Prince v2
Prince v2
Recensies

The Beautiful Ones van en over Prince is een boek voor de kenners

Prince wilde, naast al zijn liedjes zoals bijvoorbeeld Purple Rain, graag een boek schrijven, een biografie, een handleiding voor de gemeenschap van briljante mensen, maar dan zonder het mysterie rondom hem als artiest te verliezen. Ondanks dat Prince tijdens het proces van het boek schrijven overleed, is het resultaat er nu: The Beautiful Ones. Een boek dat inderdaad het mysterie in stand houdt, want veel antwoorden geeft het boek niet. Daarom is het bij uitstek vooral een boek voor de Prince-kenners.

Het is 21 april 2016. Prince overlijdt. Voor vrienden en familie is dat een grote schok. Voor journalist Dan Piepenbring ook. Daarnaast brengt het hem in een lastig parket: hij was samen met Prince bezig met een boek over de zanger. Hoe ga je op zo’n moment dan verder daarmee? Moet dat überhaupt wel? Piepenbring doet uitgebreid uit de doeken hoe het hele proces ging: hoe hij uitgekozen werd om met Prince aan het boek te werken, de ontmoetingen die hij had met de legendarische artiest, en welke keuzes er gemaakt zijn toen hij kwam te overlijden. Ook Prince zelf komt in The Beautiful Ones aan het woord. Voor zijn dood had hij al een deel van zijn levensverhaal op papier gezet en doorgesproken met Piepenbring. Het eindresultaat daarvan, evenals scans van de originele notities, vind je terug in het boek.

Zijn eigen woorden

Bij veel autobiografieën wordt gedaan alsof de hoofdpersoon het boek zelf geschreven heeft, hoewel daar vaak nog een ghostwriter of journalist achter zit. Dat is een van de dingen die dit boek zo bijzonder maakt: hier heeft Prince ook echt daadwerkelijk een stuk geschreven. Daarnaast wordt er helemaal niet geheimzinnig gedaan over Piepenbring zijn bijdrage aan The Beautiful Ones. Dat wordt bewezen door de handgeschreven notities die toegevoegd zijn. Door alle stukken waarop zijn handschrift en daadwerkelijke woorden te zien zijn, is het een heel persoonlijk, intiem aanvoelend boek geworden.

Myserieus als altijd

Het boek is voor niet-kenners weinig informatief. Zoals Prince het wilde: het boek houdt het mysterie rondom de artiest in stand. Voor een uitgebreide inleiding op zijn leven ben je dus aan het verkeerde adres. Dit is meer een boek over hoe Prince tegen de wereld aankeek, en hoe Piepenbring de laatste maanden van de artiest heeft beleefd. Tegelijkertijd zijn de details die gedeeld worden voor de fans ongetwijfeld wel de moeite waard. Over de verstandhouding met en tussen zijn ouders, het ontstaan van de film Purple Rain en hoe Prince zijn jeugd beleefde.

Een kijkje in zijn hoofd

Wie een (chrono)logisch verhaal wil over Prince die opgroeit, in de muziek terecht komt en hoe en wanneer hij zijn hits scoorde, kan dit boek beter laten liggen. Voor wie een idee wil krijgen over hoe het was om Prince te spreken, ontmoeten en om een klein kijkje in het hoofd van het muzikale genie wil krijgen, is dit bij uitstek het perfecte boek. Persoonlijk, warm, intrigerend: dit boek is alles wat Prince zelf ook was. En gelukkig zullen we dat dankzij The Beautiful Ones nooit meer vergeten.

Chantallees
Chantal