Rudolph’s Bakery, wie kent het programma niet? Rudolph van Veen heeft met het programma op 24Kitchen een ongekend succes. En daar mag dan natuurlijk na verloop van tijd een dik - of zoals ze het zelf zeggen ‘dubbeldik’ - bakboek niet bij ontbreken. Dus zie hier: Rudolph’s Bakery 2.
Inmiddels heeft Rudolph van Veen, zoals hij volledig heet, meerdere boeken uitgebracht. Een held in de keuken is deze man zeker: in 1995 behaalde hij de titel van Meesterkok. Dat is de hoogste graad als het gaat over vakbekwaamheid die een kok in ons land kan krijgen. In 2010 mag Rudolph zich ook Meester Patissier noemen en is daarmee de enige Nederlander die beide titels heeft! En over titels gesproken: hij heeft ook meerdere boektitels op zijn naam staan. Dat zijn zowel de ‘makkelijke maaltijd’ kookboeken, maar het gros gaat over bakken. Een hele tijd geleden - 2013 om precies te zijn - kwam Rudolph’s bakery uit en dit jaar mogen we het vervolg daarop verwelkomen.
Het tweede deel
Wat mag je dan precies verwachten van zo’n deel 2? In ieder geval een zwaargewicht - letterlijk - met zijn 367 pagina’s en dus 130 verschillende recepten. Maar het begint allemaal met een aantal ‘gouden regels voor succesvol bakken’. Dat gaat bijvoorbeeld over lezen (van je recept voordat je begint), kwaliteit (van je producten), invetten (van je bakvorm) en het bewaren (van je gerechten, als ze tenminste niet meteen opgaan). Voor een beginnende bakker zijn dit écht gouden regels. Mocht je wat meer ervaren zijn als bakker dan komen veel van deze tips je wel bekend voor en heb je die opgenomen in je standaard werkwijze. Gelukkig zijn er nog wel een aantal die mogelijk nieuw voor je zijn of die je geheugen en werkwijze dus even doen opfrissen.
Gemakkelijk en volledig
Maar laten we het hebben over de échte inhoud van het boek: die 130 recepten! Nou, die kunnen we scharen in de volgende categorieën: koekjes, cakes & plaatgebak, klein gebak, brood & brood lekkernijen, ontbijt, dessert, hartig, high tea, fruitige taarten, cheesecakes, en als laatste rijkere taarten. Zo makkelijk als hij de receptuur uitlegt op tv, zo gemakkelijk staat het ook in het boek beschreven. Waar men soms schrijft “kneed het deeg”, vertelt Rudolph je ook hoe je deeg er dan uiteindelijk uit hoort te zien of voelen. Mocht je niet de juiste consistentie bereiken bij wat ‘moeilijker’ deeg, dan staat er ook bij hoe je dat wel doet. Heel fijn!
Tips, tips en nog eens tips
Met tips strooit hij verder in het boek ook goed. Niet alleen vind je die dus in de receptuur, ze staan er ook wel eens los bij. Maar de beste tips - en informatie - vind je op de themapagina’s. Want chocolade is misschien heel lekker, maar hoe werkt het eigenlijk? Wat is er zo bijzonder aan bladerdeeg? En vanille kennen we allemaal, maar realiseren we wel hoe bijzonder ‘de kaviaar van de patisserie is’, zoals hij het noemt? Op deze themapagina’s vind je extra tekst en uitleg.
Voor welke bakker?
Het hangt er vanaf met welk doeleinde je dit boek wilt aanschaffen. Ben je een beginnend bakker? Dan is dit boek perfect. Niet alleen krijg je veel informatie; je krijgt ook veel verschillende baksels. Zo kun je er ook eventueel achterkomen welke kant je van het bakken het leukste vindt: hartig of zoet, koekjes of taarten, wil je uitpakken of het klein houden. Ben je al iets meer ervaren en heb je al meerdere bakboeken in je kast staan, dan bestaat er een kans dat je niet verrast bent door de inhoud. Neemt overigens niet weg dat je nog steeds veel recepten tegenkomt die je nog niet in andere boeken hebt gevonden. Ben je op zoek naar een allround bakboek of ben je gewoon fan van deze getalenteerde patissier? Dan staat Rudolph's Bakery 2 natuurlijk prachtig in je kast en zul je nog steeds veel mensen blij maken met je baksels.