Het beste wat we hebben is het meest recente boek van Griet Op de Beeck. Door het succes van haar eerdere boeken bouwde de auteur een breed lezerspubliek op. Haar lezers zullen verheugd zijn om te weten dat deze roman het eerste deel van een trilogie is. Net als haar vorige romans kreeg ook dit boek een prachtige cover. Zodra je de blik van de jongen vangt, raak je onmiddellijk in de ban en wordt wegkijken onmogelijk. Eenzelfde effect heeft de inhoud van dit boek; eens je de eerste zinnen leest, ben je gevangen tot de laatste pagina.
Griet Op de Beeck kondigde Het beste wat we hebben aan in De Wereld Draait Door als hét boek dat zij echt geschreven wilde hebben. De thematiek ligt haar nauw aan het hart en ze windt er geen doekjes om dat ze uit haar eigen leven inspiratie heeft geput om het verhaal vorm te geven. Dat het toch geen autobiografisch werk is, maakt de auteur duidelijk door te kiezen voor een mannelijk hoofdpersonage, Lucas, die op het eerste gezicht kampt met een burn-out. Wanneer hij midden in een zitting uit zijn rol van rechter valt en de rechtbank uitvlucht, is het nog niet duidelijk in welke mate die beslissing zijn leven zal veranderen.
De druk van de verwachtingen om ons heen
In de eerste helft van het boek speelt de auteur vooral met de verwachtingen waaraan mensen moeten voldoen. Oppervlakkig gezien heeft Lucas alles om gelukkig te zijn. Wanneer hij werkelijk stil staat bij zijn leven, merkt hij hoe hol het is en hoe weinig hij echt is wie hij eigenlijk wil zijn.
Vooral door de contacten met zijn zus Suzanne, die in een psychiatrische instelling verblijft en met Riley, een kind dat bij hem vindt wat thuis ontbreekt, begint Lucas in te zien hoe de keuzes die hij tot dan toe heeft gemaakt bepaald zijn door de manier waarop hij als kind is opgevoed. De flashbacks naar zijn kindertijd helpen Lucas om eindelijk een aantal zaken onder ogen te durven zien.