Lowlands bbq header
Lowlands bbq header
Recensies

Met Lowlands BBQ van Jord Althuizen haal je het beste stukje vlees om de hoek

Het wederom grote boek van Jord Althuizen heeft het ditmaal dichterbij huis gezocht. In zijn vorige boeken reisde hij naar andere continenten af om ons kennis te laten maken de barbecuecultuur daar, maar in de wereld zoals we hem nu kennen is het juist goed om te richten wat Nederland te bieden heeft. En dat is veel, zo kunnen we zien in Lowlands BBQ.

Wie bekend is met de boeken van deze barbecuemaster weet dat er in de grote boeken een land centraal staat (bijvoorbeeld Australië, Argentinië en Zuid-Afrika) en de kleine boeken zijn gericht op een thema (zoals burgers en feestdagen). Althuizen wil je uitnodigen om in tijden waarin we alles online kunnen bestellen uit alle werelddelen, juist eens te kijken wat er om de hoek te vinden is. En dat bestaat uit twee delen: waar haal je je vlees, vis en groenten vandaan (meer over zijn fiery friends vind je in BBQ feast on fire). Maar ook: de echte Nederlandse recepten.

Alle regio’s vertegenwoordigd

Van de Groningse eierbal tot Limburgs zoervleisj (zuurvlees) en van de Brusselse mitraillette tot gewoon biefstuk met kruidenboter (maar dan anders). Je vindt in dit boek de gerechten die misschien uit jouw regio komen en heel bekend zijn, tot de onontdekte pareltjes. Overigens is dat niet alleen bij de ‘hoofdgerechten’ zo. Ook de desserts komen uit alle windstreken. Zo kun je vanaf nu Luikse wafels, Friese wentelteefjes (ofwel turning bitches zoals zijn vrouw het noemt) tot Zeeuwse bolussticks.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Beeld: © Remko Kraaijeveld

Verrassing en herkenning hand in hand

Als je alle boeken inmiddels hebt uit de Smokey Goodness-serie kun je je misschien afvragen: voegt dit nog iets toe. Ondergetekende heeft ze ook allemaal en zegt volmondig ‘ja’. Hoewel ik fan ben van al zijn boeken, verraste ze mij niet altijd. Dat doet dit boek wel. Ik kan oprecht bijna niet kiezen wat ik als eerste zou willen maken. Je maakt uit dit boek verrassende gerechten met producten die je herkent. En dat is nieuw.

De stijl van Smokey Goodness

Verder brengt het boek ons precies wat we van Jord verwachten, en natuurlijk ook willen. De gerechten zijn stoer, de fotografie is ruig en zijn taalgebruik is ongefilterd. En dat is toch wat voor veel mensen hoort bij lekker barbecueën. En nog een herkenbaar ding dat voor een pavlov effect zorgt: de boeken hebben allemaal dezelfde specifieke geur die ik nog nooit bij een ander boek geroken heb. Inmiddels krijg ik er dus altijd honger van.