Lief van je is de tweede roman van Roanne van Voorst, waarin ze op een toegankelijke manier actuele thema’s aansnijdt. De titel is in strijd met het beeld van de soldaat op de cover. Deze tegenstrijdigheid wekt meteen de nieuwsgierigheid van de lezer. Roanne van Voorst speelt in de proloog verder op die wisselwerking tussen zacht en hard in: “Ongeveer een halfuur nadat mijn broertje zijn eerste zoen kreeg, is hij onder de Van Marelbrug op het wateroppervlak te pletter geslagen.” Het is een openingszin die inslaat als een bom.
Aan het woord is Rêve, die voor de rechtbank moet verschijnen, al weet de lezer op dat moment nog niet waarom. Ook naar de doodsoorzaak van haar broertje en de oorsprong van haar schuldgevoel is het aanvankelijk gissen. Op die manier creëert Van Voorst meteen een spanningsboog die ze tot de laatste pagina weet vol te houden.
De rebel en de computernerd
In een beeldende, rake schrijfstijl wordt het gezinsleven van Rêve uit de doeken gedaan. Ze zijn een doorsnee gezin, waarbij zij als oudste de rol van de geniepige rebel krijgt toebedeeld en haar broertje Justin die van de brave nerd. Rêve kijkt met een mengeling van liefde en ergernis naar haar empathische broer “die zelfs de meest mislukte kookexperimenten van mijn moeder twee keer op zijn bord schepte omdat hij nou eenmaal liever zelf leed dan dat hij anderen teleurstelde.”
Justin is thuis open en mondig, maar vindt op de universiteit geen aansluiting bij zijn medestudenten. Liever geeft hij taalles in het vluchtelingencentrum in de buurt, waar hij gerespecteerd wordt en een duidelijke rol te vervullen heeft. Hierdoor raakt hij geïnteresseerd in de strijd in Syrië. Rêve heeft hier aanvankelijk geen mening over. Ze gaat op in haar studie literatuurwetenschappen en houdt van het studentenleven. Daar komt na Justins dood abrupt een einde aan. De lezer komt dan al deels te weten waarom ze zich schuldig voelt, maar zal pas later kunnen beslissen of dat gevoel al dan niet gerechtvaardigd is.