De genezer van Zalindov Lynette Noni Fantasy
De genezer van Zalindov Lynette Noni Fantasy
Recensies

De genezer van Zalindov van Lynette Noni: verrassend, verslavend en meeslepend

De Australische bestsellerauteur Lynette Noni is in de fantasy-boekenwereld allang geen onbekende meer. Met De genezer van Zalindov waagt ze zich aan een verhaal over isolatie, wantrouwen, maar boven alles kracht, moed en vriendschap. Een verslavend en verrassend boek dat je het verhaal inzuigt en nog lang na het uitlezen niet loslaat.

Kiva Meridan zit al tien jaar vast in de beruchtste gevangenis van Wenderall: Zalindov. Als het iemand al lukt om de gevangenis uit te komen, is het bijna altijd in een lijkenzak. Kiva communiceert in het geheim met haar familie buiten Zalindov en probeert het als genezeres uit te houden tot ze haar komen redden. Op een dag krijgt ze de ernstig zieke en net gevangen Rebellenkoningin Tilda op haar behandeltafel. Ondanks haar gezondheid is het vonnis dat Tilda de Elementproeven moet ondergaan. Vier proeven met lucht, aarde, water en vuur. Wie de proeven overleeft, komt vrij. De kans is echter groter dat deelnemers tijdens een van de proeven sterven, want makkelijk zijn ze absoluut niet.

Het onmogelijke overleven

Op de dag van de eerste proef is Tilda nauwelijks opgeknapt. De boodschap die Kiva van haar familie had gekregen was duidelijk: Hou de koningin in leven, we komen eraan. Dus besluit Kiva als kampioen van Tilda de proeven te ondergaan. Als ze alle vier de proeven doorstaat, zal zowel zij als Tilda vrijgelaten worden. Maar daarvoor moet ze dus nog wel even het onmogelijke overleven…

Subtiele opbouw, dan de ontploffing

Ik ben lange tijd niet meer zo weggeblazen door een boek als door De genezer van Zalindov. Vanaf het eerste hoofdstuk word je meegezogen in het leven tussen de gevangenismuren. Het verhaal wordt heel subtiel opgebouwd en ontploft dan ineens. Zeker de laatste paar hoofdstukken zitten vol met onverwachte plottwists; schokkende gebeurtenissen volgen elkaar in hoog tempo op. Maar ver daarvoor wordt het al bijna onmogelijk om het boek weg te leggen omdat de schrijfstijl van Noni de personages van het verhaal zo likeable maakt, dat je door wil lezen om er zeker van te zijn dat het goed afloopt met iedereen.

Alles in een ander licht

En dit boek stopt niet bij het uitlezen van de laatste pagina: dit is zo’n verhaal dat je ver daarna nog bezighoudt. Meteen na het lezen van de laatste bladzijde wilde ik weer opnieuw beginnen met lezen, omdat de laatste gebeurtenissen alles in het boek in een ander licht zetten.

Verrassend, verslavend en meeslepend

Kortom: De genezer van Zalindov is verrassend, meeslepend en verslavend. Ik kan nu al niet wachten tot ik de Nederlandse vertaling van het tweede deel onder ogen krijg. Maar tot die tijd ga ik deze nog maar even een paar keer herlezen denk ik. Dus als iemand mij zoekt…