Header recensie maanrovers paul van loon
Header recensie maanrovers paul van loon
Recensies

Maanrovers is het nieuwste deel uit de Dolfje Weerwolfje-serie van Paul van Loon

Paul van Loon is natuurlijk één van de bekendste kinderboekenschrijvers uit Nederland. Hij schrijft boeken voor kinderen van 7 tot 99 jaar en doet dit al meer dan 35 jaar. Er zijn ondertussen al miljoenen kinderen opgegroeid met zijn boeken. In dit jaar (2021) bestaat zijn serie Dolfje Weerwolfje alweer vijfentwintig jaar. Het nieuwste boek Maanrovers is het drieëntwintigste deel uit de Dolfje Weerwolfje-serie.

Midden in de nacht laat een vreemd figuur de maan verdwijnen. Zonder maan kan Dolfje geen weerwolfje meer zijn en dan wordt opa weerwolf ook nog eens doodziek. Zal hij wel weer beter worden zonder maan? Dolfje gaat samen met Noura, pa en Leo de maanrover achterna en dus moeten ze afdalen naar de duistere wereld van de Onderonsers. Daar wachten een enge koningin, een monsterlijk wezen en een inktzwarte poel waarin de maan dreigt te verdrinken. Zal het Dolfje lukken om de maan te redden?

‘We dompelen de maan in de poel met prut’. ‘PRUT PRUT PRUT!’ De koningin stak haar vuist in de lucht. ‘In de poel met smurrie!’ riep ze. ‘SMURRIE, SMURRIE, SMURRIE!’

Zelf lezen of voorlezen

Helemaal voor in het boek vind je de wie is wie pagina. Mocht je dus nog niet zo heel bekend zijn met de Dolfje Weerwolfje boeken dan is dit een handige houvast, zo weet je precies wie nu wie is. Maanrovers bestaat uit 57 korte hoofdstukken, wat voor kinderen natuurlijk erg fijn is zodat ze van hoofdstuk naar hoofdstuk kunnen lezen. De hoofstukken zijn zo rond de drie tot vier pagina’s lang, maar natuurlijk staan er ook illustraties tussendoor. De zinnen zijn niet al te lang en bevatten geen extreme moeilijke woorden, maar wel hele grappige woorden. Kinderen vanaf ongeveer acht jaar kunnen dit boek dus prima zelf lezen, maar het is ook een ontzettend leuk boek om voor te lezen.

Leesplezier is onvermijdelijk

Paul van Loon heeft altijd een hele herkenbare manier van schrijven, echt een feestje. Het verhaal is vlot, spannend en soms een beetje griezelig maar absoluut vol met humor. De verhalen van Dolfje Weerwolfje zijn bij veel kinderen een groot succes en ook Maanrovers zal veel kinderen weer heel veel leesplezier bezorgen. De tekst en de illustraties vullen elkaar heel mooi aan en door de illustraties van Hugo van Look komt het verhaal nog net een beetje meer tot leven. De opbouw van het verhaal verloopt chronologisch naar het einde toe. Tijdens het lezen zal je zeker een aantal momenten op het puntje van je stoel zitten, zo spannend. Altijd mooi om te lezen hoe de personages samen werken en proberen alles tot een goed einde te laten komen. Maar zal dat deze keer wel gaan lukken? Daarvoor zul je snel Maanrovers moeten gaan lezen!