Schaduw Van De Wind Header V2
Recensies

De schaduw van de wind: “Alles waar een boekenliefhebber van droomt”

Met het boek De schaduw van de wind uit 2001 begon de saga of het vierluik rond het nu wereldberoemde Kerkhof der Vergeten Boeken, dat diep verborgen met haar zalen en gangen in oud-Barcelona ligt. Hier begon ook de epische zoektocht naar de schrijver Julián Carax en zijn De schaduw van de wind. Het boek dat Daniël Sempere adopteerde. Of andersom.

“Nog steeds herinner ik me de ochtend dat mijn vader me voor het eerst meenam naar het Kerkhof der Vergeten Boeken. De eerste dagen van de zomer van 1945 regen zich aaneen en we wandelden door de straten van een Barcelona gevangen onder een asgrijze hemel, met een waterig zonnetje dat over de Rambla de Santa Mónica stroomde als een guirlande van vloeibaar koper.”

Een wereld waarin we willen blijven

Daniël Sempere is haast elf en alleen met zijn vader en zijn onzichtbare vrienden uit de boeken die hij leest en herleest (net als wij de saga rond het Kerkhof zullen lezen en herlezen) als zijn vader hem meeneemt naar het Kerkhof der Vergeten Boeken. Zafón creëert een wereld in het Barcelona uit de jaren vijftig waarin we willen blijven, zelfs al is het tegen de achtergrond van het Spanje na de Tweede Wereldoorlog dat nog altijd gebukt gaat onder het Franco-regime. Want het is ook waar wij onzichtbare vrienden voor het leven maken: de jonge romantische Daniël Sempere natuurlijk, de legendarische charmeur Fermín Romero de Torres, de beeldschone Beatriz Aguilar, noem ze.

Geheimzinnig en intrigerend

Steeds meer geïntrigeerd door het boek en diens schrijver Julián Carax raken Daniël en Fermín, die ook een uitmuntende speurder blijkt, verwikkeld in Carax verleden. Op jacht naar zijn oeuvre, lijkt iedereen die ze ontmoeten er wel wat mee te maken te hebben. Maar er is ook tegenwerking, er duikt een geheimzinnig personage uit zijn boek op, en iemand is vastberaden zijn oeuvre tot het laatste boek te verbranden. Honderden, duizenden bladzijden die van hun toekomst worden bestolen, als Daniël ze niet verzamelt en bewaart in het verborgen Kerkhof.

Alles waar een boekenliefhebber van droomt

De schaduw van de wind heeft alles: een coming-of-age-verhaal en een eerste verliefdheid, en mysterie en een duistere achtervolging. Verbeeldingskracht, de hoop en het geloof in boeken, en dan ook nog de prachtige zinnen als de beginzinnen hierboven die uit Zafóns pen vloeien. de wereld van Zafón is alles waar een boekenliefhebber van droomt, en net als Daniël worden wij het boek ‘De schaduw van de wind’ ingetrokken, de wereld van Carax of de wereld van Zafón in.

Het complete vierluik van
Carlos Ruiz Zafón

Joergen
Jurgen