Afbeelding Drakendal
Recensies

Bovenwereld 1; Drakendal: “Een veelbelovend begin van een magische reeks.”

Een boek ‘voor de fans van Harry Potter’ belooft wat mij betreft heel veel goeds. En nu het tweede deel in deze magische serie van Scarlett Thomas ook alweer verschenen is werd het de hoogste tijd voor een tripje naar de Bovenwereld. Kijk je mee of deze betoverende reis de moeite waard is?

Het verhaal

‘Wanneer haar grootvader overlijdt, erft Fee zijn bibliotheek met 499 magische boeken, die haar vader meteen verpatst aan een Diberi, een boekverbrander. Fee moet alles op alles zetten om de boeken te redden, met hulp van nieuwverworven vrienden en de troeven die haar grootvader in het geheim heeft nagelaten. Maar om bij de Diberi te komen, moet ze eerst langs een gevaarlijke draak…’

Stijlvol en betoverend

De cover van Drakendal, met de gouden letters en het magische boek waar sterrenstof uit opstijgt, is absoluut schitterend. Iedereen die een beetje van fantasy houdt wil dit boek alleen al vanwege het omslag in de kast hebben staan. Of nog beter, op een plank zodat de prachtige afbeelding mooi in het zicht staat. Het is meteen ook de enige afbeelding in het boek, afgezien van de kleine illustraties bij de hoofdstuknummers. Deze stijlvolle tekeningetjes passen helemaal in het verhaal en dragen heel mooi bij aan de geheimzinnige sfeer van het boek.

Magie is vele malen sterker in de Bovenwereld, omdat het daar de kern is van het hele leven. Magie houdt de Bovenwereld draaiende, zeg maar. Elektriciteit en dat soort dingen schijnen er wel te werken, maar zwakker dan hier. Alleen de machtigste magiërs hebben bijvoorbeeld elektrische verlichting, alle andere mensen gebruiken nog steeds kaarsen.”

Parallel universum

Dat het een boek voor de fans van Harry Potter zou zijn zette mij toch een beetje op het verkeerde been. Er zijn overeenkomsten, maar de Bovenwereld-serie is echt een op zichzelf staand werk. En zeker in dit eerste deel, waarin Fee een haar vrienden hun metamorfose nog moeten doormaken en zelf nog geen idee hebben van hun magische krachten, is de vergelijking met andere verhalen over tovenaars en magie niet helemaal terecht. Ik moest er in elk geval echt even in komen en vond dat het verhaal zich in eerste instantie teveel in de echte wereld afspeelde. Gelukkig komt daar gaandeweg verandering in en verplaatsen de gebeurtenissen zich steeds meer naar de Bovenwereld.

Langzaam neemt de magie een steeds belangrijkere plaats in en ontvouwt zich een soort parallelle wereld die lijkt op de onze, maar waar draken en andere mythische wezens leven tussen prinsessen, heksen en tovenaars.

Heerlijk leesvoer

Drakendal is absoluut een mooi boek voor iedereen die houdt van magie, avontuur en andere werelden. Een veelbelovend begin van een reeks die -en ik spreek uit ervaring- alleen maar beter wordt. Ga er op een regenachtige dag of donkere avond eens goed voor zitten en laat je meevoeren op een betoverend avontuur.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Bertine Nieuwe Foto
Bertine