Header Bloedzusters Jonge Jury
Recensies

Recensie Jonge Jury: Bloedzusters

De band tussen Djeme en haar zuster Satamon is niet meer hetzelfde sinds Satamon farao is geworden na de onverwachte dood van hun ouders. Djeme voelt zich vaak alleen nu alles om Satamon lijkt te draaien. Een verhaal over de Oudheid en waar veel research voor is gedaan. Demi Janssen recenseert het boek Bloedzusters van Annejoke Smids.

Bloedzusters speelt zich af in 33 voor Christus in Alexandrië. Dit is een stad in het noorden van Egypte. Op de cover is een vrouw met een cobra te zien, waarvan ik denk dat het een Egyptische koningin moet voorstellen. Deze koningin met haar cobra zorgt in combinatie met de titel voor een mysterieus gevoel. Als gevolg hiervan krijg je een spannende en interessante indruk van het boek. Deze indruk is niet onterecht!

Annejoke Smids heeft al meerdere historische kinder-en jeugdboeken op haar naam staan. Piratenbloed en De opdracht van de koning zijn twee voorbeelden van haar dertien uitgegeven boeken. Dit is het eerste boek dat ik van haar heb gelezen, dus ik kan het niet vergelijken met haar vorige boeken.

Het verhaal

Smids' nieuwste boek Bloedzusters gaat over Djeme. Djeme heeft een erg goede band met haar zus Satamon, totdat hun ouders plotseling overlijden. Satamon wordt de nieuwe farao en hierdoor draait opeens alles om haar. Daarbij gedraagt Satamon zich anders dan voorheen, op een vreemde manier anders. Als een man, die ze niet kent, meer over de dood van haar ouders beweert te weten, besluit Djeme op onderzoek uit te gaan. Gelukkig staat ze er niet alleen voor, maar krijgt ze hulp van haar trouwe bediende Kai. De vraag 'Wie zit er achter de dood van Djeme's ouders?' staat centraal in dit verhaal.

Verder gaat het boek over de Egyptische oudheid en komen de thema's jaloezie, liefde en vertrouwen aan bod.

"Smids' schrijfstijl is mooi en diep, maar ook duidelijk."

Zoals ik net al schreef, is Bloedzusters het eerste verhaal dat ik van deze schrijfster heb gelezen. Het zal echter niet het laatste boek zijn! Smids' schrijfstijl is mooi en diep, maar ook duidelijk. Ze gebruikt niet te korte, maar ook niet al te lange zinnen. Dit maakt dat het boek makkelijk te lezen is, maar ook weer niet oppervlakkig. Je merkt dat de schrijfster veel research heeft gedaan voor haar verhaal; alles is namelijk erg gedetailleerd omschreven. Zinnen als "Rode en goudkleurige draperieën en schilderijen in dezelfde kleuren geven de tempel een sfeer van intimiteit" en "Sommige neuriën zacht en ratelen met hun sistrums; de instrumenten met de metalen ringetjes maken een licht en klingelend geluid" zorgen ervoor dat de lezer het gevoel krijgt zich daadwerkelijk in de oudheid te bevinden! Achter in het boek staan meer dan tien bladzijdes vol met informatie over de tijd en de plaats waarin het verhaal zich afspeelt. Erg interessant! Verder is de opbouw ook goed: niet al te voorspelbaar, maar wel logisch.

Al met al vond ik het een fantastisch boek! En het is te zien dat er veel tijd en passie in is gestoken. Dit maakt het voor mij alleen maar mooier. De naam Annejoke Smids onthoud ik voortaan wel!

Geschreven door: Demi Janssen

De Jonge Jury

Stichting Lezen en Passionate Bulkboek hebben de Jonge Jury opgericht. Deze jury wil ervoor zorgen dat jongeren met plezier lezen en een mening hebben over de boeken die zij lezen. Dit doen ze door een selectie te maken van alle boeken die binnen een kalenderjaar zijn uitgegeven en hierin maken zij een selectie van de mooiste boeken. De jury stimuleert onderbouwleerlingen uit het voortgezet onderwijs om te lezen en het mooiste boek uit te kiezen. De drie boeken met de meeste stemmen worden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury. Lees Magazine steunt de Jonge Jury en deelt daarom de recensies van de beste boeken volgens de leden van de jury.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.