Psditisvertrouwelijk Header
Recensies

PS: dit is vertrouwelijk: "De heren hebben wat te vertellen."

Als student Rechtsgeleerdheid las ik de boeken van Gerard Spong en Peter. R de Vries als leerzaam vermaak. Onafhankelijk van elkaar schreven ze amusante boeken over het meest tot de verbeelding sprekende rechtsgebied. Voor PS Dit is vertrouwelijk bundelden zij hun krachten.

Concept

Het gebruikte concept spreekt weinig tot de verbeelding. In een tijdsbestek van een halfjaar schrijven twee heren over en weer een brief aan de ander. De nieuwste brief geeft antwoord op de vragen uit de vorige en roept direct volgende vragen op.

Om zo’n concept interessant te maken, zijn sterke eminente persoonlijkheden vereist. Die zijn met Gerard Spong en Peter R. de Vries duidelijk aanwezig. Peter R. de Vries viert in 2018 zijn veertigjarig jubileum als misdaadjournalist, Spong is al vijfenveertig jaar actief als (strafrecht)advocaat.

De heren hebben dus duidelijk wat te vertellen. Het fijne aan PS Dit is vertrouwelijk is dat Spong en De Vries dat ook doen. Ze ondervragen elkaar op tal van onderwerpen, zoals de DNA-databank, omgang met criminelen en het fenomeen kroongetuige. Maar ook gevoelige onderwerpen als De Vries’ vriendschap met topcrimineel Cor van Hout en Spongs ervaringen met het regime van Desi Bouterse komen ter sprake.

Tegenstelling

Waar de misdaadverslaggever bekend staat als een no-nonsense man, zegt de advocaat te beschikken over een “flexibel en lenig geweten”. Die verschillende karaktertrekken zorgen voor alleraardigste discussies. De ruimte die in een televisieprogramma simpelweg ontbreekt, is er in het boek te over. Het geeft hen de mogelijkheid uit te wijden, geschiedenis- en juridische les te geven en vragen vanuit een ander perspectief nogmaals te stellen.

Daarbij hanteren beide mannen een fijne schrijfstijl. Voor zowel Peter R. de Vries als Gerard Spong is schrijven een belangrijk onderdeel van hun broodwinning, maar niet het belangrijkste onderdeel. Het maakt hen tot ongewaardeerde schrijvers. Spong bewees eerder met De Uitvaartverzorger en De Breuk een pakkend boek te kunnen schrijven, terwijl De Vries met De ontvoering van Alfred Heineken het tot voor kort bestverkochte misdaadboek aller tijden schreef.

Conclusie

PS Dit is vertrouwelijk zal die titel niet direct gaan opeisen, maar is een heel interessant boek voor eenieder die geïnteresseerd is in de juridische wereld en de twistpunten van het recht. Daarbij komt de kundigheid van de schrijvers nog sterker naar voren dan in televisieprogramma’s. Dat daar een simpele formule als briefwisseling bij is gebruikt is een schot in de roos. Zoals vaker blijken simpele ideeën de betere, mits de juiste personen worden ingezet.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.