Dedoorbraakheader
Recensies

De doorbraak: "Van der Vlugt weet haar lezers te verrassen en te laten genieten."

Eén van de grootste thrillerschrijfsters van Nederland, zo mag Simone van der Vlugt zichzelf wel noemen. Niet alleen in Nederland is zij bekend, haar boeken verschijnen over de hele wereld. Haar thrillerdebuut De reünie verscheen in 2004 waarna vele thrillers volgden. Ook is Simone bekend om haar historische romans, waarvan ze er inmiddels vier heeft geschreven. Nu komt ze met een nieuwe thriller: De doorbraak. Op de cover prijkt een ogenschijnlijk, angstige jonge vrouw. Zij maakt je als lezer nieuwsgierig. Er is niet veel te zien maar de uitdrukking in haar ogen zegt meer dan woorden.

De macht van het verleden
Wanneer de jonge Roméé Walraven na een traumatische ervaring haar ouderlijk huis ontvlucht, komt ze in aanraking met de keerzijde van het leven. Via omzwervingen wordt ze ontdekt en een mooie carrière als zangeres is geboren.

Al snel komt ze erachter dat roem niet alles is. Een beschuldiging van plagiaat en haar verdwenen broer Rob drukken een stempel op haar geluk. Op zoek naar antwoorden wordt ze gedwongen terug te keren naar haar verleden.

Anna Palowna
Het verhaal speelt zich gedeeltelijk af in Anna Paulowna, een klein dorpje dichtbij Den Helder. Met weemoed en een glimlach lees ik dit. Herkenbaar, wanneer je beseft dat het verhaal zich afspeelt in de plaats waar je zelf bent opgegroeid. Roméé heeft er helaas geen fijne herinneringen. Simone schrijft op een begrijpelijke manier, je krijgt als lezer een duidelijk beeld van wat Roméé meemaakt. Haar emoties zijn voelbaar en vol empathie beleef je het verhaal.

“Focussen. Niet te veel vertellen. Wat mensen ook beloven, je kunt op niemand rekenen.”

De sfeer
Simone van der Vlugt heeft een unieke schrijfstijl. Ook in De doorbraak weet zij in een paar pagina’s de sfeer neer te zetten. Je proeft de kwetsbaarheid van Roméé en haar onrust. Je hoeft niet te zoeken, niet af te wachten, je zit gelijk in het verhaal. De schrijfstijl is herkenbaar en leest fijn en vlot weg. Simone bezit de kracht om je mee te slepen in een verhaal, waardoor het boek je vastgrijpt en niet meer loslaat.

Zoals we van Van der Vlugt gewend zijn, bevat het boek ook de benodigde portie spanning, geheimen, intriges en louche personages. Simone weet je lang in het ongewisse te houden. Mysterieus en vol vragen; Simone heeft haar lezers in haar greep. De doorbraak heeft een leesflow waarvan menig schrijver kan dromen, het verhaal moet uit; je wil weten hoe het in elkaar steekt.

Moon
Moon