Auteur Henk van Straten noemt Ernest Hemingway is gecanceld tot een deel van zijn ‘Witte mannen-trilogie’. Ernest Hemingway is gecanceld is het tweede deel van deze trilogie. Het eerste deel, de minithriller Kwaad bloed heb ik nog niet gelezen.
Het verhaal start op de dag dat de naamloze hoofdpersoon 40 wordt. In de eerste zin lees je al dat hij in de gevangenis gaat belanden en dat de twee mannen voor zijn deur daar mee te maken hebben. Dan volgen de weken en gebeurtenissen die leiden tot het onvermijdelijke gaat gebeuren. Het is wel apart dat je al weet hoe het gaat eindigen, je vraagt je steeds af of dit de situatie is waarin het zover is.
Naamloze hoofdpersoon
De hoofdpersoon is het favoriete personage van Henk van Straten, een inmiddels vijf jaar gescheiden man met een puberzoon. Hij is curator in een fotomuseum waar hij wordt ontslagen omdat hij wordt beschuldigd van grensoverschrijdend seksueel gedrag. Ook ligt hij onder vuur vanwege zijn expositie over Ernest Hemmingway, een witte machoman en dat is niet meer van deze tijd.
Het gaat steeds slechter met hem, hij gebruikt antidepressiva en angstremmers. Hij mist zijn ex en overleden vriend. Dan staat er een dakdekker met zijn zoon voor de deur om een lekkage te verhelpen. De dakdekker en de zoon zien dat het niet goed met hem gaat en nemen hem mee op sleeptouw. Zo doen ze bijvoorbeeld aan middeleeuws zwaardvechten. Die scènes zijn een uitbarsting van emoties, het is heel beeldend en krachtig beschreven. De hoofdpersoon is aangetast in zijn mannelijkheid en raakt zijn grip op het leven steeds meer kwijt. Je gaat met hem mee de diepte in.
Actuele thema’s
Ernest Hemmingway is gecanceld bestaat voornamelijk uit actuele thema’s; racisme, Black Lives Matter, MeToo, depressies, zelfmoord, de witte man, maatschappelijke verhoudingen en zelfs een dodelijk virus. Maar vooral; wat is tegenwoordig politiek correct? En hoe moet je daarmee omgaan?
Taalgebruik
De dakdekkers zeggen consequent jij en jou in plaats van je, dat maakt hun personages sterk net als de dialogen. De dakdekkers staan aan de andere kant van de maatschappelijke ladder. Maar wie kijkt er eigenlijk op wie neer, of juist tegen de ander op. Je gaat nadenken over waar je zelf staat in de maatschappij.
Selim Lemouchi
Het boek is opgedragen aan Selim Lemouchi, de frontman van de wereldberoemde metal-band The Devils Blood. Hij was satanist en pleegde zelfmoord op zijn 33ste. Van Straten speelde vroeger samen met hem in een band. In het boek zijn er overeenkomsten tussen de overleden vriend van de hoofdpersoon, Semmie en het leven en de persoonlijkheid van Selim Lemouchi.