Igor Znidarsic is journalist en schreef onder andere voor HP/De Tijd, NRC Handelsblad en De Groene Amsterdammer. Hij werd geboren in Slovenië in voormalig Joegoslavië en kwam in 1968 op zijn elfde jaar met zijn ouders naar Nederland. Hij schreef eerder twee semi-autobiografische romans; Diepgevroren makrelen en De zevende zuster. De blindganger is zijn thrillerdebuut.
Franceska de Graaf probeert de lokale politie te overtuigen dat haar man Lodewijk toch echt wordt vermist. De politie geeft aan dat het nog te vroeg is om actie te ondernemen. Als even later een kraanmachinist bij het slopen van een oude boerderij in een ruimte onder de vloer een stoffelijk overschot vindt, is de link snel gelegd. De boerderij is oud, de ruimte onder de vloer onbekend bij de eigenaar, maar van vrij recente datum en het lichaam blijkt van advocaat Lodewijk de Graaf te zijn. Enkele weken eerder levend begraven en een langzame verschrikkelijk dood gestorven.
Door hoofdinspecteur Huib Westra wordt Bianca Uithuizen en haar mentor Joris Vischjager op de zaak gezet.
Het misdrijf breidt zich snel uit als in een bos het gespietste lichaam wordt gevonden van Onno van Schijndel. Westra roept de hulp in van professor Menno Haverkamp, een profiler die het onderzoeksteam kan helpen de dader te vinden. De relatie tussen beide vermoorde mannen is er een van jaren geleden, toen ze beiden op dezelfde school, in dezelfde klas zaten…
De blindganger
Het verhaal in De blindganger schetst het beeld van de ontwikkeling van iemand die door ervaringen in het verleden een ongekende en nauwelijks tembare haat heeft opgebouwd. Een kort moment weer met dat verleden in aanraking komen en er aan herinnerd worden is meer dan voldoende om een onbeheersbare wraak te ontwikkelen en daarmee het moment te omarmen om de rekening te presenteren en te zorgen dat die ook wordt voldaan. Dat vraagt iets over het neerzetten van personages. Voor alle personages die onderdeel zijn van de primaire verhaallijn, is dat meer dan naar behoren gedaan. Reacties in bepaalde situaties worden daarmee te begrijpen en deels geldt dit ook voor het uitdenken van strategieën en maken van plannen om het doel te kunnen realiseren.
In de opzet van de verhaallijn is geen logische tijdlijn gebruikt. Gebeurtenissen beginnen en het is aan de lezer om ze op je juiste plek in de tijdlijn te plaatsen. Dat dit nauwelijks voor problemen zorgt is volledig te danken aan de schrijfstijl van de auteur. In detail en concreet als het iets toevoegt en globaal als het kan.