Kom hier dat ik u kus is het tweede boek van de Vlaamse auteur Griet Op de Beeck. Met dit boek bewijst Op de Beeck dat het overdonderende succes van haar debuut Vele hemels boven de zevende geen toevalstreffer was. Dat ze opnieuw een bijzonder knappe psychologische roman heeft neergezet, ontgaat ook de literaire wereld niet. Het boek werd terecht door het boekenpanel van De Wereld Draait Door uitgeroepen tot boek van de maand en werd het genomineerd voor de NS Publieksprijs 2015.
Afwisselend melancholisch en snijdend hard
De roman is opgebouwd als drieluik, waarin het leven van hoofdpersonage Mona wordt opgesplitst in drie delen. De lezer leert haar eerst kennen als kind. Mona heeft geen gemakkelijke jeugd, met een vaak afwezige vader en een stiefmoeder die zich zuchtend een weg door haar zware leven baant. Kleine gebeurtenissen tonen hoe complex de relaties in dit gezin zijn, zowel tussen de ouders als tussen de drie kinderen, en hoe dat op elk van de gezinsleden impact heeft. Ze lijken los van elkaar rond te dobberen maar zijn tegelijk niet in staat om van elkaar weg te drijven. Op de Beeck slaagt er perfect in om de stem van een jong meisje over te nemen en haar gevoelsleven op een realistische manier tot uiting te brengen.
In het tweede deel zoekt Mona als twintiger haar weg naar volwassenheid. In haar relaties met anderen wordt ze permanent gevangen door onzekerheid en passiviteit. Hunkerend, zoekend, zichzelf verliezend probeert ze zich vast te klampen aan haar idee van liefde. De auteur komt afwisselend melancholisch en snijdend hard uit de hoek. Hoewel het tempo vrij laag ligt, houdt de auteur op die manier de lezer in de ban.