Rode
YA & NA

Rode koningin: "Dit is boek is absoluut niet standaard"

Recensente Madelon is een echte boekenworm. Ze leest alles wat los en vast zit, maar haar voorkeur gaat absoluut uit naar YA, NA en Chicklit. Ook heeft ze haar eigen blog: The Book Diairies. Een review over Onbereikbaar

Over Rode Koningin
Rode Koningin vertelt het verhaal van Mare Barrow. Vanuit haar perspectief kijk je naar de wereld van de Zilveren en de Roden. De Zilveren zijn het ‘superieure’ ras. Zij zijn van adel en hebben bovendien gaves. De Roden zijn ondergeschikt. Ze leven vaak sober en werken vaak in dienst van de Zilveren. Ze zijn een soort slaven van de maatschappij.

Mare heeft Rood bloed. Ze is vooral goed in mensen bestelen. Ze wordt bijna 18 en dan moet ze het leger in. Iets waar ze voor vreest, want haar drie broers zijn daar al en er komt zelden iemand levend terug. Totdat ze op een avond een man tegenkomt die haar leven verandert. Mare komt terecht in een rollercoaster van emoties en gebeurtenissen die jou als lezer ook niet meer loslaat.

Fascinerende wereld
De wereld waarin Rode Koningin zich afspeelt vind ik al direct fascinerend. De gaves van de Zilveren en hun hiërarchie zijn in het begin even vaag, maar al snel begin je door te krijgen hoe het werkt. Het is een spel van macht en als lezer voel je die macht meteen al. Als Mare’s leven vervolgens verandert en ze in de wereld van de Zilveren terechtkomt, wordt het steeds interessanter. Vooral de ontwikkelingen en ontdekkingen die Mare over zichzelf doet, houden je als lezer vast.

Plottwist na plottwist
Je hebt soms van die boeken die aan elkaar hangen door middel van clichés. En ergens is dit boek ook best standaard: je hebt een groep van ‘adel’ en een groep ‘minderen’. De minderen worden onderdrukt en komen in opstand. Best een bekend riedeltje. Toch is dit boek absoluut niet standaard. Er zijn amper clichés. Maar het belangrijkste aan dit boek, wat het direct ook een echte must-read maakt, is het feit dat dit boek aan elkaar hangt van plottwists. Zeker richting het eind gebeuren er zoveel dingen die je niet aan zag komen. Ik zat met open mond te lezen. Hoe kan het zijn dat ik dit niet aan zag komen? Hoe kan ik dat over het hoofd hebben gezien? Die onvoorspelbaarheid maakt dit boek zo enorm goed. Het kan niet anders dan dat het boek je meteen vanaf het begin af aan helemaal meesleept.

Must-read
Naast die sterke verhaallijn met vele plottwists, zijn er nog genoeg andere redenen waarom je dit boek moet lezen. De schrijfstijl is daar bijvoorbeeld eentje van. Victoria Aveyard schrijft heel toegankelijk. Je rolt meteen moeiteloos in het verhaal en komt daar zelfs na het omslaan van de laatste pagina nog een tijdje niet uit. Daarnaast zijn de personages erg leuk. Mare is absoluut een vrouw apart. Haar gevoelens komen super goed over, maar vooral haar koppigheid en de manier waarop ze soms heerlijk tegen zichzelf kan foeteren maken haar een erg prettig hoofdpersonage. Ook de andere personages, zoals Cal, Kilorn en Maven, hebben duidelijk hun eigen karakter. Je kunt ze altijd goed van elkaar onderscheiden en door de verschillen wordt het verhaal nooit saai. Over dit boek kan ik uiteindelijk heel kort, maar zeer krachtig zijn. Het is absoluut een must-read voor elke Young Adult-fan. Het is één van de beste YA’s die ik in tijden heb gelezen. Origineel, meeslepend en onvoorspelbaar. Gaat dat lezen!

Madelon
Madelon