Een paar bedrijven in de wereld worden bewonderd, niet alleen vanwege het succes maar ook om de unieke bedrijfscultuur. Netflix is zo’n bedrijf. Het boek Dat gaat nooit lukken, van oprichter Marc Randolph verhaalt over hoe het DNA van het bedrijf ontstaan is. Hij neemt de lezer mee vanaf het eerste idee tot het punt waarop het bedrijf serieus succesvol werd. Dat was nog ver voor ze in streaming diensten stapten. Het is een aanrader voor iedereen die op een lichte manier meer wil leren over de mentaliteit binnen succesvolle startups.
Eerlijkheid
Je was de oprichter van een megasuccesvol bedrijf dat inmiddels in miljoenen huiskamers over de hele wereld een rol speelt en nauwelijks iemand weet wie je bent. Dan wil je wel een boek schrijven over jezelf en over de reden waarom dat bedrijf ook vandaag de dag nog zo succesvol is dankzij het fundament dat jij gelegd hebt. Dus schreef Randolph dat boek. Dat gaat nooit lukken is gelukkig geenszins een aangedikt egodocument geworden. Het is juist een zeer onderhoudend en inspirerend relaas vanwege alle tegenslagen, domme missers en foute inschattingen. Die zijn onvermijdelijk voor elke startup. Maar het bijzondere aan Randolph en zijn team is de ongecensureerde eerlijkheid waarmee ze tegenvallers en fouten tegemoet traden. Ze pakten hun verlies, leerden ervan en gingen verder. En ook naar elkaar deden ze niet moeilijk over fouten. In radicale eerlijkheid ventileerde men continu wat men van elkaars werk vond. Netflix was vanaf het begin geen werkomgeving voor teerhartigen. Wel voor krachtige professionals opzoek naar leerervaringen.
Krachtig
HR-manager van het eerste uur, Patty Mccord, paste perfect bij deze mentaliteit. Het motiveerde haar om een personeelsbeleid en -praktijk te ontwerpen die uitgaat van volwassenheid. Het kwam er op neer dat ze bijna alles dat overal normaal human resource management wordt gevonden overboord kieperde en ongeveer alles aan de eigen verantwoordelijkheid van mensen zelf overlaat. Ook zij schreef een boek, Powerful (‘Krachtig’ in de Nederlandse vertaling). Haar boek volgde door middel van een PowerPointpresentatie het personeelbeleid bij Netflix, dat wereldwijd miljoenen keren bekeken was. De titel ‘Dat gaat nooit lukken’ is door Randolph niet voor niets gekozen. Hij wil er zijn ideale lezer mee aanspreken. Die krijgt dat zinnetje namelijk continu te horen. Dat gaat nooit lukken is een geweldig lesboek voor iedereen die in een startup werkt, overweegt dat te gaan doen of de mentaliteit van een startend bedrijf terug in zijn of haar bedrijf wil krijgen. Het staat bomvol leerzame aanwijzingen verpakt in spannende avonturen van de ontstaansgeschiedenis van Netflix. Eigenlijk een aanrader voor iedereen dus.
Spoiler alert
Netflix begon als online verhuurbedrijf van DVD’s toen er nog nauwelijks DVD’s waren. Na pieken en dalen liep dat helemaal niet meer zo best en hadden ze dus een radicaal nieuw idee nodig. Dat allesveranderende idee kwam niet uit de lucht vallen. Door diverse inzichten uit klantgedrag aan elkaar te koppelen, ging het jonge Netflix proberen of mensen een abonnement wilden nemen op het kijken van films op DVD. En dat wilden ze! Het was meteen booming en het begin van hoe heel veel anders wij films en series thuis bekijken.
Dat gaat nooit lukken leest heerlijk weg, eerder als een roman dan een managementboek, maar is toch hartstikke leerzaam. Een echte aanrader dus.