Header confettiregen recensie idee 1
Header confettiregen recensie idee 1
Recensies

Confettiregen van Splinter Chabot: “Een boek voor ons allemaal”

Het boek Confettiregen is niet te missen. Tegen een achtergrond van fluoriserend roze staat het gezicht van de auteur, Splinter Chabot in verschillende kleuren afgedrukt. Het is een cover die vrolijk aandoet, maar door het ernstige gezicht van de auteur ook meteen waarschuwt dat er geen sprookje verteld zal worden. Ik hoop dat deze cover ervoor zal zorgen dat jongeren én volwassenen nieuwsgierig zullen worden naar de inhoud. Confettiregen is namelijk een boek dat door zoveel mogelijk mensen moet worden.

Autobiografisch verhaal

In het voorwoord komt Chabots optimisme naar voren, maar ook zijn bereidheid om zich kwetsbaar op te stellen. Het is deze combinatie die van de roman zo’n succes maakt. Confettiregen vertelt een autobiografisch verhaal van het complexe aanvaardingsproces van een tiener die plots beseft dat hij op jongens valt. Wat het boek bijzonder maakt is dat het niet vertrekt vanuit een conflict. Het hoofdpersonage Wobie heeft een warm thuis, met ouders die het prima vinden dat hij de muren van zijn kamer roze verft. Samen met zijn drie broers en schoolvriend(inn)en beleeft hij een zorgeloze kindertijd. Tot hij zich bewust wordt van opmerkingen over zijn gedrag en uiterlijk. Hij beseft dat hij anders is, dat hij opvalt, maar hij weet niet waarom.

“Nee, diep vanbinnen was ik iemand die ik niet wilde zijn. Omdat het anders was, omdat mensen erover zouden praten, omdat ik in andere landen verboden was. Niemand had me gevraagd of ik dit wilde zijn. Niemand had bij me geïnformeerd wat ik ervan zou vinden. Niemand had verteld hoe ik ermee om moest gaan. Opeens was ik het gewoon. En hoe hard, hoe lang, hoe heftig ik het ook bleef ontkennen, ik kon het niet tegenhouden.”

Wie ben ik echt?

Ondanks het leger vriendinnen en zijn begripvolle ouders kan Wobie met niemand praten over de veranderingen die hij meemaakt. Hij begrijpt er zelf immers niets van, hij wil niet erkennen dat hij zich meer aangetrokken voelt tot jongens. Splinter Chabot heeft een ontspannen taalgebruik dat toegankelijk is en sprankelt van het enthousiasme. Het neemt de lezer op sleeptouw, waardoor die meeleeft met Wobie en begrip heeft voor zijn gevoelens en gedachten. Hoe vrolijk de kindertijd is, zo diep zit Wobie tijdens zijn pubertijd. De beelden die gebruikt worden om de twijfel en het gebrek aan zelfvertrouwen weer te geven zijn erg doeltreffend. Hou je potlood tijdens het lezen zeker bij de hand, want er zijn veel passages die je zal willen aanduiden en delen.

Een noodzakelijke roman

Confettiregen is geen zwaarmoedige roman. Integendeel, de toon is bovenal positief en hartverwarmend. Toch wordt er veel belangrijks gezegd en stemt het verhaal tot nadenken. Het thema over anders-zijn wordt op zo’n herkenbare manier beschreven dat het een boek lijkt te zijn voor en over ons allemaal. Confettiregen van Splinter Chabot is een noodzakelijk boek dat bovenaan elke leeslijst voor jongeren zou moeten staan.

Sigried
Sigried