Awjliheader
Recensies

Alles wat je lief is: “Voor lezers die van een rustig boek en een bijzonder verhaal houden.”

Maak kennis met Madeline Whittier, ook wel Maddy, in Alles wat je lief is. Maddy is niet ‘just an ordinary girl’. Maddy is ziek. Heel ziek. Daarom woont ze in een hermetisch afgesloten huis, komt nooit buiten, heeft een privéverpleegster en volgt haar schoollessen online. Maar wat nou als er in het huis naast je een superleuke jongen komt wonen die je vlinders in je buik bezorgt?

Unieke leeservaring
Laat ik beginnen met te vertellen dat dit boek ook niet ‘just an ordinary book’ is. Het boek biedt je niet alleen een verhaal om in weg te dromen, maar is ook een unieke leeservaring. Dat is misschien nog wel één van de meest leuke dingen in het boek. Maddy vertelt in geuren en kleuren aan haar beste vriendin dat ze een avontuur heeft meegemaakt. En laat jij op dit moment nou net die beste vriendin zijn! Maar ze vertelt het verhaal niet alleen aan je, ze laat het ook ‘zien’.

Daarmee wil ik zeggen dat het boek helemaal geïllustreerd is en dat zorgt soms voor erg leuke, luchtige onderbrekingen van het verhaal. Daarbij is het ook leuk om te zien en blijven dingen op een andere manier hangen. Soms zeg je wel eens dat een verhaal heel beeldend is geschreven, Nicola Yoon heeft dat heel letterlijk genomen.

De boodschap
De verhaallijn zelf… daar ben ik echter nog niet helemaal over uit. Enerzijds vond ik het een goede verhaallijn. Het gaat echt ergens over en alle details zijn heel precies uitgewerkt. Nergens vallen gaten en het verhaal komt echt geloofwaardig over. Je leeft mee met Maddy als ze haar leuke, nieuwe buurjongen Olly tegenkomt en je vraagt je af of het niet anders kan. Kan Maddy niet toch op één of andere manier iets met hem beginnen, want je gunt het haar enorm.

Toch wist de verhaallijn me niet diep te raken. Je zou verwachten, zeker als iemand bijna dood in het ziekenhuis belandt, dat je daar iets bij voelt. Ik voelde niet zoveel. Misschien komt dat omdat het verhaal in het begin veel van hetzelfde is. Maddy is ziek, mag het huis niet uit, volgt haar online lessen, leest haar boeken, schrijft spoilerreviews en speelt spelletjes met haar moeder. That’s it. En hoewel het wel wat luchtiger wordt als ze contact krijgt met Olly, blijft het verhaal redelijk hetzelfde. Als er dan eindelijk wel iets staat te gebeuren, wordt dat vervolgens ook op zo’n rustige manier verteld, dat ik niet het gevoel heb dat we iets aan het doen zijn wat wel eens heel verkeerd zou kunnen aflopen.

Wat ik juist wel heel mooi vond aan die verhaallijn, en dat is het mooiste van het hele boek, is de boodschap. Er wordt zo nu en dan iets gezegd over het risico op doodgaan en dat de liefde met zo’n jongen op die leeftijd dat niet waard is. Maar toch, waarom zou liefde het niet waard zijn? Maddy vraagt het zichzelf ook af en komt richting het eind van het boek tot een conclusie: “Love is worth Everything. Everything.” En als er uiteindelijk iets is dat dit boek je absoluut laat zien, is dat liefde het inderdaad altijd waard is.

Book to movie
En toen was daar dus de film ‘Everything Everything’. Gebaseerd op het boek, maar bij lange na niet het boek.. De kwaliteit was supermooi en de acteurs speelden heel overtuigend hun rol. Daar heb ik absoluut niks op aan te merken. De grote lijn van het verhaal werd ook wel gevolgd, maar de details die ik juist belangrijk vond in het boek, zijn helemaal weg in de film. Daardoor bleef de film net zo rustig als het boek en doordat de details soms niet waren meegenomen in de film, vielen er voor mijn gevoel gaten in de verhaallijn.

Enkele voorbeelden. Maddy is in het boek altijd in het wit gekleed en haar kamer is ook helemaal wit. Dit wordt in de film in het begin wel aangehaald, althans, de witte kleren, niet de witte kamer. Maar vervolgens draagt ze GEEN witte kleren. En de kamer is ook niet wit. Dit draagt niet bij aan het beeld van een zielig meisje dat in huis zit opgesloten en daardoor mis je wel een zekere emotionele lading. Verder doen ze één keer iets met de leuke illustraties uit het boek, maar het blijft bij die ene keer. Daardoor voelt het alsof het ‘moet’, maar we het eigenlijk niet willen. Terwijl het juist een extra dimensie aan de film had gegeven.

Voor de fans van rust
Als je het wat meer hebt op de rustige verhalen en niet per sé op het puntje van je stoel hoeft te zitten, is dit een uitermate geschikt boek en ik denk dat je dan zeker geniet van het bijzondere verhaal van Maddy en Olly.