Historischeverhalenheader2222

Historische Verhalen - Korte verhalen uit de Oudheid: "Verrassend en vernieuwend om de lezers opnieuw op sleeptouw te nemen."

Hou jij ook zo van geschiedenis en literatuur? Dan sta je niet alleen, zo blijkt uit de opmars van uitgeverij Historische Verhalen. Twee jaar geleden richtte hoofdredacteur Rik van der Vlugt de website historischeverhalen.nl op. In een mum van tijd werd dit het forum waar lezers en schrijvers van historische verhalen elkaar vonden. In de loop van 2016 verschenen niet minder dan 27 verhalen over verschillende thema’s en periodes, geschreven door verschillende auteurs. Deze verhalen werden gebundeld in een boek dat bijzonder goed onthaald werd.

Korte verhalen uit de oudheid
Volgers van de website kunnen nu helemaal hun hart ophalen. De tweede bundel Historische Verhalen bevat immers 22 gloednieuwe verhalen. Het uitgangspunt blijft hetzelfde. Elk hoofdstuk omvat een kort verhaal en een toelichting over de historische context ervan. Anders dan in de eerste bundel spelen alle verhalen zich deze keer af in de oudheid. Daarnaast werd gewerkt met een beperkt aantal auteurs, namelijk Marjolijn van de Gender, Denise Michelle Pol en Key Tengeler. Deze keuzes werpen hun vruchten af en zorgen voor een gebalanceerde en kwaliteitsvolle verhalenbundel die verrassend en vernieuwend genoeg is om de lezers opnieuw op sleeptouw te nemen.

Geslaagde combinatie van fictie en feiten
De cover kan de indruk wekken dat het om een ernstige, ietwat stoffige oplijsting van geschiedkundige feiten gaat, maar niets is minder waar. De auteurs slagen er in om historische feiten om te toveren tot spannende en ontroerende fictieve kortverhalen over de meest uiteenlopende gebeurtenissen. De rode draad doorheen de bundel is de onzekerheid waarmee alle mensen op een of andere manier kampen. De schrijfstijlen van de drie auteurs, maar ook de grote verscheidenheid aan onderwerpen, locaties en personages zorgen voor een gevarieerd aanbod dat een grote groep lezers geboeid zal houden. Zo lees je onder meer verhalen over de verdwijning van de bibliotheek van Alexandrië, over wat er door het hoofd gaat van een jongen die voor zijn volk geofferd wordt, over de positie van de vrouw en over de macht van de goden en hun invloed op het alledaagse leven.

Lezen met meerwaarde
Lezers die houden van historische feiten zullen smullen van de toelichting die op elk verhaal volgt. Hoewel deze passages af en toe wat schools lijken, leveren ze een hoop interessante weetjes én extra leestips op. Ik vond het een meerwaarde om te lezen wat de auteurs in bepaalde historische feiten aantrekt en op welke manier ze daar een verhaal omheen hebben geschreven.

Hou je meer van fictie dan van feiten? Dan kan je je zonder meer beperken tot de verhalen. De structuur en opzet van het boek geeft de lezer namelijk een grote vrijheid. Lees je de verhalen allemaal na elkaar, kies je hier en daar een verhaal uit, vertrek je van de historische achtergrond of lees je het verhaal onbevangen… alles kan. Zo vond ik het prettig om een verhaal na de toelichting nog een keer te lezen, met de extra kennis in het achterhoofd. De overzichtelijke inhoudstafel maakt het heen en weer bladeren tussen de onderwerpen die jou het meest interesseren gemakkelijk.

Passie voor geschiedenis
Misschien had jij wel een leerkracht geschiedenis die zo boeiend kon vertellen dat je meteen alles tw weten wilde komen over een bepaalde historische periode. Marjolijn van de Gender, Denise Michelle Pol en Key Tengeler weten door een combinatie van grondig studiewerk en kwaliteitsvol schrijverschap op dezelfde manier te enthousiasmeren. En het blijft hier niet bij. Er staan namelijk nog drie bundels op de planning; een bundel met de digitale verhalen van 2017, een bundel over de Gouden Eeuw en een bundel met Middeleeuwenverhalen. De boeken van Historische Verhalen worden zo een verzameling die niet mag ontbreken in de collectie van liefhebbers van historische fictie.