Header 13 Minuten
Recensies

13 minuten: “Er is geen enkel moment in 13 minuten waarop de ontrafeling van het mysterie stil staat.”

Op een vroege ochtend wordt Natasha gevonden in de rivier. Dood. De ambulancemedewerkers weten haar te reanimeren en na 13 minuten klopt haar hart weer.
Niets is meer zoals het was sinds die ochtend. Niemand denkt dat Natasha per ongeluk in de rivier terecht is gekomen, maar de politie rondt toch de zaak af zonder uitkomst. Natasha blijft achter in verwarring over wie zij in haar omgeving nog kan vertrouwen. Becca, vroeger de beste vriendin van Natasha maar tegenwoordig haast een vijand, wordt er door Natasha bij betrokken. Natasha heeft haar namelijk nodig want ze vertrouwt haar eigen vriendinnen, Hayley en Jenny, niet meer. Ze weet dat haar vriendinnen van haar houden, maar dat betekent niet dat ze niet geprobeerd hebben haar te vermoorden.

Sociale cultuur

Dit boek is best wel heftig. Bij de woorden “een aangrijpende psychologische thriller” is niets te veel gezegd. Het verhaal bevat een beladen onderwerp: de dood. En dit wordt vermengd met het leven op een middelbare school. Dit boek geeft erg duidelijk weer hoe ingewikkeld de sociale cultuur onder jongeren is. Sarah Pinborough weet perfect in de huid van haar personages te kruipen en ze heel realistisch neer te zetten.
Becca wil zich tegen de sociale cultuur afzetten. Ze wil zich niets aantrekken van de populariteit van de ‘Barbies’: Natasha, Jenny en Hayley, maar Becca is ook maar een onzekere meid, net zoals velen, en doet het dus toch.
Ik vond het intrigerend om te zien hoe Natasha over zichzelf en anderen dacht. Ze is zo ingenomen met zichzelf en ook best wel egoïstisch. Toch heeft zij ook weer haar onzekerheden, ergens heel diep binnen in zich.

Quote 13 Minuten

Afwisseling

De schrijfstijl is simpel en duidelijk. Niet te veel poespas, niet te veel ingaan op het omschrijven van details. Hierdoor lees je erg vlot. 365 pagina’s is erg veel voor dit verhaal want er is geen enkel moment in 13 minuten waarop de ontrafeling van het mysterie stil staat. Hierdoor krijg je een soort overload aan informatie. Gelukkig wordt dit afgewisseld met pagina’s waarop een stuk minder tekst staat. Sms-berichten bijvoorbeeld, of de gesprekken met de psycholoog. Dit is echt een verademing voor het boek.
Door deze afwisseling lees je ook vanuit verschillende perspectieven. Je hebt Becca en Natasha, en af en toe inspecteur Bennet en Jamie. Dit is heel bijzonder. Want ook al lees je dus via allerlei verschillende personages die allemaal op een andere manier denken over het ongeluk van Natasha, er wordt toch niets verraden over het verloop van het verhaal.

Psychologisch meesterwerk

Sarah Pinborough verdient een staande ovatie voor 13 minuten. Dit verhaal is een psychologisch meesterwerk. Het ongeluk van Natasha is een groot mysterie. Als lezer krijg je een tunnelvisie richting Hayley en Jenny maar ondertussen verdenk je verder iedereen die iets te vaak aan bod komt of zich iets te verdacht gedraagt. Ik zal eerlijk bekennen dat ik het einde echt totaal niet zag aankomen. Door het hele boek heen komen er allerlei plottwists en je denkt sommige te kunnen zien aankomen, maar alles pakt anders uit dan je denkt.

Kortom: Ben je op zoek naar een razend spannend, super vlot te lezen mysterie dat je echt wilt oplossen? Dan is 13 minuten jouw boek!

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Foto Iris
Iris