Header lekker lokaal
Header lekker lokaal
Recensies

"Zo dichtbij als mogelijk, zo ver weg als nodig." Lekker Lokaal is meer dan alleen een kookboek

‘Zo dichtbij als mogelijk, zo ver weg als nodig”, dat is het motto van culinair journalist, presentator en kookboekenauteur Laura de Grave. Want in ons land zijn veel meer mooie producten om mee te koken, dan we waarschijnlijk allemaal weten. En met die gedachte maakte Laura het kookboek Lekker Lokaal.

Lekker Lokaal is meer dan alleen een kookboek. Want naast uiteraard de gerechten die je kunt kopen met lokale producten, geeft Laura je allemaal tips over die producten die je uit de buurt kunt halen. Wat zijn bijvoorbeeld de voordelen, tips om lokaal te eten en uitleg over bepaalde producten en smaakmakers. Het kookboek is overigens niet alleen lokaal, maar ook volledig vegetarisch en simpel!

Koffie zonder schuldgevoel

Wijst ze met een vingertje als jij je producten een keer verder weghaalt? Natuurlijk niet. Ook Laura eet een lekker stukje chocolade bij haar koffietje. Vandaar haar motto: zo dichtbij als mogelijk, zo ver weg als nodig. Sommige producten zijn simpelweg niet dichtbij te halen! Dus je kunt gerust producten halen die eens niet uit de buurt komen, maar idealiter probeer je dat met dit boek wel zoveel mogelijk.

Vleesgerechten met een twist

De gerechten van Laura mogen dan volledig vegetarisch zijn; je vindt er ook vleesgerechten, maar dan zonder vlees. Denk aan de bitterbal die tot bieterbal is gebombardeerd en het Brabantse worstenbroodje dat veranderd is in een wortelbroodje. Moeilijk te maken is het zeker niet, alle gerechten hebben ook slechts een pagina waar de receptuur op staat. En die ene pagina is vaker halfvol dan vol, dus je staat geen uren in de keuken. Mooi voor de doordeweekse avond.

Als je lekker lokaal wil kopen en koken

Met de seizoenskalender aan de hand, die natuurlijk in het boek staat, kun je zien welke gerechten je in welke periode kunt maken. Kijk in welke maand je op het moment leeft en zo zie je dat je in oktober bijvoorbeeld geen doperwten, tuinbonen of rabarber kunt eten.

Duurzaam is niet suf

Laura stipt ook aan waarom lokaal eten zo belangrijk is voor de duurzaamheid van onze planeet. Er is wel degelijk een urgentie. En waar misschien nog een tofu-imago schuilt gaat in eten op een duurzame manier, haalt Laura dat weg. Want ons eigen land biedt genoeg lekkers.