Nijntje
Nijntje
Recensies

Maak groenten het lievelingseten van je kind dankzij Eten met Nijntje

Eten met Nijntje met recepten van Samuel Levie en illustraties van Dick Bruna is een kookboek voor de complete familie. Zo bevat dit boek, zoals op de voorkant vermeld, verhalen voor de allerkleinsten en recepten voor de hele familie. Maak groenten opnieuw het lievelingseten van je kind. Een aanrader voor iedere ouder die te maken heeft met moeilijke eters thuis.

Vijf verhalen

Het boek begint met een leuk voorwoord van Samuel. Hij vertelt hier hoe hij op het idee van dit boek is gekomen en waarom hij het heeft geschreven. Verder bevat Eten met Nijntje maar liefst vijf kleine verhaaltjes, die worden aangeduid met titels als Nijntjes moestuin, Boodschappen doen met Boris, Wat eet Nijntje?, De tuin van tante Trijn en Hoera! het is feest. In deze hoofdstukken wordt uitgelegd waar ons eten vandaan komt, hoe wij ons eten verwerken aan de hand van voorbeelden als hoe wij bijvoorbeeld van fruit, jam maken. Verder wordt er verteld waarom wij bij een geboorte op roze en blauwe muisjes trakteren, waarom we met Kerst de tafel mooi dekken en nog veel meer. Daarnaast bevat het boek veertig recepten waarin veel variatie in te ontdekken is. Van wortelsaté tot een brocollibos tot bietencake tot gevulde appels, voor ieder kindje zit er iets tussen.

Genieten met het hele gezin

Wat nou juist zo geweldig aan dit boek is, is dat het hele gezin er van kan genieten. Zo kun je Eten met Nijntje tijdens het koken aan de kleine geven, zodat hij of zij de verhaaltjes kan doorbladeren. Veel ouders van kinderen die moeilijke eters zijn, zullen deze problemen herkennen. Met de gevarieerde recepten uit dit kookboek, krijgen kinderen plezier in eten en wordt de stap naar eten zonder problemen, steeds een beetje makkelijker. Want zeg nou zelf, wie wil er nou geen stukje brocollibos? Ook bevat Eten met Nijntje enkele tips voor ouders, om kinderen beter te leren eten. De tip die ik er zelf uit vond springen, was om je kind rauwkost als voorafje te geven. Zo krijgen ze toch alvast wat groenten binnen en is het minder erg zodra dit tijdens het diner niet wilt lukken.

Uitproberen waard

Wij hebben inmiddels al een aantal recepten geprobeerd, waarvan er eentje wel erg lekker was. De mac 'n courgette deed het in ons gezin erg goed. Wellicht niet het meest gezonde recept uit dit kookboek, maar wel erg lekker en makkelijk te bereiden. Ook zit je qua benodigdheden makkelijk. Wanneer je boter, bloem, knoflook, melk en macaroni in huis hebt, heb je het meeste al in huis en hoef je alleen nog voor een courgette, een laurierblaadje en wat geraspte oude kaas, naar de supermarkt. De smaak van dit gerecht is niet heel sterk aanwezig. Aangezien de gerechten voor kinderen zijn bedoeld, is dit prima. Als volwassene zou ik er persoonlijk nog wat extra kruiden aan toevoegen.

Moeilijke eters zijn verleden tijd

Heb je een moeilijke eter in huis? Dan is Eten met Nijntje zeker een aanrader. Mijn eigen dochter zegt haast tegen alles nee en eet al stukken beter sinds het uitproberen van een reeks recepten uit dit boek. Dankzij de variatie aan recepten, kun je iedere dag iets nieuws op tafel zetten. Mijn aanrader voor de ouders is dan wel: voeg wat extra kruiden aan de gerechten toe, dat maakt het voor ons net wat lekkerder. Ook de vijf verhalen zijn een goede toevoeging. Eten met kinderen was nog nooit zo makkelijk!