Harry Potter Recensie Fantastic Beasts Header
Recensies

Fantastic Beasts: "Meer aandacht voor de historische en mythische achtergronden"

Wie heeft de trailer op het vervolg van Fantastic Beasts, The Crimes of Grindelwald al gezien? Of al tien keer gezien? Want wat was Fantastic Beasts and Where to Find Them een fantastische film. Ik wil meer, veel meer. En nu het lange wachten dan eindelijk wordt beloond met een tweede film is het een goed moment om even het geheugen op te frissen. Het lezen van het complete filmscenario van Fantastic Beasts is daarvoor een prima manier. Geen groots, visueel spektakel, maar het plezier van op je gemak een boek lezen.

Newt Scamander en een fantastische koffer

Het is 1926 en in de haven van New York komt een Britse tovenaar aan. Af en toe rammelt zijn koffer en kleine, scherpe vingers proberen zich een weg naar buiten te werken. De douanier vindt echter niets verdachts in de koffer. Toch weet de inhoud van de koffer binnen 24 uur heel New York op zijn kop te zetten en is de tovenaar, Newt Scamander, niet alleen druk met het terugvinden van de magische dieren die eruit zijn ontsnapt. Hij wordt inmiddels ook verdacht van samenzweren met de duistere tovenaar Gellert Grindelwald.

Newt Scamander sloot ik vrijwel net zo snel in mijn hart als destijds Harry Potter. Hij is zachtaardig, heeft een groot gevoel voor rechtvaardigheid en heeft de meest geweldige dieren in zijn koffer. De andere grote aanvulling op de Harry Potter serie, Het Vervloekte Kind, is vooral een heel erg serieus verhaal. Maar Fantastic Beasts zit, naast natuurlijk een bloedstollende jacht op een slechterik, ook vol humor en geestige situaties.

Spannend en geestig

Lezen kost meer tijd dan het kijken van een film, daarom viel het mij nu pas op hoeveel zorg en aandacht J.K. Rowling heeft besteed aan de historische en mythische achtergronden bij het verhaal. De Salem heksenprocessen uit de 17e eeuw bijvoorbeeld, spelen op de achtergrond een veel grotere rol dan ik in eerste instantie dacht. De invloed van deze notoire gebeurtenis uit de geschiedenis van de Verenigde Staten gaat verder dan alleen de naam van het Nieuw Salem Filantropisch Genootschap. Rowlings grote plan en onderzoek doet vast niet onder voor wat zij bij Harry Potter heeft gedaan. Dit is een volwaardige aanvulling op de serie en ik vermoed dat zij nog heel wat verrassingen voor ons in petto heeft.

Meer tijd voor details

Het filmscenario leest als een vertraagde film, waarbij je volop kunt genieten van 'oh-ja-zo-was-het' momenten en op kunt gaan in details die je eerder zijn ontgaan. Daarnaast is de vormgeving gewoon een beetje magisch. En dat maakt van Fantastic Beasts and Where to Find Them niet alleen een aanwinst in de DVD-collectie, maar ook in je boekenkast.