Header PNR Lente
Header PNR Lente
Toplijsten

Perfect Next Read #71

Tijdens de Boekenweek staat alles in het teken van literatuur. Daarom hebben we voor deze Perfect Next Read prachtige literaire boeken gezocht. Nee, niet de boeken die je sowieso al kent. Dit zijn boeken waar je misschien nog nooit van hebt gehoord, maar je wel zou moeten lezen. Wat is jouw Perfect Next Read?

Op dit moment kunnen we helaas geen boeken aan onze lezers verloten. Om de traditie te laten voortbestaan, stellen we speciaal voor jou nog wel iedere maandag een lijst samen met de meest unieke boeken. We hopen deze bijzondere boeken in de toekomst weer aan jullie weg te kunnen geven. Wil je toch graag een boek winnen? Houd dan tot die tijd vooral onze winacties op woensdag in de gaten.

1.

De leesclub aan het einde van de wereld

De leesclub aan het einde van de wereld

Vijf vrouwen starten het dorre Australië een leesclub. Iedere maand leggen ze enorme afstanden af om bij elkaar te komen. Echte vriendschap laat zich niet tegenhouden door een paar honderd kilometer, bewijzen deze vrouwen. In 1978 zijn er nog geen mobieltjes of internet. De bewoners van de Australische outback zijn afgezonderd van de rest van de wereld. Sybil ziet dat haar schoondochter worstelt met deze eenzaamheid. Ze organiseert een leesclub die twee keer per jaar bij elkaar komt.

Bekijk op bol.com

2.

Waterland

Waterland

Ingmar start aan zijn nieuwe leven als buschauffeur en opzichter van een observatorium in Waterland. Eindelijk kan hij gelukkig zijn. Dat is van korte duur, want een vriend hem belt en hem vraagt of hij naar een cassettebandje komt luisteren. De muziek laat hem niet meer los. De stem zingt constant in zijn hoofd en de zangers K. maakt zijn leven richtingloos. Hij kan niks meer. Om zijn leven weer op de rails te krijgen, gaat hij op zoek naar de mysterieuze zangeres. Hij reist door heel Waterland, samen met een norse astronoom. Kan Ingmar de rust weer vinden?

Bekijk op bol.com

3.

Wild hart

Wild hart

Barbara heeft alles: een rijk en druk leven met een lieve man en vier geweldige kinderen. Maar is ze wel zo gelukkig? Van binnen wordt ze verteerd door gevoelens van eenzaamheid, leegte en verdriet. Na een ongeluk waar ze een bijna-doodverklaring krijgt, start haar onderzoek naar verlangens. Ze gaat van de ene affaire naar de andere. Ze reist haar jeugdliefde achterna en legt een bedevaartstocht van naar Santiago de Compostella. Dit is allesbehalve een braaf boek maar het laat zeker zien hoe een persoonlijke reis je naar onverwachte plekken kan leiden.

Bekijk op bol.com

4.

De Sterren boven Bagdad

Sterren boven Bagdad

Als kinderen waren dorpsmeisje Huda en Rania, hartsvriendinnen. Ze zijn niet langer meisjes en Huda werkt nu bij de ambassade van Australië. De geheime dienst dwingt haar om vriendschap te sluiten met de ambassadeursvrouw Ally. De situatie in Bagdad verslechtert onder het regime van Saddam Hussein. Dat is waar de paden van Huda, Rania en Ally kruisen. Om zichzelf en hun kinderen te beschermen, moeten de drie vrouwen risico’s nemen. Kunnen ze elkaar vertrouwen en welke offers zijn ze bereid te maken?

Bekijk op bol.com

5.

De tas

De tas

Het is druk op het station. Tussen de mensen door, zie je een tas staan. De eigenaar wordt ter verantwoording geroepen. Het blijkt dat hij hem bewust daar heeft achtergelaten, maar waarom? Wat te doen met iemand die veel waarde gehecht aan wat hij noem: ‘toevalskunst’? Als hij het niet met een tas kan doen, verzint hij toch wel wat anders. Maar waarom en voor wie?

Bekijk op bol.com

6.

Crossroads

Crossroads

Op een dag, vlak voor café In De Kroon verongelukt Jos Boeckx. Hij laat een vrouw en drie jonge kinderen achter. Moeder Irma gaat niet bij de pakken neer zitten: ‘Van trouwen komt hier niets in huis’. De levens van de kinderen gaan door. Beide zussen blijven hun hele leven ongetrouwd, terwijl er hordes aanbidders zich aan hun voeten werpen. Op 1 januari 2001 sluiten de zussen het café en gaan in het appartement erboven wonen. Hierna verloopt hun leven sloom. Walter van den Broeck is een van de beste Nederlandstalige prozaïsten en hij laat in Crossroads zien waarom.

Bekijk op bol.com

7.

De vriend

De vriend

Onverwachts verliest een vrouw haar beste vriend en literaire mentor. Alsof dat nog niet erg genoeg is krijgt zij de eer om voor zijn hond te gaan zorgen, wat wettelijk niet mag in haar kleine appartementje in New York. Gelukkig heeft de hond een mooi formaatje, het is namelijk een Deense dog (!). De enorme hond begrijpt niet waarom zijn baas plotseling is verdwenen. De omgeving van de vrouw denkt dat ze gek aan het worden is want ze weigert gescheiden te worden van de hond. Ze lijkt haar verstand te zijn verloren door het isolement en de geobsedeerde zorg voor de hond. Een aangrijpend boek over eenzaamheid en vriendschap.

Bekijk op bol.com

8.

Verloren levens

Verloren levens

De piepjonge Mini Jongbloed doet dit werk al langer dan vandaag. Ze is spionne en heeft al heel wat misdaden op haar naam staan. Dan krijgt ze van de Engelse Intelligence Service de opdracht om Herman Note te verleiden. Hij is de Vlaamse-nationalistische leider en voert de Zwarte Brigade aan. Mimi zorgt ervoor dat zijn hoofd op hol slaat, maar kan hem wel weerstaan? Ze kan haar andere liefdesrivalen niet buitensluiten en blijft geheimen uitwisselen. Na een dodelijke schietpartij, riskeert Mimi veroordeelt te worden. Ze doet een beroep op Herman en gaat daarin verder dan de meeste vrouwen bereid zijn om te gaan.

Bekijk op bol.com

9.

Het spel meespelen

Het spel meespelen

Maria woont in het Beverly Hills van de jaren zestig. Haar filmcarrière is compleet vastgelopen. Ze is getrouwd met een succesvolle filmproducent door wie ze wordt meegesleept van het ene glamoureuze feestje naar de ander. Eenzaam rijdt ze met haar auto door een stad waar alles om uiterlijk draait. Ze bezoekt haar autistische dochter Kate, die tot Maria’s grote verdriet in een instelling woont. Ze heeft geen carrière, kan niet voor haar dochter zorgen en is doelloos.

Bekijk op bol.com

10.

Paravion

Paravion

Er zijn drie generaties Baba Baloek: grootvader, vader en zoon. De jongste Baba blijft alleen achter in het gehuchtje waar alle mannen zijn vertrokken. Op een dag wordt hij bezocht door een mysterieus meisje. Samen ontdekken ze de liefde en hun lichamelijke behoeftes. Via de verhalen van het meisje komt hij erachter dat hij meer met zijn voorvaders deelt dan alleen een naam. Als de jongens die hem treiteren verdwijnen, blijft hij alleen achter met de vrouwen van het dorp. Maar ook zij verdwijnen. Naar Paravion.

Bekijk op bol.com