Princebioheader
Recensies

Recensie: Dig if you will the picture - De biografie van Prince

De titel en ondertitel van het boek zetten je eigenlijk een beetje op het verkeerde been. Want niet alleen bevat Dig if you will the picture niet één foto, een traditionele biografie is het ook zeker niet. Tegelijkertijd is het wel mooi dat de titel verwijst naar een songtekst van Prince, want de nummers staan centraal in dit boek. Auteur Ben Greenman leidt ons in dit boek aan de hand van de nummers van Prince en hun betekenis mee door verschillende periodes in zijn leven. Van zijn jeugd, zijn muzikale invloeden, tot zijn doorbraak, helemaal tot aan het veel te vroege einde van zijn leven en indrukwekkende carrière.

Muziek tot op het bot ontleed

Wat direct duidelijk wordt bij het lezen is dat Ben Greenman een ware fan is van Prince. Hij kent niet alleen ieder nummer dat ooit op een album is uitgebracht, maar ook alle B-kantjes, rariteiten of bijzondere nummers die ooit live werden uitgevoerd. En dat niet alleen, hij weet die muziek grondig te analyseren. En legt zo bloot welke thema’s altijd weer terugkeren in de muziek van Prince. Op die manier ontstaat niet alleen een mooi tijdsbeeld, maar ook een liefdevol portret van His Royal Badness. Vooral omdat Greenman ook de menselijke trekjes van Prince toont. Want je zou Prince af en toe wel een beetje wereldvreemd kunnen noemen. Denk aan alle heisa rondom zijn naamsverandering, zijn geloof en zijn plotselinge afkeer van internet. Door te laten zien dat de kleine man uit Minneapolis ook best een aardig gevoel voor humor had, en zwaar aangedaan was door het verlies van zijn kind ontstaat een toch ietwat genuanceerder beeld. Hoewel de excentrieke kantjes ook zeker niet ontbreken, worden die altijd met respect gebracht.

Uitgebreide discografie

Eerlijk is eerlijk. Het boek leest niet altijd even soepel. Met name het begin heeft nogal last van een wat houterige vertaling. Het boek bevat nogal wat noten van de vertaler. Tel daar een aantal slordigheden, van typfouten tot een fout in de songtekst van Sign ‘o the Times, bij op en dat maakt dat Dig if you will the picture niet helemaal overkomt als het liefdevolle portret dat de schrijver voor ogen had.

Ben je geïnteresseerd in de thematiek van de muziek van Prince en wil je aan de hand van die thema’s Prince beter leren kennen? Dan is Dig if you will the picture zeker een aanrader. Want het boek is meer een uitgebreide discografie met duiding dan een traditionele biografie. Zeker interessant voor muziekliefhebbers, en voor die slordigheden moet je dan maar even een oogje dichtknijpen.