Header PNR Lente
Header PNR Lente
Winactie

Perfect Next Read #32

Waar waaien wolken heen en waar ligt het einde van de wereld? Of lees je liever over Frank, de man die een groep bloeddorstige jagers moet bestrijden? In de Perfect Next Read van deze week komt het allemaal voorbij! Hier vind je voor ieder wat wils.

Weet jij het antwoord op de prijsvraag en wil jij een van de boeken hieronder winnen? Stuur dan een berichtje onder vermelding van 'Perfect Next Read #32' naar schrijf@bol.com en noem daarin het antwoord op de prijsvraag, vermeld jouw gegevens en geef jouw voorkeur door voor een van de boeken.

Na 7 september kiezen we uit alle deelnemers de winnaars. Zij krijgen een persoonlijke e-mail van ons en de prijs wordt zo spoedig mogelijk toegestuurd. De winnaars hebben een week de tijd om te reageren. Na deze week gaat het boek naar iemand anders. Houd je mailbox dus goed in de gaten.

Welke Nederlander heeft dit jaar voor het eerst de International Booker Prize gewonnen?

PRIJSVRAAG VAN PNR #32

1.

Opgejaagd

Opgejaagd

Frank leidt een rustig leventje met zijn kleindochter op het platteland van Australië. Maar dan strompelt een zwaargewonde vrouw over de drempel van zijn tankstation, achtervolgd door een groep bloeddorstige jagers die haar koste wat kost willen omleggen. Het tankstation wordt omgebouwd tot een fort, en nu moeten Frank en zijn klanten een bloederige strijd leveren met deze vreemde aanvallers. Want één ding is zeker: deze jagers stoppen niet totdat iedereen dood is.

Bekijk op bol.com

2.

Dossier Dutroux, de waarheid

Dossier Dutroux, de waarheid

Eefje Lambrecks en An Marchal verdwenen in de nacht van 22 op 23 augustus 1995 in Blankenberge. Het duurde een jaar en twaalf dagen vooraleer de meisjes werden teruggevonden. Dat was het gevolg van het onderzoek dat door procureur Bourlet in Neufchâteau was opgestart na de verdwijning van de toen vijftienjarige Laetitia Delhez op 9 augustus. Het onderzoek, dat zeven jaar duurde, bracht Dutroux, Martin, Lelièvre en Nihoul voor het hof van assisen. De veroordeling volgde op 22 juni 2004. Omdat het uitgebreide onderzoek de families op cruciale punten in het ongewisse heeft gelaten, blijven de vragen, de pijn en de verontwaardiging. Zeker nadat Martin en Lelièvre vervroegd werden vrijgelaten. De uitleg van de veroordeelden in het dossier Dutroux was vaak tegenstrijdig en niet in overeenstemming met de feitelijke gegevens. Reden genoeg voor Jean Lambrecks, de papa van Eefje, en zijn partner Els Schreurs om hun onderzoek te blijven voortzetten. In dit boek hebben ze nieuwe feiten achterhaald.

Bekijk op bol.com

3.

Duel

Duel

'Al onze reizen zijn eigenlijk een en dezelfde reis, met meerdere haltes en overstappen.' Eduardo Halfon laat het zijn hoofdpersoon zeggen, maar hij had het net zo goed over zijn eigen oeuvre kunnen hebben. De reis die Halfon aflegt in zijn verhalen, van de Verenigde Staten naar Guatemala, van Polen naar Italië, is een continuüm. Waar hij ook komt, elke nieuwe plaats roept vragen bij hem op over wie hij is en wat deze wereld is. Vaak speelt familie daarbij een belangrijke rol; de strijd tussen broers en zussen, een raadsel uit zijn jeugd, het eeuwigdurende gevecht van zijn joodse familie met de herinnering aan de holocaust. De reis van Eduardo Halfon beweegt zich in het schemergebied tussen gebeurtenis en herinnering, tussen feit en vermoeden. Tastend zoekt hij naar een manier om die wereld in woorden te vatten. In Duel keert de bejubelde schrijver van De Poolse bokser terug; dit keer met nog persoonlijker verhalen, waarin verdwijnen en verlies terugkerende thema's zijn. Als geen ander laat Halfon zien hoe mensen, herinneringen en zekerheden zomaar in rook kunnen opgaan. Net als de dingen tastbaar lijken te worden, vervliegen de woorden wanneer ze Halfons pen hebben verlaten.

Bekijk op bol.com

4.

Migranten

Migranten

Als hun bos sterft moet een groep dieren noodgedwongen op zoek naar een nieuwe plek om te kunnen leven. Wat volgt is een reis vol onzekerheden, verdriet, honger en de gevaren van de zee. Maar bovenal is het een reis waarbij dood en hoop naast elkaar bestaan. Een reis die hoopvol eindigt in een ander bos, vol kleurrijke bladeren. Issa Watanabe's Migranten confronteert de kijker onverbloemd met de keiharde werkelijkheid waarin miljoenen vluchtelingen verkeren. Maar ze doet dat met poëtische beelden die ook troost en hoop bieden. Een kunststuk.

Bekijk op bol.com

5.

Hadden de Grieken al raketten?

Hadden de Grieken al raketten?

Ruimtevaart is tegenwoordig heel gewoon. Astronauten pendelen op en neer naar het ruimtestation, er rijden karretjes rond op Mars en we vliegen zo naar de maan. Vroeger konden mensen alleen maar fantaseren over reizen door de ruimte. En dat begon al bij de oude Grieken! In dit originele boek op groot formaat nemen wetenschapsjournalist Govert Schilling en Tjarko van der Pol (o.a. Pretpark de Poepfabriek) je mee op reis door de spannende geschiedenis van raketten en ruimtevaart, van de oude Grieken tot nu. Zet je ruimtehelm maar vast op, want het aftellen gaat beginnen!

Bekijk op bol.com

6.

Kunnen bergen krimpen?

Kunnen bergen krimpen?

Waar waaien wolken heen? Kan je van de aarde vallen? En kan je eitjes bakken op een vulkaan? Met Kunnen bergen krimpen? brengt het bejubelde trio achter Mag je haaien aaien? een tweede boek boordevol fantasie en wijze weetjes. Net als in de voorganger wordt elke kinderlijke vraag voorzien van zowel een prikkelend als een feitelijk antwoord. Dit boek maakt jonge lezers op een subtiele manier ook bewust van de opwarming van de aarde en de klimaatverandering.

Bekijk op bol.com

7.

De wortels van de wereld

De wortels van de wereld

Robin blijft staan met zijn zintuigen wijd open. Hij ruikt aarde en de scherpe geur van vocht in de spleten van steen. Met voorzichtige vingers tast hij langs de wanden van de grot. Een onverwacht schijnsel laat hem opkijken. Hij ziet zijn eigen vingers, zwart afgetekend tegen de rood oplichtende rotswand. In zijn hoofd juicht Ree: Ik wist wel dat je het kon! Geschrokken laat Robin de rots los. Het armoedige dorp waar Robin net als de andere kinderen sloopmateriaal ontmantelt, is geen plaats voor dromers. Maar in zijn hoofd loopt hij door dampend groene koepels vol bossen en bloembedden. Het is een betoverende wereld, en hij is er niet alleen. Een meisje met een donkere huid en een bos uitbundige krullen danst er tussen de planten voor hem uit. Hij hoort haar praten en soms lijkt het alsof ze het tegen hem heeft. Hij weet niet zeker wat haar naam is, maar hij denkt dat het Ree is… De wortels van de wereld is een vervolg op De serres van Mendel maar kan ook los gelezen worden.

Bekijk op bol.com

8.

Zullen we het liefde noemen?

Zullen we het liefde noemen?

Esther houdt van haar man Stef en van haar kinderen, uiteraard. Ze houdt van haar vader, al zou ze dat soms liever niet willen. Want houdt haar vader wel van haar? En hoeveel houdt Esther van die andere man, Jack? Wanneer haar achtjarige zoon Linus de overbuurman doodrijdt, wijst alles eerst op een ongeluk. Dat gelooft Esther toch. Maar is dat wel zo? Want die overbuurman is ook wel de leerkracht die Linus vorig schooljaar het leven heel erg zuur maakte. De inspecteur die op de zaak wordt gezet doet zijn werk grondig, dus rest Esther geen andere keuze dan dit zelf ook te doen. Al moet ze daarvoor haar eigen leven wel heel scherp onder de loep nemen. Van hoeveel mensen kun je tegelijkertijd houden? En hoeveel doe je voor de mensen die je graag ziet?

Bekijk op bol.com

9.

Fort Fiktori

Fort Fiktori

1916. Zomer. West Vlaanderen, in een dorpje aan de IJzer. Twee jongens. Twee neefjes. Tussen kind zijn en groot worden in. Hun leven draait om de boerderij, werken op het veld, de school met veel te strenge nonnen, en de mis dienen bij een pastoor die denkt dat hij God de vader zelf is. Maar gelukkig ook om zwemmen in de rivier. En dansen met pasgeboren kalfjes. Het dorpsleven wordt overschaduwd door de Grote Oorlog: Duitse soldaten op zoek naar een Engelse spion die ze niet kunnen vinden. Waar de dorpsbewoners voor boeten! Langzaam veranderen de twee jongens van toeschouwers aan de zijlijn in actieve deelnemers die het verloop van het verhaal mee zullen bepalen. Met een einde dat het leven in het dorp, maar ook dat van henzelf, voorgoed zal veranderen.

Bekijk op bol.com

10.

Dwars door Oceanië

Dwars door Oceanië

Waar ligt het einde van de wereld? Volgens Wouter Deboot in Oceanië. Zijn nieuwste fietstocht brengt de VRT-reporter van het tropische noorden in Australië tot het zuidelijkste punt van Nieuw-Zeeland. Tijdens die helse onderneming van 7000 kilometer, de oude avonturiers waardig, bedwingt hij bloedhete vlaktes, ruige kustgebieden en winterse berglandschappen. Nog meer dan naar de prachtige natuur gaat Wouter op zoek naar de verhalen van de mensen die er leven. Hoe verzandt iemand in de outback, een van de meest onherbergzame woestijngebieden ter wereld, en waarom blijft men daar? Wie zijn de Aboriginals en de Maori, de oudste menselijke beschavingen ter wereld? Hoe komt het dat mensen die er even westers uitzien als wij toch een totaal ander leven leiden? Op vlotte, humoristische wijze laat Wouter de antwoorden op deze vragen botsen met zijn Vlaamse eigenheid. "De ene dag voel ik me thuis, de volgende zit ik precies op een andere planeet.' Al deze kleine en grote ontmoetingen bieden ons een fascinerende blik op een werelddeel dat we ten onrechte maar al te vaak over het hoofd zien.

Bekijk op bol.com