Header recensie clanlands sam hueghan
Header recensie clanlands sam hueghan
Recensies

Ga mee op een hilarische reis door Schotland met Sam Heughan’s en Graham McTavish’s Clanlands

De van Outlander bekende acteurs Sam Heughan (speelt Jamie Fraser) en Graham McTavish (speelt Dougal McKenzie) zijn in de zelf-geproduceerde serie Men in Kilts op zoek gegaan naar hun Schotse roots. De belevenissen van het duo hebben ze in boekvorm vastgelegd in Clanlands. Een informatief, hilarisch boek van een paar vrienden op zoek naar hun eigen geschiedenis.

Het is nogal ambitieus: in ongeveer een week tijd een hele docuserie over de geschiedenis en veldslagen van Schotland te draaien. Maar daar draaien vrienden en collega’s Sam Heughan en Graham McTavish hun hand niet voor om. Gewapend met een camper die bijna uit elkaar valt, een roestige tandem en met heel Schotland voor hun voeten, gaan ze samen op onderzoek uit in de Highlands. Een ontdekkingsreis naar hun eigen roots, maar vooral naar de geschiedenis van Schotland. Hoe kwam het dat kilts een tijd niet gedragen mochten worden, wat waren de onderlinge verhoudingen tussen clans en ook niet onbelangrijk: waar kan je veel en lekkere whiskey drinken?

Warboel aan clan-namen

Clanlands loopt helaas soms heel erg vast op de vele namen van clans en clanleden. Die volgen elkaar in rap tempo op, iedereen heeft ruzie met elkaar, en dat maakt het voor een leek soms moeilijk te volgen. Daarnaast is het boek wel opgeleukt met foto’s, maar vooral van de acteurs. Het is leuk om de persoonlijke foto’s van de twee vrienden te bekijken, maar het landschap dat uitgebreid wordt beschreven had ik ook wel graag in de foto’s terug willen zien.

Hilarische inkijk in het leven van het duo

Maar dat is het wel zo’n beetje qua minpunten en er staat genoeg tegenover wat Clanlands absoluut wél de moeite maakt. Het boek is bijvoorbeeld echt hilarisch. Ik heb er meerdere keren hardop om moeten lachen. Je krijgt echt het gevoel alsof je achterin die aftandse Ford-camper zit, op reis met de twee acteurs. Ze geven een uitgebreide inkijk in hun leven, de opnames van Outlander en andere bepalende momenten in hun carrière.

Heel vermakelijk

De vriendschap tussen de twee mannen spat van de bladzijdes af, door aantekeningen en sneren die ze dwars door het verhaal van de ander roepen. Dat weten ze zo te doen, dat het verhaal ondanks de onderbrekingen wel leesbaar, begrijpelijk en vooral heel erg onderhoudend is.

Vanuit je luie stoel op reis door Schotland

Het boek zal vooral voor Outlanderfans een grote meerwaarde hebben. Er wordt dieper ingegaan op historische gebeurtenissen die ook in de serie voorbijkomen, en de heren doen geregeld een boekje open over hoe het er daar achter de schermen aan toe gaat. Wie de serie niet kent, zal iets meer moeite hebben sommige stukjes te begrijpen, maar ook voor hen is het desalniettemin een aan te raden boek. Clanlands gaat namelijk net zo goed over de geschiedenis van Schotland, het prachtige landschap en de beste verhalen uit de overlevering. Het boek geeft je ook gewoon vanuit je luie stoel thuis een gevoel alsof je op reis gaat. Laat je verrassen door Schotland en stap met Sam Heughan en Graham McTavish in die aftandse camper.

Chantallees
Chantal