Silvester Boek Cover
Kinderboeken

Humor en herkenbaarheid in Silvester... en de bizarre verhuizing

Lees de review van kinderboekenrecensent Mariska Hogendoorn. Zij geeft haar mening over Silvester... en de bizarre verhuizing. Zelf is ze docent Nederlands op het VMBO, getrouwd en moeder van een prachtige zoon. Ze heeft een druk leven dus soms is het even tijd voor ontspanning.

Gehucht

Ineens vertellen je ouders dat ze willen verhuizen naar een klein gehuchtje waar een o zo leuke boerderij staat. Terwijl jij houdt van de stad, van je vrienden en van alles wat er in je woonplaats te beleven is, besluiten je ouders om te gaan verhuizen.

Anders dan anders

Het overkomt Silvester. Wat hij ook probeert, hij kan zijn ouders helaas niet tegenhouden. Hij is verplicht om mee te gaan en Silvester moet zijn ‘lot’ maar gewoon accepteren. In IJselbroek, het dorp waar het nieuwe huis staat, is alles ineens heel anders. De kinderen praten raar, het is abnormaal dat Silvester geen klompen draagt en ook de ouders van Silvester gedragen zich ineens heel anders. Zijn vader loopt de hele dag in een overall te klussen, terwijl zijn moeder buiten een moestuin aanlegt. Ze wil er vergeten groentes in gaan poten en Silvester denkt bij zichzelf: ‘Zijn deze groentes niet expres vergeten, omdat ze gewoon heel erg smerig zijn?’ En zo begint Silvester, samen met zijn ouders en zijn zusje, aan een heel nieuw avontuur.

Meegaan in de tijd

Het zal je niet zijn ontgaan dat het steeds moeilijker wordt om kinderen en jongeren nog aan het lezen te krijgen. Daar waar het boek vroeger een van de weinige manieren was om jezelf te vermaken, is het op dit moment een ondergeschoven kindje. De films, series en computerspelletjes nemen het over. Dit maakt dat schrijvers voor jeugdboeken steeds meer moeten nadenken over de vraag: hoe maken we boeken aantrekkelijk voor de jeugd? Net als andere schrijvers zoals J. Kinney (bekend van de serie Dagboek van een loser), heeft Willeke Brouwer daar een antwoord op: niet alleen de tekst schrijven, maar ook plaatjes erbij maken waardoor het boek aantrekkelijker wordt. En wat mij betreft is Brouwer daarin dan ook ruim geslaagd. Dit eerste deel van Silvester is een makkelijk en plezierig boek om te lezen. Door de herkenbare uitspraken en de beelden die worden geschetst, gaat dit boek helemaal mee in de belevingswereld van kinderen. Een van de mooiste uitspraken vond ik de volgende:

"De overbuurman heeft paarden en geiten. Die maken veel herrie. En ze stinken. Ik snap niet dat mijn ouders dat niet doorhebben. Als ik een scheet laat worden ze boos, maar deze geiten zijn ‘zo landelijk’"

En dan komt toch nog alles goed…

Alle dingen die in eerste instantie ‘suf’ zijn, blijken achteraf toch wel leuk. Silvester begint steeds meer zijn draai te vinden in IJsselbroek, ook al mist hij nog steeds wel zijn vrienden en oude woonplek. Met deze gedachte wordt er een mooie boodschap aan de kinderen meegegeven: bekijk eerst maar eens rustig hoe dingen verlopen. Daarmee eindigt het verhaal toch nog positief. Ook leuk om te vermelden: achterin het boek staat dat er nog twee boeken over Silvester aankomen. Door mijn positieve indruk van dit eerste boek zijn er genoeg redenen te bedenken om ook deel 2 en 3 te willen lezen!