Recensie header fatale erfenis rachel rhys
Recensie header fatale erfenis rachel rhys
Recensies

Fatale erfenis van Rachel Rhys wakkert een nazomers gevoel aan dat je niet snel kwijtraakt

Waan je in de Franse Rivièra met het boek Fatale erfenis van Rachel Rhys. Een heerlijke roman om in de luie stoel bij weg te dromen. Laat je meeslepen naar de kust van Zuid-Frankrijk waar zon, zee, pittoreske dorpjes, gigantische huizen en het luxeleven volop aanwezig zijn. Als je eenmaal aan Fatale erfenis begonnen bent, raak je dat nazomerse gevoel niet meer kwijt.

Het verhaal ontvouwt zich rond Eve en haar oersaaie leven in Sutton. De Tweede Wereldoorlog is net achter de rug en het normale leven is weer op gang gekomen, als je de bonnetjes voor kleding en voeding wegdenkt tenminste. Eve leeft een troosteloos bestaan waar haar liefdeloze huwelijk met Clifford, de grauwe wijk en de ellenlange dagen die maar niet voort te slepen zijn, een grote rol in spelen.

Luxe in de Franse Rivièra

Een mysterieuze brief die op de deurmat valt, brengt uiteindelijk verandering in haar leven. Een onbekende man heeft Eve opgenomen in zijn erfenis. Ze reist af naar de Franse Rivièra om in contact te komen met zijn notaris, dit moet haast wel een vergissing zijn denkt Eve. Eenmaal aangekomen weet ze niet wat ze meemaakt. Ze komt terecht in een zonnig paradijs vol luxe, pracht en praal. Het lijkt net alsof de oorlog daar nooit heeft plaatsgevonden. Daar bovenop krijgt ze ook nog eens te horen dat zij mede-eigenaar is geworden van een prachtige villa aan zee. De familie van de onbekende man staat echter niet te trappelen om de erfenis met een onbekende te delen. Ze doen er dan ook alles aan om haar weg te werken. Desondanks kan dit Eve haar stemming niet naar beneden halen, want deze omstandigheden zijn nog altijd beter dan haar eigen leven in Sutton. Wil ze nog wel terug? Of neemt ze liever voor één keer de touwtjes in handen zodat ze kan genieten van het leven?

“Zoveel tijd en inspanning te investeren om deze plek, deze mensen te leren kennen. En waarvoor? Zodat ze kan teruggaan naar haar huis in Sutton en dat halfslachtige leven waarin haar eigen hart hetzelfde meedogenloze ritme van het staand horloge slaat?”

Voorliefde voor Zuid-Frankrijk

Rachel Rhys heeft een mooi boek neergezet waarin de liefde voor Zuid-Frankrijk duidelijk naar voren komt. Rhys maakt gebruik van vele gedetailleerde beschrijvingen. Ze neemt je mee langs prachtige idyllische landweggetjes, pittoreske dorpjes, ze laat je uitkijken op zee en laat je genieten van de meest geurige en kleurige bloemen. Tijdens het lezen voel je de heerlijke brandende zon en ruik je de zilte geur van de zee ook in je eigen huiskamer. Rhys brengt het verhaal voor je tot leven met haar fijne schrijfstijl.

Wachten op antwoorden

Het plot van het boek is niet superverrassend. Soms voelt het nogal cliché aan. Vooral de romantische spanning die er gedurende het verhaal rond Eve en Noah, een van de zoons van de overleden man, hangt. Van tevoren is het overduidelijk dat er iets tussen hen zal gebeuren, maar ze blijven ongelofelijk bot tegen elkaar. Dit aspect maakt het verhaal een beetje een cliché roman. Je blijft echter lezen voor de ontknoping en je wacht met smart tot Eve eindelijk antwoord heeft op de brandende vragen die ze al heeft sinds de brief op haar deurmat viel.

Lezen en doorgeven

Fatale erfenis is een vermakelijk boek. Ondanks dat het verhaal soms vrij voorspelbaar is, blijf je lezen en heb je het binnen no-time uit. Dit is zo’n boek dat je één keer leest en eigenlijk niet per se nog een tweede keer hoeft te lezen. Het leent zich er dus perfect voor om het door te geven aan iemand in je omgeving of om het in een plaatselijke ruilbibliotheek neer te zetten. Zo kan iedereen die het boek oppakt zich voor een korte periode wanen aan de kust in Zuid-Frankrijk. Perfect voor het creëren van een relaxed nazomers gevoel. Wie wil dat nou niet?

Foto profiel CMS
Tessa Beijnon