Afbeelding De Tunnels
Recensies

De Tunnels: “Een verrassend boek dat leest als een trein.”

Wat als niks is wat het lijkt? Wat als de grond onder je voeten niet gemaakt is van aarde en steen maar bestaat uit honderden tunnels en gangen? Wat als er mysterieuze, verwoestende krachten ronddwalen in deze tunnels, recht onder je voeten, terwijl jij nietsvermoedend in de klas zit of rustig een banaan eet? Met De Tunnels van Dave Eggers haal je als lezer een heel verrassend boek in huis, vol spanning en avontuur, dat leest als een trein en dat je niet zomaar weglegt.

Veelbelovend omslag

Persoonlijk ben ik een lezer die vaak afgaat op de coverillustratie. Soms lees ik ook de samenvatting op de achterzijde, of scan deze even snel, maar vaak laat ik die ook voor wat hij is. Een illustratie kan al heel veel zeggen en aan de hand daarvan kan ik vaak goed inschatten of een boek bij me past of niet.

Zo ook bij De Tunnels. Toen ik gevraagd werd om het boek te recenseren sprak het me direct aan. De blauwe cover met de opvallende gele letters en de sfeervolle illustratie van een houten huis in het maanlicht doet magisch aan en ik verwachtte meegenomen te worden naar een andere wereld.

“Een bijzonder verhaal vol magie en geheimzinnigheid, op eigentijdse wijze verteld.”

Modern en verrassend sprookje

Dit bleek ook absoluut zo te zijn, maar toch op een totaal andere wijze dan ik had verwacht. Dave Eggers schreef een sprookje, maar niet in de klassieke vorm. Hij neemt zijn lezers mee naar Carrousel, een klein, slaperig stadje waar hoofdpersoon Gran met zijn familie een houten huis betrekt. Familiebezit, in het begin van de 20ste eeuw gebouwd door zijn over-overgrootvader. Op het eerste gezicht lijkt Carrousel vooral heel rustig, een plek waar weinig spannends te beleven valt. Maar dát blijk toch net even anders te zijn…

In korte hoofdstukken, van soms maar krap 2 pagina’s lang, ga je met Cran mee op avontuur door donkere tunnels en volg je de strijd die hij, samen met schoolgenootje Catalina, voert tegen een duistere macht.

Tussen de spannende gebeurtenissen door loopt een andere verhaallijn die de problemen in Crans gezin laat zien. Zijn vader werkt waar hij maar kan terwijl moeder, in een rolstoel, probeert het gezin bij elkaar te houden en zo goed mogelijk voor de kinderen te zorgen. En niet-alledaags gezin, maar toch op veel punten herkenbaar.

IJzersterke pageturner

De Tunnels is een geweldige page-turner die je vanaf de eerste pagina in zijn macht heeft en niet meer loslaat. Een fantastisch en ijzersterk verhaal voor kinderen vanaf 10 jaar die houden van spanning en magie en een beetje avontuur niet uit de weg gaan. Perfect leesvoer voor een gure herfstdag. Met dit sfeervolle verhaal zit je altijd goed!

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.

Bertine Nieuwe Foto
Bertine