Header recensie negende huis
Header recensie negende huis
Recensies

Het negende huis van Leigh Bardugo is een intense en originele fantasy

Leigh Bardugo is een auteur die wereldwijd gekend en geliefd is, met onder andere haar Grisha-trilogie en de Six of Crows-duologie. Met Het negende huis waagt ze zich voor het eerst aan een boek voor volwassenen. Het boek werd onder andere door Stephen King geprezen en schept daardoor zeer hoge verwachtingen… die deels uitkomen.

Alex Stern kan geesten zien. Heel haar leven zorgde deze gave ervoor dat ze een buitenbeetje was, maar haar lot lijkt te keren. Ze wordt (ondanks slechte cijfers) aangenomen op de universiteit Yale, waar ze deel gaat uitmaken van het geheime genootschap Lethe. Dat genootschap kan haar gave goed kan gebruiken. Op Yale zijn er verschillende magische genootschappen die magie beoefenen, en magie trekt nu eenmaal geesten aan. Lethe moet ervoor zorgen dat alle magische rituelen in goede banen worden geleid en daarvoor is het zien van geesten essentieel. Maar dan wordt er een lijk op de campus ontdekt en lijkt het alsof de genootschappen er iets mee te maken hebben…

Kronkelende slangen

Over de lay-out van het negende huis is zeer goed nagedacht: het boek ziet er prachtig uit! Aan de buitenkant valt al meteen de prachtige cover op, met een prominente slang, en ook koos de uitgeverij ervoor om de slangen verder te laten kronkelen op alle zijkanten van het boek. In het binnenwerk zitten ook nog tekeningen van het hoofdpersonage en kan je ook een handige plattegrond vinden van Yale. Het negende huis is dus alvast een plaatje in je boekenkast.

Rijke en intense wereld

De plattegrond van Yale kan je trouwens goed gebruiken tijdens het lezen. Leigh Bardugo schept haar wereld door gebruik te maken van veel straatnamen en namen van oude genootschapsleden. Je moet je hoofd er goed bijhouden om te kunnen volgen! Het zorgt voor een heel rijke en intense wereld. Tot ongeveer de helft zorgt die schrijfstijl voor vertraging, maar daarna zit je als lezer helemaal in het verhaal en ken je de wereld door en door. In de tweede helft komt er ook veel actie in het verhaal waardoor het moeilijk zal zijn om te stoppen met lezen.

Levendige personages

Leigh Bardugo heeft een groot talent met het tot leven brengen van personages. Vooral Alex Stern en Darlington hebben vele lagen, die je als lezer langzaamaan ontdekt. Er wordt veel aandacht besteed aan hun achtergrond, waardoor je de karakters tot in de diepte leert kennen en echt met hen kan meeleven. Dit boek is dan ook een grote aanrader voor lezers die houden van sterk uitgewerkte personages!

Aanrader, als je er van houdt

Het negende huis van Leigh Bardugo is een intense fantasy met levendige personages. Het is een aanrader voor lezers die graag alle details van een verhaal te weten komen. Mensen die liever een boek lezen zonder al te veel moeite te doen, kunnen daarentegen overdonderd worden door de wereld van Het negende huis.