Suits
Managementboeken

Quintin Schevernels: Start ups en succes

Een lastig proces

In je voorwoord schrijf je dat het schrijven van het boek best tegenviel. Wat zorgde ervoor dat je toch bleef schrijven en uiteindelijk Suits en Hoodies toch in de winkel ligt?
Ik wilde mijn inzichten graag op een schaalbare manier delen, ondanks dat het me meer tijd en moeite koste dan ik van te voren had gedacht, overwon de wens een boek te schrijven en die drang om mijn inzichten en ervaringen te delen.

En hoe kwam je dan in eerste instantie op het idee om een boek te gaan schrijven?
Het viel mij op dat veel mensen het beeld hebben dat startups bijna per definitie zeer succesvol zijn en dat alle corporates ten dode zijn opgeschreven. De praktijk is echter anders, er zijn maar heel weinig echt succesvolle start-ups en er zijn wel degelijk corporates die zeer succesvol zijn (denk bv. Aan Nike, Starbucks, Ahold, DSM en General Electric). Met mijn ervaring bij zowel corporates als startups raakte ik hierdoor gefascineerd. Ik wilde graag uitzoeken wat het nou is wat die succesvolle bedrijven met elkaar gemeen hebben. Wat je dus als ondernemer, manager of directeur kunt doen om je kansen op succes te verhogen. Toen ik startup Layar in de zomer van 2014 verkocht, waar ik CEO was, besloot ik mij hier verder in te gaan verdiepen en er een boek over te gaan schrijven.

Suits En Hoodies 936

Start ups, positieve reacties en pratisch

Voor wie is Suits en Hoodies bedoeld?
Vooral voor founders/ondernemers en managers/directeuren, daarnaast ook wat breder voor mensen die werkzaam zijn binnen start-ups of zich bij corporates en consultancy bedrijven bezig houden met innovatie, marketing of business development.

Welke reacties heb je al op je boek gekregen?
De eerste reacties zijn (gelukkig) erg positief. Als rookie schrijver is dat natuurlijk best spannend, je hebt er immers je ziel en zaligheid in gestoken, lezers vinden het boek vooral erg prettig en snel lezen. Het dekt de belangrijke onderwerpen en wordt als erg praktisch ervaren, je kan er morgen mee aan de slag. De voorbeelden (met name uit mijn eigen praktijk) spreken ook erg aan.

De eerste reacties zijn (gelukkig) erg positief. Als rookie schrijver is dat natuurlijk best spannend, je hebt er immers je ziel en zaligheid in gestoken, lezers vinden het boek vooral erg prettig en snel lezen.

Quintin220
Quintin Schevernels

Lezen om je kan op succes te verhogen

Naast het schrijven van Suits en Hoodies, ben je ook nog druk met andere bezigheden. Hoe ziet jouw gemiddelde week eruit?
Ik ben gedurende een gemiddelde week zo'n 2 dagen bezig met de startups waar ik investeerder/aandeelhouder ben, daarnaast ben ik 1 tot 2 dagen per week bezig met coaching & consultancy en 1 dag met allerei activiteiten die voortvloeien uit het boek, dat zijn interviews maar ook presentaties, colleges, workshops, etc.

Waarom moet iedereen Suits en Hoodies zeker lezen?
Omdat het je echt helpt de kans op succes te verhogen, daarnaast staan er ook gewoon een aantal leuke en leerzame praktijkvoorbeelden in.

Suits

Suits en hoodies

Suits en Hoodies, een bijzondere titel. Hoe ben je hier op gekomen?
De suits staan voor de mensen die bij de corporate bedrijven werken en de hoodies voor de mensen bij de startups, in mijn boek ben ik op zoek gegaan naar de overeenkomsten tussen de succesvolle suits en hoodies, die twee termen klinken lekker en geven ook direct een soort spannend spanningsveld weer.

De zoektocht naar de succesvolle start-up: hoelang heb je hier over gedaan en wat is je vooral bijgebleven/ben je in rare situaties terecht gekomen?
Het is vooral een kwestie geweest van veel lezen over wat de bedrijven die nu echt succesvol zijn in hun begin jaren hebben gedaan, denk aan bedrijven als Google, Facebook maar bijvoorbeeld ook Gopro en Tesla. Daarnaast kijken naar onderzoeken die er naar startups en scaleups zijn gedaan. Wat daarbij het meest opvalt is dat het succes achteraf zo logisch en vaak ook eenvoudig lijkt, terwijl de weg daarnaar toe vele malen moeilijker is dan het lijkt, en dat er op die weg ook heel veel dingen fout zijn gegaan.

Suits Header

Tot slot, Heb je nog de ambitie om een volgend boek te gaan schrijven?

Ik ben nu vooral blij dat ik dit boek tot een goed einde heb gebracht, daar wil ik eerst maar eens van genieten en me weer richten op andere dingen. Nu kan ik me dan ook moeilijk voorstellen dat ik me nog een keer zo'n project op de hals ga halen maar uitsluiten durf ik het ook niet, een boek schrijven en daar postieve feedback op krijgen geeft een enorme kick.