Recensie Alfabet
Recensie Alfabet
Recensies

Alfabet van Charlotte Dematons gaat vele harten veroveren

Als je een bijzonder en uniek boek zoekt, moet je er absoluut eentje hebben van Charlotte Dematons. Eerder verschenen van dit creatieve talent al de boeken: De gele ballon, Sinterklaas en Nederland, waarmee ze al verschillende prijzen won. Met dit nieuwe boek Alfabet heb je wederom een pareltje in handen. Zesentwintig prachtige kijkplaten waar je van alles op kunt zien en ontdekken. Wat een pracht en praal!

Alfabet is een boek dat alleen bestaat uit illustraties zonder tekst. Alle letters van het alfabet en hun oneindige mogelijkheden vind je op zesentwintig kijkplaten in dit grote kijk- en zoekboek. De D is van dolfijn die heerlijk aan het douchen is in een dampende douche met een duikbril op, terwijl onder in de douchebak wat drijfhout op een laagje water drijft. Je kunt spelenderwijs (alleen of samen) op al deze kijkplaten letters, (werk)woorden, voorwerpen zoeken en ontdekken.

Ware kunstwerken

Het boek bezorgt jong en oud uren kijkplezier. Er valt zoveel te zien, te ontdekken en te leren in dit grote boek. Wat een enorm creatief talent heeft Charlotte Dematons en wat een ware kunstwerken heeft ze neergezet. Ze heeft drie jaar aan Alfabet gewerkt en dat is er ook echt wel aan af te zien, het is een compleet plaatje met alles erop en eraan. Alles is doordacht en uitgewerkt tot in de puntjes en daarnaast staat elk - al is het maar klein - dingetje in alfabet er met een reden. Toch zijn alle getekende objecten, mensen, dieren, planten wel realistisch afgebeeld. Zo heeft alles dus ook zijn eigen originele kleur behouden. Natuurlijk wel met een knipoog naar allerlei grapjes en een beetje gekkigheid. De illustraties zitten bomvol details en hoe vaak je ook naar een illustratie kijkt, de volgende keer dat je hem bekijkt zie je weer compleet nieuwe dingen.

Toffe extra’s

Door de dief, dat is het mannetje in de boevenkleding die op de kaft is afgebeeld, is dit boek ook nog eens omgetoverd tot een zoekboek. Wat neemt de dief van elke pagina mee? En kan je ook de letters weer vinden? Al deze leuke extra’s zorgen ervoor dat Alfabet nog toffer is geworden dan het al was. Naast dit alles heb je ook nog een app waarmee je de illustraties kunt bekijken en waar dan precies alle woorden in verschijnen. De woordenlijsten per letter zijn ook te vinden op de bijbehorende website. Wat een bijzonder boek en door al deze toevoegingen is het ook nog eens uniek in zijn soort.

Top voor in de klas

Alfabet is absoluut fijn voor in de klas. Samen met de kinderen kun je zoeken, kijken, leren, ontdekken en met een beetje fantasie kun je bij de illustraties hele verhalen verzinnen. Genoeg opdrachten die bij dit boek te bedenken zijn. Mocht je toch niks weten dan is er ook een lesbrief van Firma Fluks voor de middenbouw en de kleuteruniversiteit heeft drie uitdagende activiteiten erbij ontwikkeld voor leerkrachten, kleuters en groep drie. Dat is allemaal te vinden op de website. De mogelijkheden met Alfabet zijn dus echt oneindig. Dit boek hoort absoluut zonder enige twijfel thuis in elke kinderboekenkast en schoolbibliotheek!

Cadeautip

Alfabet is ook enorm leuk om cadeau te doen. Het is een perfect afscheidscadeau aan het einde van het schooljaar voor de juf of meester. Natuurlijk is het ook een geweldig kraam- of verjaardagscadeau zodat ouders en kinderen nog jaren plezier aan dit boek kunnen beleven. Of gewoon lekker voor jezelf, gewoon omdat het zo ontzettend mooi is.