Header Elton John
Header Elton John
Recensies

Ik van Elton John is een feest om te lezen

Zanger Elton John stond niet zo lang geleden al in de schijnwerpers toen er een film over zijn leven werd uitgebracht. Of het boek nu een aanvulling is daarop of dat het een poging is om op het succes ervan mee te liften, weet ik niet. Maar de timing is goed en het boek is nog beter. Ik is grappig, gevat en voor je het weet heb je hem uitgelezen.

De vriendschap met rock

Elton John groeit als Reginald Dwight op in Engeland. Hij heeft een moeizame relatie met zijn ouders, maar al met al vermaakt hij zich wel. En dan komt hij in contact met rock; een vriendschap, een liefde die hij tot op de dag van vandaag nog koestert. Hoewel hij zichzelf niet als een uitermate goede muzikant beschouwt, waagt hij het er toch op om een carrière in de muziek uit te proberen. Dat gaat met wisselend succes.

Rollercoaster

Na een auditie is er een omslagpunt. John zingt een zelfgeschreven liedje en wordt niet uitgekozen, maar het label drukt hem wel een envelop in zijn handen. Daarin zitten teksten van ene Bernie Taupin. Op de een of andere manier hoort John meteen de liedjes die bij de teksten horen. Het begin van een lange en extreem vruchtbare samenwerking. Wat volgt is een rollercoaster van schrijven, touren, verschillende verhuizingen en verschillende woede uitbarstingen van John, maar vooral ook heel veel goede muziek.

Gevat, openhartig en vlot

Zijn boek 'Ik' is grappig, gevat, openhartig (soms op het botte af) en is heel vlot geschreven. John schuwt geen enkel onderwerp. Of het nu gaat over hoe hij zijn homoseksualiteit ontdekte of wanneer hij vertelt over hoe zijn drugsverslaving ontstond. De emoties die hij voelde toen hij meerdere mensen in zijn omgeving aan aids verloor, maar ook de verschillende (al dan niet gemeende) zelfmoordpogingen die hij heeft gedaan. Alles komt voorbij. Juist die openhartigheid en de grappige manier waarop het boek geschreven is, maakt dat ‘Ik’ leest alsof je met Elton John op een theekransje zit. Hij vertelt zo eerlijk over zijn emoties, dingen waar hij wel of geen spijt van heeft en mensen die hij mist. Persoonlijker kan het bijna niet.

Feest om te lezen

Het boek ‘Ik’ geeft een goed en heel compleet beeld van het leven van Elton John; van zijn geboorte tot nu. Het is een grappig, meeslepend en heel persoonlijk verhaal dat voor elke muziekliefhebber een feest is om te lezen.

Chantallees
Chantal