wordt gezet. Wat is bijvoorbeeld de rol van de ‘doctor’ in Passagier 23, omschreven als een soort Dokter Dood, uit de proloog? Kapitein Daniel Bonhoeffer blijkt de peetvader van de vermiste tiener Lisa te zijn. Saillant detail is dat hij ook bevelvoerder over het schip was ten tijde van de verdwijning van Nadja en Timmy. Is dit toeval of is er meer aan de hand? En is scheepsarts Elena Beck als verloofde van de kapitein op haar beurt wel te vertrouwen?

Oprechtheid versus waarheid
In korte hoofdstukken zet Fitzek de verschillende karakters haarscherp neer. Bijvoorbeeld Schwartz als de bijna suïcidale man die kampt met onverwerkt verdriet. Gerlinde Dobkowitz als de excentrieke oude dame die in alles een complot ziet. En of je wilt of niet, je krijgt zelfs sympathie voor de oppervlakkige kapitein Bonhoeffer die zich in eerste instantie alleen maar voor zichzelf lijkt te interesseren. En tussen alle verwikkelingen door rijst constant de vraag of iedereen wel oprecht is.

Decoration 1838608 960 720

Aanrader!

Bijna onnodig om te zeggen dat Fitzek zijn sporen als psychothrillerschrijver al ruim heeft verdiend. Zijn debuut De therapie uit 2006 was direct een daverend succes en alle boeken die hij daarna schreef, eindigden stuk voor stuk in de bestseller top 10. Met Passagier 23 maakt hij zijn reputatie opnieuw waar. Alles klopt en komt uiteindelijk bijna allemaal bij elkaar in de goed uitgedachte plot. Bijna, want als cadeautje komt, na het dankwoord, nog een tweede plot die het plaatje pas echt compleet maakt. Een aanrader voor de liefhebber van een intelligente psychologische thriller!