Header recensie de gelukkige piekeraar
Header recensie de gelukkige piekeraar
Recensies

Maak van je piekergedrag geen last met De gelukkige piekeraar van Bart Verkuil

Bart Verkuil houdt zich voor de sectie Klinische Psychologie van de Universiteit Leiden als universitair hoofddocent bezig met piekeren. Ook werkt hij als onderzoeker en behandelend psycholoog. Hij heeft nu het boek De gelukkige piekeraar geschreven over zijn favoriete onderwerp. Zijn kennis haalt hij uit de piekerwetenschap en uit zijn praktijkervaring in het behandelen van piekerende cliënten.

Piekeren is menselijk, het hoort bij alle leeftijden en begint vanaf ongeveer het vijfde levensjaar al. ‘Alles waar wij in het leven waarde aan toekennen is kwetsbaar, en kan een aanleiding vormen tot bezorgdheid.’ Piekeren is menselijk en Verkuil legt ons uit waarom en wat voor nut het heeft. Hij vergelijkt het piekeren van nu met het piekeren in het begin van ons bestaan. We hebben nog steeds de oude stressreactie, die we nodig hadden om te overleven. Homo sapiens betekent niet voor niets de denkende mens.

Gevolgen piekeren

Ook legt hij uit hoe piekeren in ons lichaam en in onze hersenen werkt, wat het doet met ons lichaam en de werking op ons immuunsysteem. En vertelt hij hoe schadelijk chronisch piekeren eigenlijk voor ons is. Piekeren is gewoontegedrag, daar kun je dus wat aan doen, Verkuil geeft handvaten daarvoor. Piekeren is niet zo erg, als je het doet zoals met zoveel dingen, met mate.

Aanrader

De gelukkige piekeraar is soepel geschreven, het leest vlot en is goed te volgen voor ieder niveau lezer. Het verhaal is logisch opgebouwd, met veel over het hoe en waarom. Tussendoor staan voorbeelden en tips, wat de boodschap extra duidelijk maakt. Ik ben geen chronische piekeraar, maar pieker wel te veel, dit boek geeft je meteen tips die je in de praktijk kan gebruiken. Een aanrader voor iedereen die piekert of wil weten hoe het er in je hoofd en lichaam aan toe gaat tijdens piekergedrag.

Foto Nadine
Nadine