Boek Masterplan
Mysterie & detective

Masterplan is een mooie mix van spionage, avontuur en actie

Meesterlijke actiethriller

De held in Masterplan is de half Zuid-Afrikaanse, half Belgische Alex de Klerck, agent van de geheime Europese antiterreureenheid OPERATION. Hij wordt gevraagd een onderzoek in te stellen naar de verdwijning van een compleet dorp in het grensgebied van Soedan na een mysterieuze explosie. Zijn team, dat verder bestaat uit de Britse IT-expert Suzanne en de Duitse Einzelgänger Peter Staufmann, reist naar Khartoem. Daar worden ze ter plaatse bijgestaan door de ritselaar Safi: een huurling waarvan Alex ernstige twijfels heeft over zijn betrouwbaarheid.
De proloog begint in april 1945 als het Duitse Rijk op instorten staat en een Duitse naziwetenschapper zijn geheime ‘Wunderwaffen’ van de brandstapel weet te redden. Zal ruim 70 jaar later dit wapen de oorzaak van de massaslachting in Soedan zijn? Het is aan Alex en zijn team om uit te zoeken wat er precies is gebeurd en wie dit massavernietigingswapen op volkomen onschuldige burgers heeft losgelaten. Dat dit geen gemakkelijke klus is, zal duidelijk zijn, zeker als blijkt dat zijn niets en niemand ontziende tegenstander hem steeds een stapje voor is.

Race tegen de klok
Het verhaal speelt zich afwisselend in Argentinië en Soedan af, met flashbacks naar gebeurtenissen van enkele maanden eerder. In Argentinië wordt presidente Alicia Mendoza, bijgestaan door haar adviseur Antonio Reyes, geconfronteerd met ernstige economische malaise. Landelijke stakingen en opstand leggen het land volkomen lam en een staatsgreep ligt op de loer. Op het moment dat alles volkomen uit de hand dreigt te lopen, reikt de charismatische Xavier de Queiroz, hoofd van de internationaal succesvolle technologiereus INVARTEC, haar de helpende hand om deze crisis het hoofd te bieden. Als de gehele Argentijnse regering zich in volkomen afzondering onder zijn dak bevindt, raakt alles in een stroomversnelling en ontstaat er een race tegen de klok om te voorkomen dat de huidige wereldhiërarchie volkomen en onomkeerbaar op zijn kop wordt gezet. Alex en zijn team zijn de enigen die dit tij kunnen keren.

Mooie mix van spionage, avontuur en actie
Vreeswijk is een grote fan van Robert Ludlum, Dan Brown, David Baldacci en Tom Clancy. Dat hij door deze schrijvers is geïnspireerd, is terug te vinden in zijn hoofdpersoon Alex. Hij heeft van zijn protagonist een mooie mix van James Bond, Indiana Jones, kolonel Jon Smith en Jack Reacher gemaakt. Ook in het verhaal zelf komt deze mix terug: spionage, avontuur en actie. Zijn schrijfstijl kenmerkt zich door soepele zinnen en snelle actie waardoor je door het verhaal vliegt. Hoewel er meer dan genoeg moord en doodslag in voor komt, geeft eigenlijk het kat-en-muisspel tussen Alex en zijn team met aan de ene kant de kwade genius en aan de andere kant, de meeste spanning weer. De verhaallijn in Argentinië, waar Alicia Mendoza met open ogen en nietsvermoedend ten prooi valt aan deze zelfde terrorist, is minstens net zo spannend. Vooral de perspectiefwisselingen tussen Alex in Soedan aan de ene kant en Alicia Mendoza en Xavier de Queiroz in Argentinië aan de andere kant zorgen voor afwisseling en houden de vaart er lekker in. Door zijn levendige manier van schrijven zie je de scènes bijna voor je. Het verhaal is evenwichtig opgebouwd en de verschillende hoofdpersonen worden goed geïntroduceerd zonder al direct te veel prijs te geven. Ook dat zorgt ervoor dat je wilt blijven doorlezen. Je wilt gewoon weten of je vermoedens kloppen. Hoewel het verhaal een mooi afgesloten einde heeft, geeft de epiloog toch nog wat open eindjes die schreeuwen om een vervolg. Wat wordt de volgende opdracht van Alex en zijn team? Hopelijk geeft Vreeswijk daar in zijn volgende boek het antwoord op!

Helma Koot

Helma Koot is 57 jaar, getrouwd en moeder van twee opgroeiende zonen. Hoewel ze een roman en chicklit op zijn tijd niet versmaadt, ligt haar hart toch bij thrillers in de breedste zin van het woord. Ze vindt het heerlijk om tijdens het lezen proberen te achterhalen wat de plot is en zich uiteindelijk, in de meeste gevallen, toch te laten verrassen door de auteur.