Header recensie vrijdag kom ik weer thuis
Header recensie vrijdag kom ik weer thuis
Recensies

Vrijdag kom ik weer thuis van Robert van Dijk is een vermakelijk kinderboek met een vleugje diversiteit

Een kinderboek met diversiteit is in deze tijd natuurlijk erg belangrijk. Mensen willen meer proeven van verschillende culturen in verhalen. In Vrijdag kom ik weer thuis van Robert van Dijk volg je Esi, een meisje met een Nederlandse moeder en een Ghanese vader. Je krijgt erg weinig mee van deze cultuur, wat toch wel een gemiste kans is. Het boek staat vol met kleurrijke en bijpassende illustraties van Alette Straathof.

Esi is negen jaar oud en aankomende vrijdag is haar moeder jarig. Ze wil graag een mooi en groot cadeau aan haar geven. Esi haar vader is overleden toen ze nog jong was. Hij kwam uit Ghana en volgens haar moeder komen daar de leukste mannen vandaan. Esi besluit dus naar Ghana te reizen, even snel op en neer om daar een nieuwe man voor haar moeder te vinden. Ze zoekt een koffer op, schrijft een brief voor haar moeder en gaat midden in de nacht op pad. Met de bus en de trein naar het vliegveld. Alleen blijkt al snel dat haar plan niet loopt zoals verwacht.

Vermakelijk en vlot verhaal

Je leest het verhaal vanuit het perspectief van Esi. Doordat je gedurende het verhaal leest wat zij denkt en voelt, kun je je goed inleven in dit meisje. Ze is nogal naïef en haar plan komt ook wel iets wat kinderachtig over voor een meisje van negen jaar oud. Ondanks dat is het zeker wel een vermakelijk verhaal en het leest heel vlot en fijn weg. De opbouw loopt mooi chronologisch naar het einde toe en uiteindelijk sla je het boek wel tevreden dicht. Toch ontbrak er hier en daar wel wat uitwerking en antwoorden op vragen. Ook begreep ik niet altijd de denkwijze van Esi. Het boek zit vol met kinderlogica en dat maakte het verhaal wel iets geloofwaardiger en ook leuk om te lezen. Toch blijf ik van mening dat een meisje van negen jaar wel beter weet dan de dingen die ze in dit boek uitvoert.

Diversiteit

In deze tijd willen we graag meer diversiteit en verschillende culturen in verhalen terugzien. Ik vond het ontzettend jammer dat er weinig van de Ghanese cultuur in dit boek voorbijkwam, juist dit verhaal was daar echt wel geschikt voor geweest. Esi hoort graag de verhalen aan van haar moeder over haar overleden vader en dit was een mooie kans om juist daar iets meer op in te gaan. Natuurlijk hoeven er geen hele verhalen in van de geschiedenis, maar iets meer informatie was leuk geweest.

Mooie bijpassende illustraties

De illustraties van Alette Straathof zijn een hele mooie toevoeging aan dit verhaal. Tekst en illustraties vullen elkaar perfect aan en door de illustraties zien kinderen het verhaal net even iets meer tot leven komen. Het is absoluut een verhaal dat fijn is om voor te lezen. Het is ook zeker een verhaal waarmee je mooie gesprekken kunt starten over bijvoorbeeld het missen van een vaderfiguur, of over ouders met beide andere afkomst (diversiteit), verschillen binnen culturen enzovoorts. Vrijdag kom ik weer thuis is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer een jaar of acht.