Recensie Kom Hier Dat Ik U Kus Header
Recensies

Kom hier dat ik u kus: “Een intens gedicht dat geen woord teveel bevat.”

Kom hier dat ik u kus is het tweede boek van de Vlaamse auteur Griet Op de Beeck. Met dit boek bewijst Op de Beeck dat het overdonderende succes van haar debuut Vele hemels boven de zevende geen toevalstreffer was. Dat ze opnieuw een bijzonder knappe psychologische roman heeft neergezet, ontgaat ook de literaire wereld niet. Het boek werd terecht door het boekenpanel van De Wereld Draait Door uitgeroepen tot boek van de maand en werd het genomineerd voor de NS Publieksprijs 2015.

Afwisselend melancholisch en snijdend hard

De roman is opgebouwd als drieluik, waarin het leven van hoofdpersonage Mona wordt opgesplitst in drie delen. De lezer leert haar eerst kennen als kind. Mona heeft geen gemakkelijke jeugd, met een vaak afwezige vader en een stiefmoeder die zich zuchtend een weg door haar zware leven baant. Kleine gebeurtenissen tonen hoe complex de relaties in dit gezin zijn, zowel tussen de ouders als tussen de drie kinderen, en hoe dat op elk van de gezinsleden impact heeft. Ze lijken los van elkaar rond te dobberen maar zijn tegelijk niet in staat om van elkaar weg te drijven. Op de Beeck slaagt er perfect in om de stem van een jong meisje over te nemen en haar gevoelsleven op een realistische manier tot uiting te brengen.

In het tweede deel zoekt Mona als twintiger haar weg naar volwassenheid. In haar relaties met anderen wordt ze permanent gevangen door onzekerheid en passiviteit. Hunkerend, zoekend, zichzelf verliezend probeert ze zich vast te klampen aan haar idee van liefde. De auteur komt afwisselend melancholisch en snijdend hard uit de hoek. Hoewel het tempo vrij laag ligt, houdt de auteur op die manier de lezer in de ban.

“Buiten is de ochtend er al. De wind zit op de rand van stormen, en hier, in bed, staat alles stil. De lucht is dik, de tijd verloren. Ik zou op moeten staan, nu eigenlijk, maar soms is beginnen moeilijk.”

Het derde deel breekt met de rustig, weldoordachte opbouw van de vorige twee om over te gaan in een kolkend slot. Mona’s vader is ernstig ziek en Mona, een dertiger inmiddels, moet nu eindelijk de kracht vinden om een eigen identiteit op te bouwen, voor het te laat is. Maar hoe geloof je in jezelf wanneer je dat nooit eerder deed?

Unieke, toegankelijke stijl

Op de Beeck hanteert een unieke stijl die toegankelijk is voor een ruim publiek, maar ze gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Vooral in sfeerschepping weet ze steeds de juiste toon aan te slaan: “Buiten is de ochtend er al. De wind zit op de rand van stormen, en hier, in bed, staat alles stil. De lucht is dik, de tijd verloren. Ik zou op moeten staan, nu eigenlijk, maar soms is beginnen moeilijk.” Tegenover de poëtische beschrijvingen staan geloofwaardige dialogen en personages van vlees en bloed. Die combinatie zorgt ervoor dat je als lezer betrokken bent bij het verhaal, het raakt, ook al besef je dat het fictie is.

In Kom hier dat ik u kus beschrijft Griet Op de Beeck het leven zoals het is. Complexe relaties worden gevat in een intens gedicht dat geen woord te veel bevat. Alle onderdelen sluiten perfect bij elkaar aan: de opbouw, de personages, het tempo, het taalgebruik, zelfs de cover is de ideale visuele samenvatting van het verhaal. Een genot om te lezen.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.