Header de jongen die iedereen liet lachen helen rutter
Header de jongen die iedereen liet lachen helen rutter
Recensies

De jongen die iedereen liet lachen van Helen Rutter: een hartverwarmend en grappig jeugdboek

Wat eet een kat graag op zijn verjaardag? Beschuit met muisjes. Dit is één van de grappen van de 11-jarige Billie Pieters. Hij wil graag cabaretier worden, maar hij heeft alleen één probleem: hij stottert en daarom durft hij het podium niet op. In De jongen die iedereen liet lachen neemt auteur Helen Rutter je mee in het verhaal van Billie. Zal het hem lukken zijn dromen waar te maken?

Bij de start van het verhaal gaat Billie voor het eerst naar de middelbare school. Hij is bang dat hij gepest gaat worden met zijn gestotter en daarom zegt hij helemaal niets, zodat zijn klasgenoten niet kunnen ontdekken dat hij stottert. Uiteindelijk wordt Billie toch gedwongen om wat te zeggen, maar hij lost dit op een creatieve manier op. Hierdoor sluit hij vriendschap met drie jongens uit zijn klas en krijgt hij het steeds beter naar zijn zin op school.

Muziek

Billie houdt van muziek en start samen met zijn vrienden een band, waarin Billie de drummer is. Ze hebben veel plezier en samen oefenen ze verschillende liedjes. Dan krijgt Billie de kans om in de coole schoolband te gaan drummen, maar dan moet hij wel zijn vrienden laten zitten. Hij komt voor een lastig dilemma: vriendschap of lid zijn van de populairste schoolband, waardoor ook de meisjes hem geweldig zullen vinden.

Humor

Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van Billie. Hij is 11 jaar en het woordgebruik en de gedachten die de auteur gebruikt, passen bij een jongen van die leeftijd. Origineel aan dit boek is dat elk hoofdstuk start met een grap van Billie. Humoristische raadsels en moppen uit zijn repertoire, waardoor je als lezer regelmatig in de lach schiet. De humor van Billie zie je terug in deze grappen, maar ook in de verdere teksten. Hij is eerlijk, oprecht en grappig.

Stotteren

Billie Pieters stottert en probeert hier op allerlei manieren vanaf te komen. Hij probeert van alles: hij volgt de instructies van zijn logopedist, drinkt speciale thee en schrijft zich in voor een intensieve cursus die de belofte doet dat je binnen korte tijd van je gestotter af bent. Helaas lijkt niets te werken. Wat moet hij nu? Lukt het hem te accepteren dat hij stottert en toch zijn dromen waar te maken?

Hartverwarmend

Het verhaal van Billie is ontroerend en aandoenlijk. Als lezer leef je met Billie mee en zie je hoe hij worstelt met het stotteren. Gelukkig bouwt hij vriendschappen op, waardoor zijn zelfvertrouwen toeneemt en hij met plezier naar school gaat. Dit boek geeft een mooie boodschap mee aan tieners: iedereen heeft misschien wel iets waar hij of zij niet zo blij mee is, maar het maakt je wel uniek. Dit verhaal laat zien dat je ondanks stotteren, sjofele kleren of ADHD, mooie kanten hebt en iedereen het waard is om gezien te worden. De jongen die iedereen liet lachen is een hartverwarmend en grappig jeugdboek over vriendschap, accepteren wie je bent en moedig zijn.