Lief Van Je Recensie Header
Recensies

Lief van je: "een boek dat ondanks de zware thema’s bijzonder vlot leest"

Lief van je is de tweede roman van Roanne van Voorst, waarin ze op een toegankelijke manier actuele thema’s aansnijdt. De titel is in strijd met het beeld van de soldaat op de cover. Deze tegenstrijdigheid wekt meteen de nieuwsgierigheid van de lezer. Roanne van Voorst speelt in de proloog verder op die wisselwerking tussen zacht en hard in: “Ongeveer een halfuur nadat mijn broertje zijn eerste zoen kreeg, is hij onder de Van Marelbrug op het wateroppervlak te pletter geslagen.” Het is een openingszin die inslaat als een bom.

Aan het woord is Rêve, die voor de rechtbank moet verschijnen, al weet de lezer op dat moment nog niet waarom. Ook naar de doodsoorzaak van haar broertje en de oorsprong van haar schuldgevoel is het aanvankelijk gissen. Op die manier creëert Van Voorst meteen een spanningsboog die ze tot de laatste pagina weet vol te houden.

De rebel en de computernerd

In een beeldende, rake schrijfstijl wordt het gezinsleven van Rêve uit de doeken gedaan. Ze zijn een doorsnee gezin, waarbij zij als oudste de rol van de geniepige rebel krijgt toebedeeld en haar broertje Justin die van de brave nerd. Rêve kijkt met een mengeling van liefde en ergernis naar haar empathische broer “die zelfs de meest mislukte kookexperimenten van mijn moeder twee keer op zijn bord schepte omdat hij nou eenmaal liever zelf leed dan dat hij anderen teleurstelde.”

Justin is thuis open en mondig, maar vindt op de universiteit geen aansluiting bij zijn medestudenten. Liever geeft hij taalles in het vluchtelingencentrum in de buurt, waar hij gerespecteerd wordt en een duidelijke rol te vervullen heeft. Hierdoor raakt hij geïnteresseerd in de strijd in Syrië. Rêve heeft hier aanvankelijk geen mening over. Ze gaat op in haar studie literatuurwetenschappen en houdt van het studentenleven. Daar komt na Justins dood abrupt een einde aan. De lezer komt dan al deels te weten waarom ze zich schuldig voelt, maar zal pas later kunnen beslissen of dat gevoel al dan niet gerechtvaardigd is.

"Rêve zegt waar het op staat en probeert geen mooiere woorden te zoeken dan die die haar dagdagelijkse spreektaal voorziet."

Beeldend taalgebruik

Haar ouders willen koste wat kost hun oude leven verder voortzetten, en omdat Rêve daar maar niet in slaagt, wordt de afstand tussen hen steeds groter. Rêve zegt waar het op staat en probeert geen mooiere woorden te zoeken dan die die haar dagdagelijkse spreektaal voorziet. Hierdoor komen sommige passages erg direct en ruw over, maar net die keuze geeft de lezer een goed beeld van de staat waarin het hoofdpersonage zich bevindt. Gevoelens als verdriet, woede en zelfbeklag worden zonder sentimentaliteit beschreven. Dat schept een afstand die opnieuw aansluit bij Rêves gemoedstoestand.

Het ritme is erg wisselend. De proloog verloopt snel. Er wordt weinig duiding gegeven, als lezer wil je te weten komen waarom haar zo’n zware gevangenisstraf boven het hoofd hangt. Vervolgens wordt aan de hand van flashbacks ruim de tijd genomen om de familierelaties uit de diepen. Rêve dwaalt door haar leven heen, weet niet meer welke kant ze op moet en voelt zich afgesneden van haar ouders en vrienden.

Spannend einde

Hoewel de opbouw van het verhaal wat sneller had mogen verlopen, is het boeiend hoe Van Voorst voortdurend associaties tussen heden en verleden maakt. Zo vindt Rêve de oorlogsverhalen van haar grootvader maar belachelijk. Ze voelt weinig bij zijn heldhaftige verhalen over kameraadschap en moed, terwijl ze later precies hetzelfde ervaart. In het tweede deel wordt het tempo opnieuw opgevoerd en raast de lezer naar het einde toe. Pas dan kan de lezer alles een plaats geven en zelf bepalen hoe Rêves toekomst er uit zou kunnen zien.

Lief van je is een boek dat ondanks de zware thema’s bijzonder vlot leest. De thematiek en schrijfstijl sluiten nauw aan bij de leefwereld van jongvolwassenen, die zich vast door dit boek zullen aangesproken voelen.

Wil je altijd op de hoogte zijn van de boeken binnen jouw favoriete genre? Stel je voorkeur in en ontvang updates.