Donna Hayheadergarlic
Recensies

Basics to brilliance: "Na elk recept volgen Donna’s persoonlijke variaties en smaakaanpassingen."

Met Basics to Brilliance overtreft Donna Hay zichzelf. Het omslag is zwart, het boek heeft een harde kaft gekregen en de foto’s zijn sfeervoller dan ooit. We herkennen de kookboeken van de Australische Donna Hay aan de grootte van het boek, de recepten met gemiddeld 8 tot 10 ingrediënten en de altijd weer even smakelijke, paginavullende foto’s. Kookboeken waar je heel blij van wordt. De kleine Donna was vanaf haar achtste in de keuken te vinden en had vanaf toen de smaak te pakken. Ze heeft inmiddels ruim twintig kookboeken op haar naam staan evenals een eigen Donna Hay Magazine.

Hartig, Onmisbaar en Zoet hoofdstukken
Waar eerder kookboeken ingedeeld werden in bijvoorbeeld voor-, hoofd- of nagerecht, wellicht wat ouderwets, zien we steeds vaker dat de inhoud creatief wordt weergegeven. In Basic to Brilliance vind je de hoofdstukken Hartig, Onmisbaar en Zoet, plus een woordenlijst en register.

Eén basis recept, meerdere variaties
De Australische is van mening dat als je de basis van een aantal gerechten onder de knie hebt, je heel gemakkelijk verder uit kunt bouwen. En dus deelt deze dame haar beste klassiekers met ons, aangevuld met wat moderne recepten die zij zelf vaak maakt. De perfecte steak, kip uit de oven en brownies zijn daar een aantal van. Na elk recept volgen Donna’s persoonlijke variaties en smaakaanpassingen. Zodoende kun je met één recept meerdere kanten op.

Drie variaties kip, pasta of tempura
In het eerste hoofdstuk ‘Hartig’ krijg je bijvoorbeeld het recept voor ‘Snelle vlinderkip uit de oven’, met slechts 4 ingrediënten en te bereiden in 7 stappen. Daarop volgen de variaties ‘Kip uit de oven met krokante salie en spek’, ‘Kip uit de oven met misoglazuur’ en ‘Kip uit de oven met een rokerig korstje’. En zo is de rest van het boek ingedeeld: één voorbeeldrecept gevolgd door twee variaties. Je vind recepten voor tempurabeslag, Thaise groene currypasta of ricottagnocci, maar ook een kazig soufflébeslag evenals een frittatabeslag en een peper-en-zoutspecerijenmengsel. De boventoon voeren de vleesrecepten maar ook vis en vegetarisch komen ruim aan bod.

Onmisbaar & Zoet
In deel twee, ‘Onmisbaar’ staan recepten en tips voor onder andere saus, jus, puree, boter en glazuur. Het ‘Zoet’ gedeelte spat van de pagina’s: kleverige chocolate chip cookies, klassieke lemon curd, gevolgd door lekker sticky apenbrood en de bescuittaart van Donna’s grootmoeder. En wat dacht je van een meringuebeslag dat altijd lukt!

Informatie over ingrediënten, keukengerei en internationale maattabellen
Achterin het boek staat een enorme lijst met basisingrediënten, een woordenlijst, benodigd keukengerei, 2 pagina’s internationale maattabellen en een zeer uitgebreid register van maar liefst 6 pagina’s voor diegenen die graag op recept zoeken en niet uit de Hartig-Onmisbaar-Zoet-inhoudsopgave komen.

Happy cooking!